Tort cu smantana si nuci

de Ela68 in Torturi, 9 Noi 2012 | 20943 vizualizari

 

Ei, da, un tort mai simplu de realizat precum acesta nu exista. Un blat clasic si o crema "la rece" cu smantana si nuci. Este o reteta pe care o am de foarte multa vreme....de mai bine de 20 de ani, eheeee, p-atunci nu existau alte surse de inspiratie decat caietul mamei sau cartile de bucate. Intr-adevar, pot spune ca este un tort clasic, care ar putea fi adaptat zilelor noastre prin adaugarea unor ingrediente ce-i confera un plus de savoare, ca de exemplu niste piersici din compot sau poate ceva mai bun, accept orice sugestie.
Nota : Eu am facut blatul din 8 oua, insa pentru a avea un echilibru intre crema si blat, acesta trebuie facut din 5 oua.

 

INGREDIENTE

  • 5 oua
  • 5 linguri ulei
  • 220 gr zahar
  • 190 gr faina
  • vanilie, un praf de sare
  • crema
  • 500 gr smantana
  • 150 gr zahar
  • 250 gr nuci macinate
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu smantana si nuci:

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si vanilia. Se bate cu mixerul 15-20 minute. Se adauga uleiul cate putin, amestecandu-se incet cu un tel de sus in jos. Apoi galbenusurile pe rand si faina treptat, omogenizandu-se cu mare atentie. Se tapeteaza o forma cu diamentrul de 20 cm cu hartie de copt ( sau cu unt si faina ), se toarna compozitia si se coace 30-40 minute la cuptor la foc minim. Se stinge focul si se mai lasa 10 minute in cuptor, apoi se scoate si se aseaza pe un gratar pana la racirea completa.
Se taie blatul in doua.

Pentru crema, am folosit smantana de la sibieni, care este destul grasa si vartoasa. Oricum, smantana folosita nu trebuie sa fie slaba, deci nu folositi smantana cu mai putin de 30% grasime.

Se amesteca smantana cu zaharul si se adauga nucile macinate. Eu le-am prajit in prealabil, sunt mult mai gustoase asa.

Pentru  insiroparea blaturilor se fierb  125 gr zahar cu 250 ml apa,lasam la racit si adaugam coaja rasa si zeama de la o lamaie.

Pentru asamblarea tortului, asezam pe platou primul blat, insiropam si turnam jumatate din crema.Adaugam cel de-al doilea blat, il insiropam si imbracam tortul cu cealalta jumatate de crema.Ornam dupa preferinta si-l dam la rece doua, trei ore, dupa care putem servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu smantana si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu nuci si caramel