Pui cu portocale la cuptor

de simona72 in Pui, 13 Ian 2016 | 1216 vizualizari

 

Pentru pranzul de duminica am ales sa prepar un pui cu…..portocale, vedeta acestei luni. Am folosit sucul de la doua portocale pentru sos plus alte arome, iar ca si garnitura un cus cus simplu. 

 

INGREDIENTE

  • 1 pui intreg de aproximativ 1,7 kg
  • 1 portocala intreaga
  • Sucul proaspat de la 2 portocale
  • Pentru marinata:
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingurita sare roz de Himalaya
  • ½ lingurita fulgi de chili
  • ½ lingurita piper proaspat macinat(eu am folosit piper colorat)
  • 1 lingurita amestec de mirodenii apple-orange(gama Deluxe de la Lidl)
  • ½ lingurita ghimbir pudra
  • 2-3 linguri suc proaspat de portocale
  • In plus pentru sos:
  • 1 cub mic de unt
  • 3-4 linguri suc proaspat de portocale
  • ½ lingurita amidon alimentar
  • Pentru garnitura:
  • Cus cus
  • Sare
  • 1 lingura unt
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pui cu portocale la cuptor:

Puiul intreg, se spala atat la exterior cat si la interior, se curata de eventualele pene mici ramase. Se lasa sa se zvante. Intre timp se pregateste marinata: intr-un castronel se pun toate ingredientele scrise mai sus la marinata. Se amesteca cu o lingurita si se unge puiul cu acest amestec de mirodenii. Se pune puiul uns intr-un vas si se lasa la frigider 2-3 ore. Portocalele se spala cu apa calda si se usuca. O portocala intreaga se inteapa din loc in loc cu un cutit cu varf ascutit. Portocala se introduce in pui. Se stoarce sucul de la cele 2 portocale si se pune intr-un vas termorezistent. Peste suc punem puiul si dam vasul la cuptorul incins la 175 grade pentru 2 ore. Un pui intreg se tine la cuptor o ora/kg. Pentru ca l-am facut la foc mediu am marit putin durata de gatire a puiului. La fiecare 15-20 minute am intors puiul, sa se poata rumenii pe toata partile.

Pentru sos: am strecurat toata zeama lasata de pui dupa ce s-a copt. Am pus sosul intr-o craticioara si l-am pus la foc mic. Intr-un castronel am pus 3-4 linguri suc de portocala, am adaugat amidonul si am amestecat pana amidonul s-a diluat. Am turnat amidonul diluat peste sosul din craticioara si l-am lasat sa fiarba 3-4 minute, pana a inceput sa se ingroase putin. La final am adaugat un cub mic de unt.

Pentru garnitura si servire: fierbeti cus cusul conform instructiunilor de pe ambalaj, in apa si sare. In cus cusul fiert se adauga un cub de unt si se amesteca. Se serveste cus cusul stropit cu sos de portocale si o bucata de pui cu sos.

 

TIPS-URI

1

Amestecul apple-orange contine: sare, coaja de portocale si mere, chimen, ghimber, scortisoara, cuisoare, coriandru (este un amestec de mirodenii care merge la placinte cu mar, dar se poate condimenta si carnea de rata sau gasca)

2

Daca sosul din vasul in care s-a prajit puiul a scazut prea mult, adaugati mai mult suc proaspat de portocale atunci cand pregatiti sosul

3

Serviti puiul cu garnitura preferata… orez, piure de cartofi, de mazare, de conopida…

4

Nu este o mancare cu sos dulce, trebuie sa gasiti echilibrul dintre mirodenii-iute

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422281
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422282
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422283
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422284
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422285
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422286
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422287
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422288
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422289
retete culinare - Pui cu portocale la cuptor 422290

COMENTARII (24)

Gicuta69 1

14.01.2016, 11:48

Arata foarte bine!!

anca_rm 1

15.01.2016, 08:50

o bunatate de puiut , foarte faina reteta

mihaelar63 1

18.01.2016, 23:35

Arata senzational . Tocmai ma intrebam cum a iesit . Asa ca am citit atenta tot .

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59