Tort Aniversar

de nico15 in Torturi, 10 Dec 2013 | 6505 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 10 oua
  • 250 g de zahar
  • 5 linguri de apa
  • 2.5 linguri de ulei
  • 320 g de faina
  • 30 g de cacao
  • Sirop:
  • 75 ml de apa si 160 g de zahar doar cat sa il acopere si sa fie lichid.
  • Crema de vanilie:
  • 1 litru de lapte
  • 5 galbenusuri
  • 100 g de amidon sau 200 g de faina
  • 300 g de zahar
  • Esenta de vanilie
  • * 200 g ciocolata cuvertura, topita care se va adauga peste crema de vanilie, dupa ce aceasta se raceste.
  • 600 ml de frisca
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Aniversar:

Se separa ouale, albusurile la robot se bat pana prind volum dupa care se adauga treptat zaharul tos.  Se bate bine sa faca bezeaua moate, dupa care se scoate si se pune intr-un castron de plastic. Separat amestecam galbenusurile cu uleiul si apa si adaugam peste albusuri in bloc se va amesteca cu spatula de jos in sus pentru a aera compozitia.

Cernem faina si cacaoa si le adaugam bloc la final peste celelalte ingrediente.

Punem hartie de copt intr-o forma si adaugam compozitia, intindem pe margini compozitia si vom la la cuptor T180 de grade aproximativ 35 de minute.

Incercam daca este facut prin apasarea tortului in mijloc daca revine la forma initiala inseamna ca este copt, daca nu se continua coacerea.  Dupa aceea se scoate de la cuptor si se lasa sa se raceasca.

Blatul se va taia in 3 felii potrivite. 

Sirop:

75 ml de apa si 160 g de zahar doar cat sa il acopere si sa fie lichid.

Pregatim crema:

Se pune laptele la fiert intr-o cratita umeda. Cand incepe sa se-ncalzeasca se ia 1 cana din lapte. Laptele se fierbe la foc mic. Se cerne amidonul(faina). Galbenusurile se amesteca cu amidonul si adaugam laptele, dupa care se va adauga inapoi in laptele de pe foc, se amesteca energic si nu se lasa nesupravegheat, se lipeste imediat.

Proba se face punandu-se crema pe lama unui cutit si se lasa sa se raceasca daca se ridica fara sa curga este facuta, daca este prea lichida se continua fierberea.

Dupa ce este gata se ia de pe foc si se lasa la racit, se adauga esenta,  cand s-a racit se pune peste crema folie de plastic, direct pe crema pentru a nu prinde pojghita si se da la frigider. Peste aceasta crema am adaugat cacao si am adaugat cognac.

Datem frisca la robot pana este tare, se scoate se pune intr-un vas de plastic si se da la frigider.

1. Se pune hartie de copt, deasupra punem cercul in care am copt blatul

2. Punem primul blat

3. Punem folia din plastic tare in lateralul cercului pe interior pentru a inalta tortul

4.Trampam cu sirop(doar il stropim cu sirop, nu il scufundam in sirop)

5. Adaugam crema de vanilie, ciocolata si cognac,

6. Punem al doilea blat

7 .Trampam din nou

8. Punem frisca batuta

9. Adaugam visinele

10.  Alt strat de frisca deasupra

11.  Aranjam cu spatula

12.  Adaugam al treilea blat

13.  Trampam

14.  Alt strat de frisca

15.  se niveleaza cu spatula de tort

16.  Se deseneaza diverse modele pe frisca

17.  Se da peste noapte la congelator

18.  Se scoate din forma tortul

19.  Se da cu frisca si in laterala

20.  Se ia economul si se rade ciocolata in laterala si se vor face carlionti sau cumparam barot de ciocolata

21.  Se ia tortul si manual se va barota tortul(imbracare cu fulgi de ciocolata in laterala)

22.  Cat este inca rece se va portiona in jumatate, sferturi, optimi si se va ajunge la 16 bucati.

23.  Se va orna cu aveline de frisca si se va orna cu o visina

24.  Deasupra presaram ciocorata carlionti

25.  Ciocolata NU SE VA LUA CU MANA, doar cu forma de nivelat tortul, altfel se lipeste de mana.

Se decoreaza ca in imaginile alaturate si se poate servi.

Pofta Buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Tort Aniversar-0
Tort Aniversar-1

COMENTARII (8)

_Alina_ 1

11.12.2013, 10:34

Mmm, ce bun!

blue65 1

11.12.2013, 12:48

mmm, ce bun arata!!!

nico15 1

11.12.2013, 21:20

Multumesc, voi mai reveni si cu altele.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04