Şomloi

de Ina in Torturi, 26 Ian 2012 | 91693 vizualizari

 

Aceasta prajitura-tort am servit-o pentru prima data asta-toamna, la un restaurant cu specific unguresc, din Sinaia ( Pensiunea Alex ). Portia avea 330g si costa doar 16 lei. Am gasit restaurantul intamplator, cand ne intorceam pe jos de la cota 1400 si ne scazuse glicemia :))) , dar am revenit si in alte seri pentru ca meniurile lor ne atrageau ca un magnet. Ultimele doua poze reprezinta portiile servite la restaurant. ( pacat ca n-am adaugat si eu ciocolata lichida la servire :S )

 

INGREDIENTE

Blatul cu vanilie
  • 3 oua 
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 4 linguri de faina
  • ½ lingurita praf de copt
  • 3-4 picaturi esenta vanilie
  • 1 praf de sare  
Blatul cu cacao
  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura cacao
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
Blatul cu nuca  
  • 3 oua
  • 1 lingura apa fierbinte
  • 4 linguri de zahar
  • 3 linguri de faina
  • 1 lingura nuca macinata
  • ½ lingurita praf de copt
  • 1 praf de sare
Pentru sirop:  
  • 80 gr zahar
  • 100 ml apa
  • 2 fiole cu esenta de rom 
Pentru crema:  
  • 800 ml lapte
  • o esenta de vanilie
  • 300 gr zahar
  • 150 gr faina
  • 3 oua
Pentru decor:
  • miez  de nuca
  • stafide
  • frisca
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Şomloi:

    Blat de vanilie : Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul si continuam sa mixam pana obtinem o spuma tare. Incorporam pe rand galbenusurile, apoi adaugam si apa fierbinte, esenta de vanilie, iar mai apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava  tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul preincalzit, aprox 15-20 minute.

   Pentru blatul de cacao procedam la fel ca la blatul cu vanilie: separam albusurile de galbenusuri, in albusuri punem un praf de sare si incepem sa mixam. Adaugam zaharul si mixam pana obtinem o spuma consistenta. Incorporam pe rand galbenusurile , apoi adaugam si apa fierbinte, faina amestecata cu cacaua si praful de copt. Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem cca 15-20 minute, in cuptorul preincalzit.

   La blatul cu nuca urmam acelasi procedeu ca la celelalte 2 blaturi : Mixam albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare, adaugam zaharul si continuam sa mixam. Incorporam  galbenusurile , adaugam si apa fierbinte, iar mai apoi faina amestecata cu nuca macinata si praful de copt.  Amestecam usor pana se incorporeaza faina si turnam amestecul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptorul preincalzit aprox 15-20 minute.

   In timp ce  blaturile  se racesc, pregatim siropul cu care le vom insiropa.  Punem apa si zaharul intr-un vas pe foc si lasam sa fiarba pana se topeste complet zaharul si se ingroasa putin siropul. Oprim focul si adaugam esenta de rom.

   Crema de vanilie :  Intr-o cratita adanca turnam jumatate din cantitatea de lapte si adaugam esenta de vanilie. Separam ouale si adaugam galbenusurile in cealalta jumatate din cantitatea de lapte,  adaugam si jumatate din zahar si faina. Amestecam bine cu telul para si trecem prin sita in laptele de pe foc. Amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor,  pana se ingroasa crema. Albusurile le batem spuma tare cu zaharul ramas si le incorporam usor in crema usor calduta.

   Asamblare:

  Asezam  blatul cu vanilie pe un platou mare sau in tava, il insiropam si-l acoperim cu  1/3 din crema de vanilie.  Presaram nuca macinata, asezam blatul cu cacao, insiropam, intindem a 2-a parte din crema si  presaram iar nuca macinata si stafide. Deasupra asezam blatul cu nuca, insiropam, intindem restul de crema si presaram iar nuca macinata  si stafide.

  Decoram cu frisca, bucati de ciocolata, nuci si stafide.

  Reteta este preluata de la deliciousflavours , careia-i multumesc din suflet pentru minunatul desert ! :-*

 

TIPS-URI

1

Prajitura servita la restaurant era decorata cu sos de ciocolata. Nu ezitati sa-l adaugati la ingredientele prajiturii!

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Şomloi 142439
retete culinare - Şomloi 142440
retete culinare - Şomloi 142441
retete culinare - Şomloi 142442
retete culinare - Şomloi 142443
retete culinare - Şomloi 142444
retete culinare - Şomloi 142445
retete culinare - Şomloi 142446
retete culinare - Şomloi 142447
retete culinare - Şomloi 142448
retete culinare - Şomloi 142449
retete culinare - Şomloi 142450
retete culinare - Şomloi 142451
retete culinare - Şomloi 142452
retete culinare - Şomloi 142453
retete culinare - Şomloi 142454
retete culinare - Şomloi 142455
retete culinare - Şomloi 142456
retete culinare - Şomloi 142457
retete culinare - Şomloi 142458
retete culinare - Şomloi 142459
retete culinare - Şomloi 142460
retete culinare - Şomloi 142526

COMENTARII (87)

iqphantom 1

07.03.2013, 16:12

e foarte buna Eu am mancat la "Pusca si cureaua lata" din Turda. Prietena mea Marieta e responsabila pentru gustul desavarsit . Tare imi doream reteta. Multumesc Ina

Constelatialeu 1

28.04.2013, 19:17

Ce bine arata !

babi5 1

28.12.2013, 22:44

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L