Tort cu mousse de fructe de padure

de camelia75 in Torturi, 16 Noi 2013 | 15667 vizualizari

 

Pentru tort m-am inspirat din reteta Laurei Adamache ( http://www.lauraadamache.ro/2011/08/la-35-de-ani.html ,cu mici modificari :) ) si l-am facut pentru ziua fetitei mele care ieri a implinit 5 ani.Multumesc mult Laura,tortul a fost pe gustul tuturor!!! :*

In poza cu blatul tortului apare si un blat simplu, deoarece am facut si un tort pe care Sara l-a dus la “gradi”,dar la care n-am apucat sa-i fac poza sectionat.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru un tort 26 cm diametru:

Ingrediente blat:

  • 4 oua
  • 120 gr zahar
  • 100 gr faina
  • 20 gr cacao
  • un varf sare

Ingrediente pentru mousse fructe de padure:

  • 200 gr fructe de padure
  • 120 gr zahar
  • 8 gr gelatina (4 foi)
  • 350 ml frisca

Ingrediente pentru crema de iaurt:

  • 200 ml frisca lichida
  • 300 gr iaurt
  • 6 linguri pline zahar pudra
  • 10 gr gelatina granule
  • 1/2 cutie ananas
  • boabe de struguri albi si negri

Pentru insiropat blatul:

  • 200 ml apa
  • 100 gr zahar
  • esenta de vanile sau rom sau zeama de la compotul de ananas

Ingrediente pentru glazura oglinda:

  • 175 gr apa
  • 150 gr frisca lichida
  • 225 gr zahar
  • 75 gr cacao
  • 8 gr gelatina (4 foi)
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mousse de fructe de padure:

Mod de preparare blat:

Mixati ouale intregi cu zaharul pana ce devin ca o crema si isi tripleza volumul.
1.Amestecati faina cernuta cu cacaoa,apoi o adaugati treptat peste amestecul cu oua si zahar, amestecand cu atentie de jos in sus.
2.Puneti compozitia in tava tapetata cu unt si hartie pentru copt si dati la cuptorul preincalzit la 170 gr,timp de ~ 20-25 minute.
3.Taiati blatul in doua dupa ce s-a racit foarte bine.

Mod de preparare mousse fructe de padure:

1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.Puneti fructele de padure cu zaharul intr-o craticioara la foc mic pana ce zaharul se topeste.Amestecati continuu si aveti grija sa nu fiarba!
3.Trageti dupa foc si mixati fructele,apoi piureul obtinut il strecurati pentru a elimina samburii fructelor.
4.Puneti piureul de fructe din nou pe foc timp de 3-4 minute pentru a-l incalzi bine.(atentie sa nu fiarba!)
5.Trageti dupa foc si adaugati peste piureul incalzit gelatina scursa de apa si amestecati,apoi lasati-l sa se raceasca bine.
6.Mixati frisca,apoi adaugati-o peste pireul de fructe si amestecati.
7.Puneti pe o farfurie intinsa tapetata cu hartie de copt un cerc detasabil de 15 cm diametru pe care-l umpleti cu mousseul obtinut.Acoperiti forma cu folie de aluminiu si o bagati la congelator 1 ora.(Pentru ca eu nu am avut inel am folosit un castronel de plastic cu diametrul de 15 pe care am asezat folie alimentara)

Mod de preparare crema de iaurt

1.Puneti ananasul intr-o strecuratoare la scurs.
2.Hidratati gelatina intr-o jumatate cana de compot 10 min,apoi o puneti apoi pe foc ,sa se incalzeasca ,fara sa fiarba.
3.Amestecati iaurtul cu zaharul pudra si zaharul vanilat,apoi puneti gelatina calduta(atentie sa nu se raceasca complet!) si incorporati bine.
4.Adaugati frisca batuta,ananasul si boabele de struguri spalate si scurse bine de apa.
5.Bagati crema la rece timp de aproximativ 10-15 minute(nu mai mult)

Asamblare tort:

1.Puneti o parte din blat pe platou, o insiropati bine,apoi o ungeti cu putina crema de iaurt.
2.Montati in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm.(eu am folosit tava cu fundul detasabil in care am copt blatul si pe care am pus folie alimentara)
2.Asezati in centrul blatului mousseul de fructe,apoi puneti crema de iaurt de jur imprejurul lui,iar la final acoperiti si partea de sus cu crema de iaurt.
3.Acoperiti-l cu folie de aluminiu si dati-l la rece pentru 2 ore.

Mod de preparare glazura oglinda:

1.Puneti foile de gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
2.Intr-o craticioara amestecati apa cu zaharul, frisca si cacaoa,apoi puneti la foc mic pana ce zaharul se topeste.(Glazura trebuie sa fie fierbinte,dar atentie sa nu fiarba!!!)
3.Trageti dupa foc, adaugati foile de gelatina stoarse bine,apoi strecurati glazura.
4.Dupa ce glazura s-a racit o bagam la rece pentru ~ 30 de minute pana ce consistenta devine densa, dar este inca lichida,pentru a putea sa o folosim.

Scoateti tortul de la rece si turnati glazura uniform(asezati tortul intr-o tava mai mare,deoarece glazura este lichida si va curge),apoi bagati tortul la frigider pana a doua zi cand il puteti orna dupa imaginatia voastra.

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Tort cu mousse de fructe de padure-0
Tort cu mousse de fructe de padure-1
Tort cu mousse de fructe de padure-2
Tort cu mousse de fructe de padure-3
Tort cu mousse de fructe de padure-4
Tort cu mousse de fructe de padure-5
Tort cu mousse de fructe de padure-6
Tort cu mousse de fructe de padure-7
Tort cu mousse de fructe de padure-8
Tort cu mousse de fructe de padure-9
Tort cu mousse de fructe de padure-10
Tort cu mousse de fructe de padure-11
Tort cu mousse de fructe de padure-12
Tort cu mousse de fructe de padure-13

COMENTARII (43)

ankkutza

ankkutza 1

21.11.2013, 00:49

La multi ani pentru cea mica :* Eu am o mica intrebare legata de blat: de ce se taie in doua parti? Am citit de mai multe ori reteta )si pe pagina laurei) si am inteles ca se foloseste doar o singura parte. Asa este? Sunt un pic confuza Si daca e asa...de ce nu s-ar fi folosit ingredientele la jumatate pentru a iesi exact cat ne trebuie? Vreau sa incerc si eu maine reteta si vreau din tot sufletul sa imi iasa

camelia75

camelia75 1

21.11.2013, 11:29

Ankkuza,se foloseste doar o parte din blat la baza tortului.Eu cu cealalta parte am facut prajituri in forma de turnelete.

anca2886

anca2886 1

02.05.2014, 19:39

delicios,recomand cu drag

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!