Saramura de somon

de RuxyRux in Somon, 28 Sep 2012 | 19843 vizualizari

 

Mi-am rasfatat sotul cu o saramura pe cinste, la inceput cand m-am apucat sa o pregatesc a dat sa comenteze...saramura de somon? Hmmm...se face din pastrav, crap etc( de parca n-as fi stiut)..... :))))))) imi zice pescarul meu amator, da... i-am raspuns? Stai sa vezi si de somon by Ruxy......i-a placut de nu a avut aer, manca si o lauda, foaaaaaaarte buna, delicioasa, chiar nobila :)))...sper sa va placa si voua celor ce o veti proba!

 

INGREDIENTE

  • 4 bucati de file de somon
  • 1 ardei gras verde
  • 1 gogosar rosu
  • 1 ardei capia rosu
  • 2 rosii mari( sau 4 mici)
  • 4 catei de usturoi in coaja
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 lingura de pasta de ardei
  • 1 lingurita de pasta de ardei iute
  • 1 morcov
  • 1 lingura de ulei( palmier)
  • 2 linguri de vin cabernet
  • 1 lingura de otet de Modena
  • o lingurita de zeama de lamaie
  • 1 lingurita de zahar brun( sau puneti cat sa va placa la gust)
  • 1/2 legatura de patrunjel
  • cateva boabe de ienibahar
  • 1/2 lingurita de cimbru
  • un varf de lingurita de boabe de coriandru
  • sare grunjoasa sau de mare dupa gust
  • un praf de piper
  • 100 ml apa( un paharel)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saramura de somon:

Incingem gratarul( din gradina, in cazul meu), dar se poate prepara si pe aragaz.

Somonul il spalam il uscam intr-un servet de bucatarie si-l frecam cu putina sare grunjoasa, stoarcem si 1/2 de lamaie deasupra.

Il frigem pe gratar cu grija sa nu-l ardem, il punem pe partea cu pielita in jur de 15 minute, apoi se lasa maxim 6 sau 7 minute pe fiecare parte. Se scoate si se da deoparte.

Intre timp ardeiul se taie fasii, rosiile se taie in patru, cei 3 sau 4 catei de usturoi se lasa in coaja. Se pune o foaie pergament pe tava de cuptor si se aseaza legumele. Se coc 30 de minute la 200 de grade.

 Frecam usturoiul zdrobit( capatana) cu putina sare si cu 100 ml apa preparam mujdeiul.

Intr-o tigaie sau cratita punem uleiul apoi legumele coapte( usturoiul copt il scoatem cu lingurita din coaja, adaugam mujdeiul si apoi lamaia, otetul, vinul, pasta de ardei dulce si cea de ardei iute, patrunjelul, condimentele si potrivim gustul de sare si piper. Adaugam si putin zahar( daca dorim) pentru gustul dulce acrisor.

Legumele coapte ofera sosului o savoare deosebita!

Punem fileurile de somon cu grija sa nu le rupem in sosul pregatit si lasam pentru 30 de minute. Acoperim cu un capac iar aromele si gusturile se vor bucura unele de altele din plin.

Servim cu mamaliguta si desigur daca cineva doreste mai mult usturoi sau mai mult ardei iute il oferim separat un bol cu mujdei si unul cu pasta de ardei iute....

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Saramura de somon" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (82)

RuxyRux 1

20.08.2013, 22:04

Multumesc, a fost senzatie draga mea Nilgun

Rahela Velicu 1

05.05.2018, 13:15

Ce bine arata!

- Andreea - 1

05.05.2018, 19:24

Mmmm,,,arata minunat !!!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Somon cu legume chinezești