Tort Opera

de Miha in Torturi, 25 Ian 2010 | 7544 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru crema bavareza:
  • 2 galbenusuri
  • 60 g zahar
  • 160 ml lapte
  • 5 g gelatina
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 240 ml frisca
  • Pentru crema de cafea:
  • 20 ml apa
  • 2 lingurite (pline cu varf) ness
  • 90 g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 150 g unt
  • Pentru crema ganache:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 120 ml frisca lichida
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml frisca lichida
  • 50 g unt
  • Pentru blat:
  • 4 albusuri
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • 50 g nuca macinata
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Opera:

Crema bavareza:



Gelatina o pune la inmuiat in cateva linguri de apa rece.



Galbenusurile le mixam intr-un vas impreuna cu zaharul, pana devin ca o crema. Adaugam laptele cate putin si omogenizam. Punem vasul pe bain-marine si firbem pana incepe sa se ingroase. Adaugam ciocolata rupta bucatele si amestecam pana la topirea completa. Dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si la sfarsit frisca batuta, amestecand usor. Dam la rece.



Crema de cafea:



Untul il topim (dar nu de tot, sa mai ramana bucati netopite), apoi il mixam pana ajunge ca o crema pufoasa.



Ness-ul il dizolvam in apa fierbinte.



Galbenusurile le mixam cu zahar pana se albesc, adaugam nessul fierbinte mixand energic pana se racoreste. Adaugam untul crema si omogenizam. Lasam la temperatura camerei. Daca punem la frigider se intareste prea tare.



Crema ganache:



Ciocolata o topim impreuna cu frisca lichida, pana la punctul de fierbere. Omogenizam si dam la rece.



Glazura de ciocolata:



Ciocolata o topim impreuna cu frisca si unt. Omogenizam si lasam la racit.



Blat:



Faina o amestecam cu praful de copt si nuca macinata.



Cele 3 oua se bat bine, cu jumatate din cantitatea de zahar, pana isi dubleaza volumul. Adaugam amestecul de faina si omogenizam.



Albusurile se bat spuma tare ca pentru bezea, cu un praf de sare si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Le agaugam in compozitia de mai sus amestecand usor.



Compozitia rezultata o impartim in 4 si coacem 4 foi subtiri, intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt, la foc mediu spre mare, timp de 7-8 minute.



Blaturile se scot de pe hartie si nu se pun unele peste altele pentru ca se lipesc.



Pentru insiropat am folosit cateva linguri de lichior de ciocolata, dar puteti folosi si un sirop simplu de zahar. In functie de preferinta.



Asamblarea:



1. blat stropit cu lichior acoperit cu crema de cafea

2. blat stropit cu lichior acoperit cu crema bavareza

3. blat stropit cu lichior acoperit cu crema ganache

4. acoperim totul cu cel de-al 4-lea blat si acoperim cu glazura de ciocolata



Se da la rece pentru cateva ore. Ideal ar fi sa-l lasati peste noapte.



Ornarea va fi dupa preferinta si inspiratie. Eu n-am avut. :))))


Sursa

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Opera 14875
retete culinare - Tort Opera 14876
retete culinare - Tort Opera 14882

COMENTARII (38)

Cris2711 1

18.04.2011, 16:11

bucatarimcudiana 1

18.04.2011, 16:22

Miha 1

18.04.2011, 16:46

Multumesc!

Cris

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Foi de miere de albine
  • 22

    J

  • 23

    V

  • 24

    S

  • 25

    D

  • 26

    L

  • 27

    MA

  • 28

    MI