Varza a la Cluj

de Corinuta in Porc, 25 Apr 2014 | 15754 vizualizari

 

Pentru mancarica asta nu m-am inspirat de la nici o reteta. Am facut-o asa cum am invatat acasa de la mama si de la matusa mea, care e experta in mancaruri si prajituri si ne inspira mai mereu. Poate o sa vi se para mai altfel, am vazut mancarea asta preparata in mai multe feluri: cu bulion, cu smantana, carnita amestecata cu orezul sau cu oua...cred ca fiecare o face asa cum a auzit sau cum ii place! Ideea este ca e foarte buna, mananci de fapt un fel de sarmale, dar sub alta forma.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg carne tocata de porc sau de vita sau amestec
  • 2-3 cepe mari
  • 1,5 kg varza murata taiata fin
  • 1 cana mare de orez
  • 600 g smantana grasa (cu 24-30 % grasime)
  • 2-3 linguri untura
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita maghiran
  • sare, piper si boia
  • untura pentru uns forma
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

Mai intai pregatim carnita pentru ca trebuie sa fiarba cel mai mult: se curata si se toaca marunt cepele, apoi se pun la calit intr-o lingura de untura amestecand din cand in cand. Cand ceapa devine sticloasa se adauga carnita si se caleste in continuare la foc mic pana isi schimba culoarea. Se condimenteaza cu cimbru si maghiran, sare si piper, iar apoi se adauga o cana mare de apa calda si se lasa sa fiarba acoperita la foc mic pentru circa 40-50 de minute (depinde ce carne preferati), amestecand in ea din cand in cand.

In alta cratita incapatoare se pune o alta lingura de untura si se caleste varza spalata si stoarsa bine. O condimentam cu piper si boia si amestecam in ea din cand in cand, adaugand untura sau apa calda daca este nevoie. Dupa circa 30 de minute se ia de pe foc si se imparte in 3 parti egale.

Separat, fierbem orezul al dente in multa apa cu sare. Cand e gata il punem la scurs intr-o strecuratoare, apoi il impartim in doua.

Intr-o tava mare sau o cratita incapatoare unsa bine cu untura punem un strat de varza de aprox un deget grosime, acoperim apoi cu un strat de orez, pe urma cu unul de carne peste care intindem 200 g de smantana. Continuam cu alt strat de varza, unul de orez si unul de carne peste care intindem alte 200 de grame de smantana. Acoperim totul cu un ultim strat de varza peste care intindem smantana ramasa.

Dam mancarea la cuptorul preincalzit pentru 40 de minute, acoperita cu o folie de aluminiu sau hartie de copt. In ultimele 10 minute putem sa indepartam folia ca sa se rumeneasca putin deasupra.

Se serveste cu smantana din belsug!

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

se poate inlocui carnea de porc daca nu va place cu cea de pui, iar untura cu unt sau ulei

2

eu am adaugat la carnea tocata si putina ceafa afumata tocata marunt, dar este optional

RETETA IN IMAGINI

Varza a la Cluj-0
Varza a la Cluj-1
Varza a la Cluj-2
Varza a la Cluj-3
Varza a la Cluj-4
Varza a la Cluj-5
Varza a la Cluj-6
Varza a la Cluj-7
Varza a la Cluj-8
Varza a la Cluj-9
Varza a la Cluj-10
Varza a la Cluj-11

COMENTARII (23)

Corinuta 1

25.04.2014, 23:30

Rocs, sa-mi spui daca ti-a placut!

anca_rm 1

30.04.2014, 14:11

ce-mi place varza a la cluj, si da am mancat in foate multe feluri facuta ,dar buna rau

babi5 1

06.11.2014, 10:37

T

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41