Tort cu smantana si nuci

de Ela68 in Torturi, 9 Noi 2012 | 9714 vizualizari

 

Ei, da, un tort mai simplu de realizat precum acesta nu exista. Un blat clasic si o crema "la rece" cu smantana si nuci. Este o reteta pe care o am de foarte multa vreme....de mai bine de 20 de ani, eheeee, p-atunci nu existau alte surse de inspiratie decat caietul mamei sau cartile de bucate. Intr-adevar, pot spune ca este un tort clasic, care ar putea fi adaptat zilelor noastre prin adaugarea unor ingrediente ce-i confera un plus de savoare, ca de exemplu niste piersici din compot sau poate ceva mai bun, accept orice sugestie.
Nota : Eu am facut blatul din 8 oua, insa pentru a avea un echilibru intre crema si blat, acesta trebuie facut din 5 oua.

 

INGREDIENTE

  • 5 oua
  • 5 linguri ulei
  • 220 gr zahar
  • 190 gr faina
  • vanilie, un praf de sare
  • crema
  • 500 gr smantana
  • 150 gr zahar
  • 250 gr nuci macinate
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu smantana si nuci:

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si vanilia. Se bate cu mixerul 15-20 minute. Se adauga uleiul cate putin, amestecandu-se incet cu un tel de sus in jos. Apoi galbenusurile pe rand si faina treptat, omogenizandu-se cu mare atentie. Se tapeteaza o forma cu diamentrul de 20 cm cu hartie de copt ( sau cu unt si faina ), se toarna compozitia si se coace 30-40 minute la cuptor la foc minim. Se stinge focul si se mai lasa 10 minute in cuptor, apoi se scoate si se aseaza pe un gratar pana la racirea completa.
Se taie blatul in doua.

Pentru crema, am folosit smantana de la sibieni, care este destul grasa si vartoasa. Oricum, smantana folosita nu trebuie sa fie slaba, deci nu folositi smantana cu mai putin de 30% grasime.

Se amesteca smantana cu zaharul si se adauga nucile macinate. Eu le-am prajit in prealabil, sunt mult mai gustoase asa.

Pentru  insiroparea blaturilor se fierb  125 gr zahar cu 250 ml apa,lasam la racit si adaugam coaja rasa si zeama de la o lamaie.

Pentru asamblarea tortului, asezam pe platou primul blat, insiropam si turnam jumatate din crema.Adaugam cel de-al doilea blat, il insiropam si imbracam tortul cu cealalta jumatate de crema.Ornam dupa preferinta si-l dam la rece doua, trei ore, dupa care putem servi.

 

RETETA IN IMAGINI

Tort cu smantana si nuci-0
Tort cu smantana si nuci-1
Tort cu smantana si nuci-2
Tort cu smantana si nuci-3
Tort cu smantana si nuci-4
Tort cu smantana si nuci-5

COMENTARII (19)

Ela68

Ela68 1

20.11.2012, 14:01

ralu_ca

ralu_ca 1

08.01.2014, 11:58

Ela68

Ela68 1

08.01.2014, 12:27

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!