Tort cu crema de vanilie si curmale

de mada91 in Torturi, 7 Dec 2013 | 1302 vizualizari

 

Totul a pornit de la cateva curmale pe care le aveam; nu stiam ce sa fac cu ele asa ca m-am gandit ca o prajitura ar fi buna pentru o zi de sambata. A ajuns sa fie un tort inspirat din mai multe retete combinate, printre care si cea a lui @Larisel: "Prajitura cu crema de vanilie si nuci" ( de acolo am luat reteta pentru crema)

Sper sa va placa!

 

INGREDIENTE

  • PENTRU BLAT:
  • - 4 oua
  • - 150 g de unt
  • - 200 g faina
  • - 100 g zahar pudra
  • - 100 g cacao
  • - 150 ml lapte caldut
  • - 1 plic praf de copt/ 1 lingurinta bicarbonat
  • - 50 g nuca macinata
  • - un varf de cutit de scortisoara pudra
  • PENTRU CREMA:
  • - 1 litru lapte
  • - 150 g unt (aprox. jumatate de pachet)
  • - 6 linguri zahar
  • - 6 linguri faina
  • - 1 plic zahar vanilat
  • PENTRU SIROP:
  • - 250 ml apa
  • - 3-4 linguri apa
  • - 1 lingurita rasa cafea solubila/ 1 plic praf de capuccino

* curmale

Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de vanilie si curmale:

Blatul:

1.Mai intai taiem curmalele bucatele si le punem pe foc intr-un vas cu putina apa astfel incat sa devina ca un gem;

2.Frecam untul spuma cu jumatate din cantitatea de zahar pudra. Adaugam galbenusurile unul cate unul, scortisoara si laptele caldut;

3.Incorporam faina, cacaoa, bicarbonatul si nucile macinate. Amestecam bine, pana se omogenizeaza compozitia;

4.Batem spuma albusurile cu zaharul pudra ramas si incorporam spuma in compozitia preparata anterior, amestecand usor (cu o spatula/lingura, nu cu mixerul)

5. Impartim compozitia in doua si punem intr o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.

6. Coacem blaturile pe rand la 180 de grade in primele 10 minute si inca 10-15 minute la 170 de grade. Cand se coc le scoatem la racit.

- Intre timp curmalele s-au ''transformat'' in gem si le-am dat deoparte de pe foc.

CREMA:

1. Amestecam zaharul(si cel vanilat) cu untul si se dizolva la foc mic. Punem faina si amestecam bine sa nu se formeze cocoloase. Dupa adaugam laptele incalzit si se lasa la fiert amestecand fara oprire (pentru a nu se prinde)

2. Lasam la racit.

- Pregatim si siropul punand pe foc apa impreuna cu zaharul si lingurita de cafea.

- Cand toate s-au racit le ''asamblam'' frumos: insiropam primul blat, punem crema si gemul de curmale(eu am pus si niste bucatele de mandarina); mai apoi punem al doilea blat peste, il insiropam, acoperim totul cu crema ramasa si decoram dupa bunul plac.

- Lasam la frigider o ora,doua.

POFTA BUNA!

 

TIPS-URI

1

Eu am preferat sa impart compozitia in doua si sa fac doua blaturi, dar puteti pune compozitia toata o data si dupa sa taiati;

2

Tava o puteti tapeta cu nuca macinata in loc de faina;

3

Pentru un plus de aroma mai puteti adauga esenta de rom, coaja rasa de lamaie etc.( eu am uitat sa pun lamaie, cu toate ca aveam)

4

Cuptorul meu nu e cel mai performant, are 4 niveluri de caldura asa ca pentru mine 180 grade inseamna ca e dat la 3 si 170 de grade la 2 ( in ambele cazuri caldura vine si de jos si de sus, doar ca la intensitati diferite)

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282904
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282905
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282906
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282907
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282908
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282909
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282910
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282911
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282912
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282913
retete culinare - Tort cu crema de vanilie si curmale 282914

COMENTARII (14)

Dana_Retetegg 1

07.12.2013, 22:15

diaconta 1

07.12.2013, 22:27

Bun tort

Rocsi 1

08.12.2013, 11:45

Ce bun!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S