Risotto cu doua feluri de ciuperci

de Adinuta in Mancaruri de legume, 15 Oct 2010 | 7735 vizualizari

 

Credeam despre risotto ca este o reteta complicata. Asta pana acum vreo doua luni, cand cu putina asistenta din partea cuiva care facuse deja si ii iesise, m-am incumetat sa fac si eu. Si bine am facut, pentru ca a iesit incredibil si nu stiu daca mai pot manca orice fel de pilaf, fara sa ma gandesc la rafinamentul pe care il poate da bobul de orez pentru risotto.

Singurul lucru mai dificil, sa ii spun asa, este atentia pe care o necesita: adica se face totul cu multa rabdare si avand grija sa nu iasa uscat, dar nici prea apos, sa nu fie fiert prea mult, ci exact al dente. Nu este genul de mancare pe care sa o faci cu mintea in alta parte sau tragand cu ochiul la televizor, ci necesita multa cocolosire, ca un copil mic :) Dar si la sfarsit, cand il gusti si ii simti aromele atat de bine definite, cum se completeaza si se topesc ... se merita tot efortul! Eu prima data am facut cu fructe de mare, inspirata de reteta de pe foodblog a lui Cristi, insa dupa ce am prins curaj la experimentat, mi-am facut de cap cu doua feluri de ciuperci si a iesit excelent. Sper sa va placa si voua!

 

INGREDIENTE

  • 500 grame orez arborio pentru risotto
  • 1,5-2 l supa (eu am facut din radacinoase: morcov, patrunjel, telina, dar si ceapa, o rosie si praz)
  • 150 grame ciuperci albe
  • 150 grame ciuperci de padure
  • doua cepe mici
  • patrunjel verde
  • busuioc verde
  • parmezan
  • un catel de usturoi
  • un pahar de vin alb
  • o rosie mare sau doua mici
  • ulei de masline
  • unt
  • sare si piper
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu doua feluri de ciuperci:

Pasul 1: Pentru inceput am pus intr-o oala la fiert un litru si jumatate de apa, cu putina sare si morcov, radacina de patrunjel, telina, o rosie, o bucata de praz. Cand au fost gata, am strecurat supa obtinuta si am pus-o din nou la fiert pe un ochi, insa pe foc foarte mic, mai mult pentru a o mentine calda.

Pasul 2: Am pus la incins putin ulei de masline intr-o tigaie si am pus la calit o ceapa si un catel de usturoi taiate marunt. Am adaugat si ciupercile spalate, sterse cu un prosop si taie feliute, un pic de patrunjel si de busuioc verde, sare si piper. Le-am calit usor pana cand s-au inmuiat putin. Apoi le-am luat de pe foc.

Pasul 3: Intr-o alta tigaie am pus din nou ulei de masline la incins, am adaugat cealalta ceapa taiata marunt si cand a inceput sa se aureasca, am pus orezul. Am amestecat continuu, iar cand orezul a devenit translucid, am turnat peste el un pahar de vin alb si am amestecat. Alcoolul trebuie sa se evapore, insa orezul sa ramana cremos, sa nu se usuce.

Pasul 4: Din acest moment, sunteti ca si legati de aragaz :) Trebuie sa adaugati un polonic de supa si sa amestecati pana cand orezul o absoarbe, insa la fel, trebuie sa fie ca intr-un fel de sos propriu, sa se lege frumos, nu sa se usuce. Dupa ce supa a scazut, se adauga un alt polonic si tot asa, de vreo 6-7 ori, in functie si de dimensiunea polonicului.

Pasul 5: Oricum, este bine sa gustati din cand in cand, sa vedeti cat este de facut orezul. Cand a devenit moale la exterior, insa inca un pic tare, al dente la interior, am adaugat ciupercile calite, restul de patrunjel, busuioc verde, un catel de usturoi tocat fin, o rosie curatata de coaja si taiata cubulete mici, sare si piper. Am mai adaugat un polonic de supa si am mai lasat totul pe foc vreo 3 minute. Apoi am presarat parmezan si am pus si o bucatica mica de unt. Am amestecat usor si am oprit.

Pentru efecte speciale :) am calit intr-o tigaie de teflon cateva felii de ciuperci, insa fara a le adauga un strop de ulei. Numai le-am copt pe ambele parti pana au devenit aurii. Este un truc pe care l-am vazut pe euforia tv, la Nicolai. Si gustul ciupercilor facute astfel este intr-adevar incredibil. In plus, arata si bine presarate peste risotto. Am mai pus in farfurii si putin patrunjel si busuioc si un praf de parmezan. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu doua feluri de ciuperci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Bureti iuti pane