Sos de creveti cu sofran

de Sylvia in Fructe de mare, 20 Feb 2015 | 1588 vizualizari

 

Asa cum v-am promis o sa postez cateva retete de sosuri si alte preparate clasice de genul acesta . Sosurile sunt considerate cele mai delicate preparate, in bucatariile mari cu brigada mare de bucatari, chef-ul de cuisine sau un delegat special al lui este desemnat sa faca sosurile, ca dovada a importantei acestui sector. In bucataria franceza sosurile sunt intalnite la aproape orice prerat, sunt liantul final care aduce finete, onctuozitate , perfectiune....realizarea lor cere timp si indemanare .
Astazi va prezint un sos simplu, sosul de creveti cu sofran si porto un sos care merge la orice preparat de peste, creveti sau alte fructe de mare.

 

INGREDIENTE

  • 300 grame de cochilii de creveti
  • 50 gr unt
  • o lingura ulei masline
  • 50 ml vin porto alb
  • sofran
  • 300 ml fond de peste
  • 150 ml smantana lichida slaba
  • sare de mare
  • piper aln
  • piper espelette ( optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos de creveti cu sofran:

Acest sos este bine de facut atunci cand cumparati creveti proaspeti intregi, dupa decorticarea lor in loc sa aruncati cochiliile se poate face un excelent sos de creveti. 

Intr-un vas pe pun cochiliile de creveti ( cu tot cu capete) si se calesc in putin unt amestecat cu o lingura de ulei de masline. Se lasa pret de cateva minute sa coloreze bine untul si sa scoata aroma din ei. Se deglaseaza apoi cu vin alb de porto ( sau un vin alb dulce si aromat). Se adauga 50 ml de vin in care am dizolvat niste sofran, se lasa pret de cateva minute sa elimine alcoolul din el. 

Se adauga apoi fondul de peste ( care se realizeaza simplu din oase si capete de peste fierte cu radacinoase, dafin si putin vin alb ) daca nu aveti puteti completa cu apa. Se lasa la fiert pret de 30 minute , cu putina sare de mare si piper alb. Dupa 30 minute se adauga smantana lichida si se mai lasa la fiert 15-20 minute. Se ia apoi de pe foc, mixeaza apoi bine cu un mixer plonjant . Se filtreaza totul printr-o sita foarte fina ( in  bucataria profesionista exista o sita conica numita chinois dar acasa puteti folosii orice sita fina). 

Se mai pune pe foc pret de 10-15 minute sa mai scada putin si sa se intensifice in arome, apoi se ia de pe foc si se ingroasa ( monteaza ) cu unt la temperatura camerei taiat in cuburi mici( aprox 40 gr ) , sosul se bate cu telul rotund pana la incorporarea untului. 

Se rectifica asezonarea cu putin piper espelette , este un piper rosu foarte puterinic si aromat, eventula cu sare daca mai trebuie. Este un sos perfect pentru toate preparatele de peste si fructe de mare, se poate adauga la un risotto, la paste cu fructe de mare, la orice. Eu il folosesc proaspat si o parte din el in congelez in cutiute mici, dintr-o portie de sos pot sa folosesc cam de 4 ori, este perfect si dupa congelare. 

Va doresc spor la treaba si sper sa faceti si sa degustati si acest sos. 

 

TIPS-URI

1

sofranul se dizolva mereu inainte de folosire

2

vinul folosit la deglasare se lasa sa clocoteasca sa scoata alcoolul din el

RETETA IN IMAGINI

Sos de creveti cu sofran-0
Sos de creveti cu sofran-1
Sos de creveti cu sofran-2
Sos de creveti cu sofran-3
Sos de creveti cu sofran-4
Sos de creveti cu sofran-5
Sos de creveti cu sofran-6
Sos de creveti cu sofran-7
Sos de creveti cu sofran-8
Sos de creveti cu sofran-9
Sos de creveti cu sofran-10
Sos de creveti cu sofran-11

COMENTARII (23)

Andra_Constantinescu

Andra_Constantinescu 1

20.02.2015, 17:50

MotanLaOale

MotanLaOale 1

20.02.2015, 20:12

bun bun

Panacris

Panacris 1

23.02.2015, 18:36

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!