Sos de merişoare

de carmenvlad in Sosuri, 23 Oct 2011 | 6583 vizualizari

 

Merişorul este un arbust de talie mică, văr primar cu afinul. Este răspândit în zonele de munte, la altitudini ridicate, pe pajişti luminoase. Fructele se consumă proaspete sau preparate sub formă de sos, compot, ceai, dulceaţă sau gem. Frunzele merişorului se pot folosi la prepararea ceaiului sau a diferitelor decocturi, în scopuri terapeutice. Se recoltează în lunile octombrie, noiembrie, când conţinutul în substanţe active al merişorului este maxim.

Fructele de merişor pe care le am folosit la prepararea sosului, au fost culese dintr-un arbust din Constanţa. Se pare că dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, merişorul poate creşte şi în zone de şes.

 

INGREDIENTE

  • 400 g de merişoare
  • 200 g zahăr
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos de merişoare:

 Se aleg fructe sănătoase, se curăţă de codiţe şi de frunze, se spală,  se amestecă cu zahărul. Se pun la foc iute până când zahărul se dizolvă şi apoi se fierb la foc mic. Din când în când se ia spuma.  Nu se fierb foarte mult deoarece îşi pierd culoarea minunată.  Timpul de fierbere este aproximativ 13-15 minute. Se pune sosul fierbinte într-un borcan sterilizat, dacă nu se foloseşte imediat.  Se înfiletează capacul borcanului, se răstoarnă borcanul cu capacul în jos, pentru a creea vid şi se păstrează în cămară. Este un sos minunat pentru fripturi, dulce-acrişor, cu o aromă incredibilă şi o savoare deosebită.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Sos de merişoare 130453
retete culinare - Sos de merişoare 130454
retete culinare - Sos de merişoare 130455
retete culinare - Sos de merişoare 130456
retete culinare - Sos de merişoare 130457
retete culinare - Sos de merişoare 130458
retete culinare - Sos de merişoare 130460
retete culinare - Sos de merişoare 130461

COMENTARII (8)

MotanLaOale 1

24.10.2011, 16:34

MIUTA 1

28.10.2011, 15:42

Seamana putin cu fructele de padure "paducel"
Super

Panacris 1

07.11.2011, 08:06

Foarte bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D