Tort de Craciun

de susu in Dulciuri, 9 Mai 2012 | 2843 vizualizari

 

Chiar daca vine vara si eu apar cu tortul meu de craciun vreau sa spun ca a fost cel mai gustos tort de pana acum, toata casa mirosea numai a mere si scortisoara de la ciocolata din crema, initial credeam ca este de la lumanari dar n-a fost asa. (este vorba de ciocolata milka de sarbatoare cu mere pe care eu o ador)

 

INGREDIENTE

Blat alb:

  • 6 oua
  • 250 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 10 linguri de apa fiarta
  • 1 praf de copt cu sofran
  • Un praf de sare
  • Zeama de lamiae
  • Coaja de portocale si lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Zeama de la un compot de caise (compotul de caise sau ananas e cel mai potrivit pentru insiropat blatul)

Blat de ciocolata:

  • 100 gr ciocolata amaruie
  • 50 gr ciocolata cu lapte
  • 100 gr unt
  • 5 oua la temperatura camerei
  • Un praf de sare
  • 100 gr nuca
  • 100 gr faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • ½ lingurita praf de cafea
  • 1 lingura de stafide
  • 1 lingura rom
  • 2 linguri cognac
  • 100 gr zahar
  • Zeama de lamaie
  • Un praf de cardamom 1 varf cutit

 

Crema 1: 

  • 100 gr ciocolata cu capsuni milka 100 ml frisca lichida

Crema 2:

  • 100 gr ciocolata cu coffee pleasure de la milka 100 ml frisca lichida

 Crema 3:

  • 100 gr ciocolata cu mar si scorsitoara de la milka, editie de iarna 100 ml frisca lichida

Crema 4:

  • 1 plic praf pentru crema de vanilie de la dr oetker

Crema 5:

  • 1 plic praf pentru crema cu gust de rom si ciocolata

Crema ganache de deasupra:

  • 100 gr ciocolata amaruie, neagra (kandia 70%)
  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 200 ml frisca
  • 1-2 linguri cognac
Portii: 16
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de Craciun:

Blatul alb:

Se freaca galbenusurile cu zaharul adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema ca o alifie. Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga treptat in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu sarea si zeama de lamiae. Se unge si se tapeteaza o forma de 26 cm si se pune compozitia la foc potrivit pentru 40 de minute. Se taie apoi blatul racit in trei.

Blatul ciocolatos:

O parte din nucile putin prajite la cuptor se macina mai fin si o parte se lasa mai mari.Stafidele se hidrateaza o ora in cognac si rom. Galbenusurile se freaca cu zaharul treptat. Albusurile se bat spuma cu sare si zeama de lamiae .Ciocolata se topeste 1 minut la microunde dupa care se scoate, se mesteca in ea si se mai baga ½ minut. Untul la temperature camerei se mixeaza dupa care se adauga la galbenusurile battue. La aceasta compozitie se adauga ciocolata topita. Faina se cerne de doua ori impreuna cu praful de copt.In compozitia de galbenusuri se pune cafeaua, nucile, stafidele cu tot cu cognac si se adauga treptat cate o lingura de faina si una de albus si se incorporeaza rapid de jos in sus. Se pune compozitia intr-o forma de blat tapetata si se da la cuptor vreo 40 de minute. In mijloc s-ar putea sa fie moale datorita ciocolatei dar daca pe margini e facuta inseamna ca e gata, faceti testul cu scobitoarea.Se lasa sa se raceasca un pic la cuptor cu usa intredeschisa pentru a nu se lasa blatul.Se taie in trei.

Primele trei crème se pregatesc in felul urmator: se varsa 100 ml frisca intr-o cratita de Teflon si se pune la foc foarte mic.Cand se incalzeste se adauga ciocolata de capsuni rupta bucati si se amesteca in ea pana se topeste ciocolata in totalitate (fara a lasa sa fiarba). Se lasa apoi la temperatura camerei sa se raceasca dupa care se pune intr-un bol si se da la frigider pana a doua zi cand se pregateste.La fel se procedeaza si cu celelalte doua crème. A doua zi este déjà intarita si se poate unge blaturile sau daca doriti sa fie mai fina se bate putin cu mixerul.

Cremele la plic se pregatesc conform instructiunilor de pe ambalaj dar se va folosi zahar pudra ca sa se topeasca mai bine.

Crema de deasupra:

Se procedeaza la fel ca la primele trei crème doar ca dupa ce s-a luat de pe foc se mai lasa putin si cand este inca calda se toarna peste tortul gata montat incepand din centru. Glazura se va scurge usor si nu este nevoie sa o nivelam.Tortul va fi asezat pe un gratar pentru a se scurge din ciocolata. Dupa ce s-a racit complet se da la rece. Dupa cateva ore se aseaza si figurinele din blat si se decoreaza dupa plac.Omul de zapada si bradul le-am facut din aluatul pentru blatul alb.

Montare blat:

Blat negru, crema alba de vanilie peste care am pus cateva bucatele de ciocolata cu mar si scortisoara, blat negru, crema de capsuni, blat negru, crema cu mar si scortisoara, blat alb pe care l-am insiropat, crema de rom si cacao, blat alb insiropat, crema de cafea, blat alb insiropat si deasupra glazura.Se aseaza figurinele care au fost glazurate cu ciocolata alba si neagra.


 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort de Craciun 161964
retete culinare - Tort de Craciun 161965
retete culinare - Tort de Craciun 161966
retete culinare - Tort de Craciun 161967
retete culinare - Tort de Craciun 161968
retete culinare - Tort de Craciun 161969
retete culinare - Tort de Craciun 161970
retete culinare - Tort de Craciun 161971
retete culinare - Tort de Craciun 161972
retete culinare - Tort de Craciun 161973
retete culinare - Tort de Craciun 161974
retete culinare - Tort de Craciun 161975

COMENTARII (16)

mamaieelena 1

10.05.2012, 16:12

bine ai revenit Susu ce tort frumos ai facut

Rux 1

10.05.2012, 21:05

MINUNAT! Imi era dooor de tine

ionela2682 1

11.05.2012, 13:36

Cta ciucalata!!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L