Vasilopita cu ciocolata si crumble

de Doralinda in Prajituri, 31 Ian 2014 | 1780 vizualizari

 

Vasilopita este un chec sa zicem, in Grecia care se prepara ptr anul nou, ca si Gateaux des Rois in Franta, unde se pune in interior (dupa coacere) un banut si cand la miezul noptii dintre ani se va taia felii (tradiatia o am publicata la articole) cine o va gasi, va fi norocos tot anul.
Mai am o reteta publicata, dar in fiecare an, incerc noi variante, aceasta fiind cu ciocolata si "crumble" deasupra, ceea ce nu as putea traduce, nu ar suna bine "faramitare" chiar daca in asta se bazeaza, dar poate exista o denumire si nu o stiu eu....

 

INGREDIENTE

  • Ptr chec:
  • 250 gr ciocolata ptr topit 72% cacao
  • 400 gr unt
  • 300 zahar maro
  • o lingurita scoartisoara pudra
  • jumatate lingurita cuisoare pudra
  • o bucatica nucsoara rasa proaspat
  • 400 gr migdale albe sub forma de pudra
  • 10 oua
  • 175 gr faina
  • o lingurita praf de copt
  • bombonele si/sau migdale ptr ornare
  • Ptr crumble:
  • 125 gr unt
  • 150 gr zahar maro
  • 30 gr ciocolata ptr topit 72% cacao
  • 125 gr faina
  • 50 gr migdale in pudra (macinat foarte marunt)
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Vasilopita cu ciocolata si crumble:

Topim ciocolata impreuna cu untul in bainmarie sau la cuptorul cu microunde (la temperatura minima). Intr-un vas punem ouale si le batem cu mixerul bine, in alt vas punem ciocolata topita cu untul, adaugam zaharul, scortisoara, nucsoara, cuisoarele pudra, migdalele pudra, ouale batute, faina si la sfarsit praful de copt. Amestecam bine dupa care varsam compozitia intr-o forma cu diametrul 28 cm, si punem la cuptorul preincalzit la 170 C ptr 30 min si apoi scadem la 160 C ptr alte 30 min (depinde si de cuptorul fiecaruia, al meu e cu program aer rotativ). Intre timp, preparam crumble ptr a fi gata de pus cand se termina timpul de coacere al checului.

Ptr crumble: 

Topim ciocolata,  punem zaharul, migdalele in pudra intr-un vas si amestecam putin, dupa care adaugam si ciocolata topita si faina si mai amestecam pana la omogenizare. Punem compozitia pe masa si cu ajutorul unui "facalet" intindem ca o foaie subtire de cca 3 cm grosime, o acoperim cu folie transparenta si o lasam la frigider putin sa se intareasca. Cand e rece de ajuns, cu ajutorul unui cerc (diametrul sa fie mai mic decat cel al checului) taiem si punem compozitia peste checul scos din cuptor si mai dam iar la cuptor ptr inca cca 15 min (ca sa se coaca si crumble). Ornam dupa preferinta cu fructe uscate si bomboane.

 

TIPS-URI

1

Daca aveti un cerc de patiserie care se modifica in diametru, atunci, puneti pe partea de jos foaie de aluminiu si inchideti bine ptr a nu iesi compozitia in timpul coacerii.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294818
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294819
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294820
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294821
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294822
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294823
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294824
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294825
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294826
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294827
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294828
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294829
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294830
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294831
retete culinare - Vasilopita cu ciocolata si crumble 294832

COMENTARII (39)

Valclaudia 1

02.02.2014, 07:54

daaa, tare frumos!

Doralinda 1

04.02.2014, 22:43

Dia, claudia, va multumesc frumos!

Panacris 1

05.02.2014, 12:15

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: