Ceaunul(tuci)=cum sa il intretinem ca sa ne putem bucura cat mai mult timp de el

Postat de ela in Ustensile de bucatarie pe 18 Sep 2010, 18:35

Cine ar fi crezut,ca acum,in secolul acesta modern ne vom intoarce din nou in timp si sa folosim din iara vasele in care au gatit strabunii nostri,ca vom invata sa gatim din nou sanatos....in vase sanatoase...Ne-am intors la vasele de tuci,la cele de lut....Mancarea gatita in ele au un gust desavarsit....Gatind in ceaun,vom termina mancarea de facut inainte sa ne dam seama si va fi foarte gustoasa.

Cateva sfaturi pentru INTRETINEREA  vasului pentru a ne bucura cat mai mult timp de el:

Inainte de prima utilizare,spalati vasul in apa fierbinte cu detergent de vase.Clatiti bine vasul si uscati-l imediat cu o laveta sau cu un prosop.

Dupa fiecare utilizare,spalati-l cu un burete de vase sau cu o carpa moale pentru a indeparta grasimea si resturile alimentare.Nu folositi spalatoare din metal sau inox pentru a evita zgarieturile.Clatiti bine si uscati imediat vasul pentru a indeparta bine fiecare pata.Nu spalati vasul in masina de spalat vase,temperatura ridicata si detergentii pot decolora vasul.In timp,pot aparea mici zgarieturi pe suprafata vasului,ele pot fi indepartate prin frecarea cu o carpa umeda.Sau pot aparea dungi si pete albe,acestea se indeparteaza cu un burete sau o perie care au fost inmuiate in prealabil in suc de lamaie sau in otet alb.Apoi spalati,clatiti si uscati vasul imediat.

PREGATIREA VASULUI PENTRU GATIT

1.Spalati si curatati vasul cu o pudra degresanta pentru a elimina suprafata lacuita.

2.Clatiti si uscati foarte bine vasul,apoi acoperiti-l in interior cu un strat de ulei sau de grasime.

3.Lasati-l la foc mic in jur de 2-3 ore,acoperindu-l din 25 in 25 minute cu un strat de grasime.

4.Folositi o laveta sau un prosop din hartie pentru a elimina grasimea,apoi spalati bine vasul in apa fierbinte cu detergent,clatiti si uscati-l imediat.

5.La fiecare utilizare,frecati interiorul  cu grasime sau ulei.

SPALAREA VASULUI

Se spala in apa fierbinte cu detergent,apoi se clateste.

Daca mancarea se lipeste sau se arde,scufundati vasul in apa fierbinte cu detergent de vase.In cazul in care alimentele arse raman pe suprafata vasului,puneti vasul pe foc cu apa si detergent.

Asigurati-va ca vasul este complet uscat inainte de a-l depozita pentru a evita formarea ruginei.Daca vasul este depozitat mult timp fara a fi folosit foarte des,acoperiti vasul cu un strat subtire de parafina(daca aveti) pentru a forma un strat de protectie impotriva ruginei.

METODE PENTRU INDEPARTAREA RUGINEI DE PE VASUL DE FONTA

1.Frecati vasul cu un spalator din plastic.

2.Taiati un cartof in doua,pulverizati in interior putin detergent de vase,apoi frecati cu partea taiata a cartofului.

TRUCURI

Folositi sarea de bucatarie pentru a curata vasul.

Daca gatiti cu grasimi sau cu ulei,in timp vasul va dezvolta o suprafata care nu va lipi.

Evitati sa curati cu substante chimice puternice care ar putea fi absorbite de vas.

Pentru a scoate rugina,scufundati vasul intr-o solutie 50%apa,50%otet.

Pentru suprafete arse,solicitate foarte mult sau cu rugina de pe vas,puteti incalzi vasul in cuptor pana devine foarte fierbinte,apoi frecati-l cat timp este fierbinte,cu grija,sa nu va ardeti.

CU CAT FOLOSITI MAI MULT VASUL,CU ATAT EL DEVINE MAI BUN.

Sper sa va fie de folos aceste sfaturi.

Comentarii (168)

31.10.2010, 14:59

buna, la noi sunt aproape zilnic cu ele de vanzare la piata(piata crangasi), toate marimile, pornesc de la 10 pana 150 ron in functie de dimensiuni si sunt foarte bune, doar ca trebuie,, arse" inainte de prima folosire.....

10.11.2010, 18:38

astfel de ceaune se gasesc foarte mult in piata obor, eu de acolo mi le-am achizitionat, sunt tiganii acolo tot timpul cu ceaune

LUK

LUK
03.03.2011, 14:54

am facut sarmale si popcorn in asa ceva..delicioase

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola