Saramura de somon

de Rux in Somon, 28 Sep 2012 | 10888 vizualizari

 

Mi-am rasfatat sotul cu o saramura pe cinste, la inceput cand m-am apucat sa o pregatesc a dat sa comenteze...saramura de somon? Hmmm...se face din pastrav, crap etc( de parca n-as fi stiut)..... :))))))) imi zice pescarul meu amator, da... i-am raspuns? Stai sa vezi si de somon by Ruxy......i-a placut de nu a avut aer, manca si o lauda, foaaaaaaarte buna, delicioasa, chiar nobila :)))...sper sa va placa si voua celor ce o veti proba!

 

INGREDIENTE

  • 4 bucati de file de somon
  • 1 ardei gras verde
  • 1 gogosar rosu
  • 1 ardei capia rosu
  • 2 rosii mari( sau 4 mici)
  • 4 catei de usturoi in coaja
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 lingura de pasta de ardei
  • 1 lingurita de pasta de ardei iute
  • 1 morcov
  • 1 lingura de ulei( palmier)
  • 2 linguri de vin cabernet
  • 1 lingura de otet de Modena
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • 1 lingurita de zahar brun( sau puneti cat sa va placa la gust)
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • cateva boabe de ienibahar
  • 1/2 lingurita de cimbru
  • un varf de lingurita de boabe de coriandru
  • sare grunjoasa sau de mare dupa gust
  • un praf de piper
  • 100 ml apa( un paharel)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saramura de somon:

Incingem gratarul( din gradina, in cazul meu), dar se poate prepara si pe aragaz.

Somonul il spalam il uscam intr-un servet de bucatarie si-l frecam cu putina sare grunjoasa, stoarcem si 1/2 de lamaie deasupra.

Il frigem pe gratar cu grija sa nu-l ardem, il punem pe partea cu pielita in jur de 15 minute, apoi se lasa maxim 6 sau 7 minute pe fiecare parte. Se scoate si se da deoparte.

Intre timp ardeiul se taie fasii, rosiile se taie in patru, cei 3 sau 4 catei de usturoi se lasa in coaja. Se pune o foaie pergament pe tava de cuptor si se aseaza legumele. Se coc 30 de minute la 200 de grade.

 Frecam usturoiul zdrobit( capatana) cu putina sare si cu 100 ml apa preparam mujdeiul.

Intr-o tigaie sau cratita punem uleiul apoi legumele coapte( usturoiul copt il scoatem cu lingurita din coaja, adaugam mujdeiul si apoi lamaia, otetul, vinul, pasta de ardei dulce si cea de ardei iute, patrunjelul, condimentele si potrivim gustul de sare si piper. Adaugam si putin zahar( daca dorim) pentru gustul dulce acrisor.

Legumele coapte ofera sosului o savoare deosebita!

Punem fileurile de somon cu grija sa nu le rupem in sosul pregatit si lasam pentru 30 de minute. Acoperim cu un capac iar aromele si gusturile se vor bucura unele de altele din plin.

Servim cu mamaliguta si desigur daca cineva doreste mai mult usturoi sau mai mult ardei iute il oferim separat un bol cu mujdei si unul cu pasta de ardei iute....

 

 

RETETA IN IMAGINI

Saramura de somon-0
Saramura de somon-1
Saramura de somon-2
Saramura de somon-3
Saramura de somon-4
Saramura de somon-5
Saramura de somon-6
Saramura de somon-7
Saramura de somon-8
Saramura de somon-9

COMENTARII (80)

Rux

Rux 1

04.10.2012, 19:22

Multumesc Zaira, chiar e o reteta delicioasa!

nilgun

nilgun 1

20.08.2013, 21:43

yummmyyyyy

Rux

Rux 1

20.08.2013, 22:04

Multumesc, a fost senzatie draga mea Nilgun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24