Prajitura " Gabriela"

de Rux in Prajituri, 1 Apr 2012 | 13625 vizualizari

 

Blat de bezea si nuca, crema de unt si lamaie combinate intr-un mod minunat... iata descrierea acestei prajituri deosebite si delicioase din cartea Principesei Margareta...

 

INGREDIENTE

  • Blatul:
  • 10 albusuri de ou batute spuma
  • 400 gr zahar
  • 300 gr nuca macinata
  • Crema:
  • 10 galbenusuri de ou
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri faina
  • 400 ml lapte
  • extract de vanilie( sau esenta)
  • 400 gr unt nesarat
  • 2 lamai galbene
  • lamaie verde pentru decor
  • 1 praf de sare
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura " Gabriela":

Se bat bine la mixer( spuma) 5 albusuri cu 200 gr zahar iar la sfarsit se incorporeaza 150 gr nuca macinata. Se unge cu unt tava mare de aragaz se tapeteaza cu foaie de copt( pergament) si se toarna compozitia, se niveleaza in forma tavii si se coace foaia la 180 grade pentru 50 de minute scrie in carte.  Eu nu am reusit sa ating acest timp, mai mult de 40 de minute nu am putut lasa foaia. Nu stiu poate ca tine de puterea fiecarui cuptor...poate...la a doua foaie am zis totusi hai sa incerc sa o las mai mult daca asa se precizeaza in carte insa am riscat...la limita am lasat foaia 45 de minute...extrem de mult inca putin si se ardea...Asa ca am avut o foaie buna si una putin de tot mai bine rumenita. Deci nu va sfatuiesc sa faceti ca la carte, ci asa cum va permite cuptorul. Cand simtiti ca miroase deja puternic a nuca prajita urmariti prajitura minut cu minut.

Se prepara intre timp si a doua foaie si se procedeaza pentru copt in acelasi mod( cu atentie).

Crema: 

Avem timp sa ne ocupam de crema imediat ce am pus prima foaie la copt.

Intr-un vas de marime medie( eu am preparat in zepter la bain-marie, la foc mic) se amesteca zaharul, faina, galbenusurile cu laptele sarea si vanilia si se amesteca continuu pana la obtinerea unei creme densa, tare si omogena. Se da la o parte vasul de pe foc si se lasa bine la racit. Eu am mutat crema in alt vas si am racit-o la frigider.

Intr-un bol ( de fapt vasul de mixer) am pus untul si l-am frecat spuma apoi l-am amestecat cu coaja si zeama celor doua lamai.

In aceasta compozitie de unt am adaugat crema de vanilie lingura cu lingura tot la mixer.

Am intins crema intre cele doua blaturi racite perfect si am dat la rece pentru 24 de ore...ha ha haaa...sa nu ma credeti pe cuvant ca am rezistat, am taiat-o fix de dimiiii la cafeluta...o facusem seara,  insa trebuie sa recunosc ca dupa cele 24 de ore era muuult mai buna...de fapt era perfecta!

Poate ca nu-i cea mai frumoasa fotografie... insa e una dintre cele mai delicioase praji pe care le-am papat vreodata!

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura " Gabriela"-0
Prajitura " Gabriela"-1
Prajitura " Gabriela"-2
Prajitura " Gabriela"-3
Prajitura " Gabriela"-4
Prajitura " Gabriela"-5
Prajitura " Gabriela"-6
Prajitura " Gabriela"-7
Prajitura " Gabriela"-8
Prajitura " Gabriela"-9
Prajitura " Gabriela"-10
Prajitura " Gabriela"-11
Prajitura " Gabriela"-12
Prajitura " Gabriela"-13

COMENTARII (44)

missy

missy 1

02.04.2012, 21:40

Felicitari pentru stilul clar si explicit cu care ai descris etapele prapararii prajiturii! Pacat ca nu am vazut-o de ieri, a fost ziua sotului meu si eram in cautarea unei prajituri spectaculoase, insa , asa cum mai spunea cineva, am trecut-o pe lista pentru Paste.

Rux

Rux 1

04.04.2012, 19:09

Multumesc si sper sa va placa...eu zic ca e deosebita!

corinacamelia

corinacamelia 1

26.01.2015, 19:23

Excelent descrisa reteta, am facut-o si mi-a iesit din prima. Pare dar nu e chiar asa de greu de facut iar gustul deosebit merita tot efortul. Pana si micul meu mofturos a savurat-o cu placere...

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!