Tort "Vis de Iarna"

de Ela68 in Torturi, 6 Ian 2015 | 7660 vizualizari

 

Daca va decideti sa faceti un tort fin, ciocolatos si plin de savoare, puteti incerca aceasta varianta. Ciocolata amaruie si aroma de portocala este o combinatie magica. Blatul e cel pe care-l folosesc foarte des, varianta ideala, bogat si umed, crema fina de ciocolata este asemanatoare cu cea de trufa, delicata si catifelata, iar crema de portocale il imbogateste fara a-l face prea dulce.
In cazul in care v-a facut cu ochiul, va trebui sa preparati portocala confiata cu doua, trei zile mai inainte, sa aiba timp sa se usuce indeajuns.
Nu imi place sa conving pe nimeni ca e bun, insa va pot spune ca m-a bucurat reactia invitatilor.

 

INGREDIENTE

  • Portocala confiata si sirop :
  • 1 portocala
  • 200 gr zahar
  • 400 gr apa
  • Blat 2 buc :
  • 250 gr unt
  • 150 gr zahar
  • 4 galbenusuri
  • 200 gr faina
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 5 gr praf de copt
  • Crema de ciocolata :
  • 200 gr ciocolata min 70% cacao cu portocala
  • 200 ml lapte
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 5 galbenusuri
  • 120 gr zahar pudra
  • Crema de portocale :
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 gr jeleu sau gem de portocale
  • 2 felii portocala confiata, maruntite
  • Pentru decor :
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • cateva afine
  • frunzute de menta
  • felii de portocala confiate
Portii: 16
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Vis de Iarna":

Mod de preparare portocala confiata si sirop  :

Pentru inceput, spalam portocala si o lasam sa fiarba doua trei minute astfel incat sa poata fi eliminata pelicula de ceara cu care este acoperita. Personal, am schimbat apa de doua ori. Apa si zaharul se pun la fiert pana ce zaharul este bine topit, apoi adaugam portocala taiata felii subtiri si lasam sa fiarba la foc mic, avand oala acoperita cu capac. Totul dureaza cel putin o ora, Portocala este confiata in momentul in care coaja si pulpa devin transparente. Cand sosul s-a racit, scoatem feliile de portocala si le asezam pe un gratar, la distanta, sa se usuce bine. Siropul il pastram pentru insiroparea blaturilor.

Mod de preparare blat  :

1. Pentru cele doua blaturi de cacao amestecam untul moale cu zaharul, apoi adaugam pe rand galbenusurile, faina amestecata cu praful de copt, cacaoa cernuta , coaja de portocala si laptele. Consistenta ar trebui sa fie cea de pandispan, asadar, daca e cazul, mai adaugati putin lapte.

2. Se imparte compozitia in doua si se coc blaturile pe rand, la 180 grade Celsius intr-o forma de 24 cm tapetata cu hartie de copt.

Mod de preparare crema de ciocolata:

1. Galbenusurile se freaca cu zaharul pudra si se adauga treptat laptele. Punem compozitia intr-o cratita cu fund dublu, si amestecam cu ajutorul unui tel la foc mic pana incepe sa se lege. Atentie, in momentul in care incepe sa fiarba , crema devine spumoasa si are tendinta sa se umfle. Nu tineti mai mult de doua minute vasul pe foc ( are tendinta sa se taie ), si amestecati energic in continuare. Dati deoparte si lasati la racit.

2. Mixam smantana pana ce obtinem frisca, apoi adaugam ciocolata topita la Bain-Marie.

3. Combinam cele doua amestecuri si omogenizam.

Mod de preparare crema de portocale :

1. Gemul de portocale se pune in blender si se mixeaza astfel incat sa obtinem o pasta fina.

2. Cicocolata se topeste la Bain-Marie, se lasa sa ajunga la temperatura camerei si se amesteca cu frisca obtinuta prin mixarea smantanii.

3. Amestecam usor frisca, ciocolata si gemul de portocale, apoi adaugam portocala confiata maruntita.

Asamblare tort :

Se aseaza primul blat, se insiropeaza,  apoi crema de ciocolata, al doilea blat insiropat, iar la final crema de portocale. Pentru ornat, am topit ciocolata si cu ajutorul posh-ului am desenat pe o bucata de hartie de copt cat lungimea cercului o danteluta. Am lasat-o la racit si cu tot cu hartie am asezat-o in jurul tortului. Cand a fost perfect rece, am desprins usor hartia de copt. Deasupra, il puteti orna dupa imaginatie.

 

TIPS-URI

1

- in cazul in care crema de portocale nu sta ferm, puteti adauga doua lingurite de gelatina hidratata, insa, daca folositi ciocolata de calitate, sigur nu va fi cazul.

2

- la stratul de crema de ciocolata apar doua nuante datorita faptului ca nu am calculat bine cantitatea de crema pentru acest tort destul de maricel, asa ca a trebuit sa mai fac o portie. Folosind alta firma de ciocolata,a iesit alta culoare. In consecinta, exista un singur strat de crema de ciocolata.

3

-am folosit gem de portocale cu whiskey varianta Deluxe de la Lidl, iar ciocolata , atat cea alba cat si cea amaruie cu portocala , brand Auchan.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361447
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361448
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361449
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361450
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361451
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361452
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361453
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361454
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361455
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361456
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361457
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361458
retete culinare - Tort "Vis de Iarna" 361459

COMENTARII (51)

Ela68 1

16.02.2015, 14:20

geo, cu prima ocazie voi face si cateva poze. In principiu, am taiat o fasie de foaie de copt cat lungimea tortului, apoi am trasat doua linii paralele cat am dorit sa fie inaltimea. Am topit ciocolata la microunde sau la Bain-Marie, am asteptat sa ajunga la temperatura camerei, astfel incat sa nu curga foarte tare si am pus-o intr-un posch. Cu miscari circulare, concentrice si cum doresti, poti face desenul pe care-l vrei. Lasi putin sa se usuce si lipesti cu tot cu hartie pe marginea tortului. Dai la frigider cel putin o ora, dupa care, ai sa vezi ca se desprinde foarte usor hartia, iar ciocolata ramane pe tort. Uite un filmulet https://www.youtube.com/watch?v=nqBdgzMntrU.
sper ca te-ai lamurit pupici

geoline 1

06.03.2015, 16:02

mersi mult m ai lamurit

ancutsa 1

02.09.2016, 15:56

Tare frumos!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D