Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

de RODIMUR in Dulciuri, 8 Mar 2018 | 5821 vizualizari

 

În fiecare an, de 9 martie credincioșii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții 40 de mucenici din Sebastia (Sevastia), în ziua în care se termină și babele cele friguroase mare marchează trecerea de la iarnă, la primăvară.
În tradiția populară se zice că în această zi se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele prepară un soi de colăcei, numiți "mucenici", "sfințișori"("sfinți"), sau "brădoși" în amintirea celor 40 de martiri, morți întru păstrarea/apărarea credinței.
În Moldova, acești colăcei în forma cifrei 8 se numesc "sfințișori" ("sfinți"). De obicei, această sărbătoare este în Postul Mare al Paștelui, așa că sfințișorii se fac de post, unși cu miere și presărați cu nucă măcinată. Sfințișorii pot fi împletiți, sau nu.
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 8 sfințișori împletiți, mari.

 

INGREDIENTE

  • Pentru sfințișori:
  • 600 grame de făină albă
  • 300 ml apă caldă
  • 75 grame de zahăr tos fin
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 60 ml de ulei de floarea soarelui
  • 1 praf de sare
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • coaja răzuită de la o portocală
  • 1/4 flacon de esență de vanilie
  • 1/2 flacon de esență de rom
  • făină pentru modelat sfințișorii
  • Pentru sirop:
  • 200 ml apă
  • 100 grame de zahăr tos
  • coaja de la o portocală
  • Pentru decor:
  • 2 linguri de miere
  • 150 grame de nucă măcinată
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sfintisori moldovenesti impletiti, de post:

Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și vanilia.

Se spală bine portocala și lămâia în apă călduță cu bicarbonat, se clătesc cu apă rece, se șterg cu hârtie absorbantă și se răzuie peste făina din vasul pentru frământat. 

Se toarnă apă caldă, puțin câte puțin și se dizolvă mai întâi drojdia și zahărul, după care se încorporează și făina. După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă și uleiul, puțin câte puțin și se frământă până ce se încorporează tot, iar aluatul devine elastic și nelipicios.

Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Între timp se pregătește siropul, din apă, zahăr și coaja de la o portocală. Se fierbe până se leagă puțin.

Nucile se sparg, se aleg și se macină.

Când aluatul și-a dublat volumul, se pune pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin pentru a scoate aerul din el, după care se împarte în 8 bucăți.

Pentru formarea sfințișorilor, se ia fiecare bucată, se împarte în două și din fiecare se formează niște suluri care se împletesc. Se unesc capetele împletiturii, formând un colăcel, care se răsucește pentru a forma sfințișorul, în forma cifrei 8.

Se procedează la fel pentru formarea tuturor sfințișorilor, care se lasă încă 20 minute să crească, la căldură, după care se ung cu siropul de portocală preparat în prealabil și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mediu.

Când s-au rumenit frumos, sunt gata. Se scot sfințișorii din cuptor, se ung din belșug cu siropul de portocală și se mai lasă 10 minute, ca să se pătrundă. După acest interval de timp, se ung sfințișorii cu miere diluată cu puțină apă caldă (ca să se întindă mai ușor) și se dau prin nucă măcinată.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, este necesar ca ingredientele să fie la temperatura camerei.

2

Pentru frământat, folosiți apă caldă, nu fierbinte, ca să nu se pripească aluatul.

3

Pentru că aluatul nu conține ouă, nici grăsimi, nu este necesar să-l frământați decât atât cât să se încorporeze toate ingredientele și să devină elastic și nelipicios.

4

Sfințișorii pot fi făcuți și simpli, neîmpletiți. În acest caz, veți face un singur sul de aluat din care veți forma colăcelul, pe care-l veți răsuci și uni la mijloc, pentru a forma cifra 8.

5

Dacă veți face sfințișorii mai mici (pentru că sunt mai drăguți!) există riscul ca stând în cuptor, să se usuce prea tare, neavând aluat suficient.

6

Siropul de portocală este mai natural și mai delicios decât alte siropuri obținute din esențe și îl veți folosi ca să ungeți sfințișorii atât înainte de a-i da la cuptor, cât și după ce-i scoateți, gata copți.

7

Ca să se întindă mai ușor, este bine ca mierea să fie diluată cu puțină apă caldă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sfintisori moldovenesti impletiti, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

RODIMUR 1

11.03.2018, 10:25

Vă mulțumesc frumos, Navidad! Îmi pare rău să aud de dispută...Mi s-a întâmplat și mie, pentru că unii consideră că au dreptate întotdeauna, deși nu fac dovada că ar ști ceva (în afară de a jigni). Și nu înțeleg că noi postăm rețete așa cum le știm, așa cum le facem și nu așa cum vor ei. Nimeni nu postează rețete pentru a afla de la cel care critică, dacă-i place sau nu, sau cum le face el... Să le facă așa cum știe, să nu jignească în mod gratuit și apoi cei care vor citi, vor alege rețeta care le place...Felicitări tatălui dumneavoastră! M-a impresionat sârguința dumnealui și faptul că a făcut chiar 40 de mucenici, așa cum trebuie (eu n-am făcut decât 8 anul acesta și cred că niciodată nu am făcut 40...) Poate în viitor, dacă voi fi în stare, voi respecta și această tradiție...O zi frumoasă și salutări respectuoase tatălui dumneavoastră!

dantes 1

09.03.2019, 17:47

Deliciosi!

RODIMUR 1

09.03.2019, 18:32

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu capsuni

de Rocsi 9

ieri la 18:37

Salată de ouă cu avocado și iaurt - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 10:36

Supă crema de roșii coapte - Rețeta gustoasă de post

ieri la 10:17

Mușuroi de cârtiță

pe 26.04 la 23:40

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de vanilie si fructe