Risotto cu doua feluri de ciuperci

de Adinuta in Mancaruri de legume, 15 Oct 2010 | 3132 vizualizari

 

Credeam despre risotto ca este o reteta complicata. Asta pana acum vreo doua luni, cand cu putina asistenta din partea cuiva care facuse deja si ii iesise, m-am incumetat sa fac si eu. Si bine am facut, pentru ca a iesit incredibil si nu stiu daca mai pot manca orice fel de pilaf, fara sa ma gandesc la rafinamentul pe care il poate da bobul de orez pentru risotto.

Singurul lucru mai dificil, sa ii spun asa, este atentia pe care o necesita: adica se face totul cu multa rabdare si avand grija sa nu iasa uscat, dar nici prea apos, sa nu fie fiert prea mult, ci exact al dente. Nu este genul de mancare pe care sa o faci cu mintea in alta parte sau tragand cu ochiul la televizor, ci necesita multa cocolosire, ca un copil mic :) Dar si la sfarsit, cand il gusti si ii simti aromele atat de bine definite, cum se completeaza si se topesc ... se merita tot efortul! Eu prima data am facut cu fructe de mare, inspirata de reteta de pe foodblog a lui Cristi, insa dupa ce am prins curaj la experimentat, mi-am facut de cap cu doua feluri de ciuperci si a iesit excelent. Sper sa va placa si voua!

 

INGREDIENTE

  • 500 grame orez arborio pentru risotto
  • 1,5-2 l supa (eu am facut din radacinoase: morcov, patrunjel, telina, dar si ceapa, o rosie si praz)
  • 150 grame ciuperci albe
  • 150 grame ciuperci de padure
  • doua cepe mici
  • patrunjel verde
  • busuioc verde
  • parmezan
  • un catel de usturoi
  • un pahar de vin alb
  • o rosie mare sau doua mici
  • ulei de masline
  • unt
  • sare si piper
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu doua feluri de ciuperci:

Pasul 1: Pentru inceput am pus intr-o oala la fiert un litru si jumatate de apa, cu putina sare si morcov, radacina de patrunjel, telina, o rosie, o bucata de praz. Cand au fost gata, am strecurat supa obtinuta si am pus-o din nou la fiert pe un ochi, insa pe foc foarte mic, mai mult pentru a o mentine calda.

Pasul 2: Am pus la incins putin ulei de masline intr-o tigaie si am pus la calit o ceapa si un catel de usturoi taiate marunt. Am adaugat si ciupercile spalate, sterse cu un prosop si taie feliute, un pic de patrunjel si de busuioc verde, sare si piper. Le-am calit usor pana cand s-au inmuiat putin. Apoi le-am luat de pe foc.

Pasul 3: Intr-o alta tigaie am pus din nou ulei de masline la incins, am adaugat cealalta ceapa taiata marunt si cand a inceput sa se aureasca, am pus orezul. Am amestecat continuu, iar cand orezul a devenit translucid, am turnat peste el un pahar de vin alb si am amestecat. Alcoolul trebuie sa se evapore, insa orezul sa ramana cremos, sa nu se usuce.

Pasul 4: Din acest moment, sunteti ca si legati de aragaz :) Trebuie sa adaugati un polonic de supa si sa amestecati pana cand orezul o absoarbe, insa la fel, trebuie sa fie ca intr-un fel de sos propriu, sa se lege frumos, nu sa se usuce. Dupa ce supa a scazut, se adauga un alt polonic si tot asa, de vreo 6-7 ori, in functie si de dimensiunea polonicului.

Pasul 5: Oricum, este bine sa gustati din cand in cand, sa vedeti cat este de facut orezul. Cand a devenit moale la exterior, insa inca un pic tare, al dente la interior, am adaugat ciupercile calite, restul de patrunjel, busuioc verde, un catel de usturoi tocat fin, o rosie curatata de coaja si taiata cubulete mici, sare si piper. Am mai adaugat un polonic de supa si am mai lasat totul pe foc vreo 3 minute. Apoi am presarat parmezan si am pus si o bucatica mica de unt. Am amestecat usor si am oprit.

Pentru efecte speciale :) am calit intr-o tigaie de teflon cateva felii de ciuperci, insa fara a le adauga un strop de ulei. Numai le-am copt pe ambele parti pana au devenit aurii. Este un truc pe care l-am vazut pe euforia tv, la Nicolai. Si gustul ciupercilor facute astfel este intr-adevar incredibil. In plus, arata si bine presarate peste risotto. Am mai pus in farfurii si putin patrunjel si busuioc si un praf de parmezan. Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Risotto cu doua feluri de ciuperci-0
Risotto cu doua feluri de ciuperci-1
Risotto cu doua feluri de ciuperci-2
Risotto cu doua feluri de ciuperci-3
Risotto cu doua feluri de ciuperci-4

COMENTARII (13)

elena1988 1

08.02.2011, 10:12

adry88 1

30.05.2011, 21:39

brunetica 1

04.11.2011, 15:04

arata super , vreau si eu

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20