Produse Traditionale-zona Ardealului

Postat de Constelatialeu in Cu de toate pe 18 Apr 2013, 14:25

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Tot din ''Ghidul Gastronomic al Romaniei'' am sa va prezint ''Produsele traditionale'' specifice fiecarei regiuni in parte.

ARDEAL:

1.Paine si produse de panificatie:

-Colaci :Galda de jos-Alba,Calinesti Oas-Satu-Mare,Seica Mica,Sadu-Medias,Sibiu,Selimbar,Arpasu de jos-Sibiu

-Cozanaci:Alba-Iulia,carpinis-Alba,Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg.Secuiesc-Covasna,Sibiu,Seica mica,Mosna,Scoreiu,Sadu,Arpasu de jos,Medias-Sibiu

-Lichie:Seica mica,sadu,Mosna,Medias-Sibiu

-Paine ardeleneasca:Seica mica,Sadu,Mosna,Rasinari-Sibiu

-Paine batuta de coaja:Sebes-Alba,Rasinari,Medias-Sibiu

-Paine cu cartof:Salonta-Bihor,Sibiu,Rasinari,Mosna,Scoreiu,Sadu,Medias,selimbar-Sibiu,Sintionlunca,Sf.Gheorghe,Cernat,Aninoasa,Ozun,Ghidfalau,Ojdula-Covasna

-Paine de casa;Sancrai-Alba,Satu-Mare,Carei,Petresti,Foieni-Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg,secuiesc,Imeni,Ojdula-Covasna

-Paine neagra:Salonta-Bihor

-Paine pe vatra:Scarisoara,Campeni-Alba

-Paine traditionala:Bunesti,Crihalma-Brasov

-Palanet cu cartof:Aiud-Alba

-Pita si turta de malai:Satu-Mare

-Placinte:Sebes,Blaj-Alba

2.Produse din carne:

-Caltabosi:Aiud,Campeni,Miraslau_alba,Covasna,Sighisoara-Mures,Sibiu

-Carnati:Nadlac-Arad,Vulcan-Hunedoara

-Carnati afumati:Aiud,Campeni-Alba,Foieni-Satu-Mare

-Carnati de casa:Brad-Hunedoara,Regin-Mures,Carei,Satu-Mare,Sibiu

-Carnati de casa afumati:Sf.Gheorghe-Covasna,Sighisoara-Mures

-Carnati de porc( afumati sau nu):Campeni-Alba,Oradea-Bihor,Sibiu

-Carnati proaspeti:Sf.Gheorghe-Covasna

-Ceafa legata si afumata:Simleul silvaniei-Salaj

-Ciolan afumat:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba

-Clisa afumata:Simleul Silvaniei-Salaj

-Costita de casa:Satu-Mare

-Gusa cu boia:Reghin-Mures

-Jambon afumat:Foieni-Satu-Mare

-Jambon de casa:Carei,Satu-Mare-Satu-Mare

-Pecie lunga afumata:Simleul Silvaniei -Salaj

-Piept de casa:Satu-Mare

-Salam:Nadlag-Arad,Covasna,Sf.Gheprghe-Covasna,Vulcan-Hunedoara,Sibiu,Simleul Silvaniei-Salaj

-Salam de casa:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Brad-Hunedoara

-Sangerete:Aiud-Alba

-Slanina afumata:Sibiu,Campeni,Aiud,Miraslau-Alba,Covasna,Sf.gheorghe,Foieni-Covasna

-Slanina cu boia afumata:Oradea-Bihor

-Slanina de casa:Carei-Satu-Mare

-Sunca:Nadlad-Arad,Oradea-Bihor

-Toba:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Sibiu

-Toba alba:Sighisoara-Mures

-Toba taraneasca:Sibiu

-Virsli:Pianu de sus,Daia Romana-Alba,Salasu de jos,Brad-Hunedoara

3.Produse din lapte:

-Branza afumata:Taga-Cluj

Branza burduf:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Rebrisoara-bistrita-nasaud,Bobalna,Dej-Cluj,Batanii mari,Belin,Chichis,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Mures,Bodia-salaj,Micasaca,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza framantata:Craciunelu de jos-Alba,Brates,Ilieni-Covasna,Micasaca,Poplaca,Sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza proaspata de vaca:Bratca-Bihor,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Sibiu-Sibiu

-Branza telemea:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Bratca-Bihor,Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Huedin,Panticeu,Taga-Cluj,Hunedoara,Simeria-Hunedoara,Reghin-Mures,Bodia,Jibou-salaj,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Branza topita:Bobalna-Cluj,Zalau-Salaj

-Cas:Batanii Mari,Ilieni-Covasna,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Cas gras:Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud

-Cas in saramura:Balan-Salaj

-Cas proaspat din lapte de vaca :Alba-Iulia,Blaj-Alba

-Cas proaspat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de vaca:Alba-Iulia-Alba

-Cascaval:Bagau,Coltesti,Blaj-Alba,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Dej,Panticeu,Taga-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Vata-de jos-Hunedoara,Panet-Mures,Bodia,Jibou,Zalau-Salaj,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Cascaval afumat:Taga-Cluj,Brates,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Panet-Mures

-Cascaval afumat impletit:Panet-Mures

-Iaurt:Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara

-Lapte batut:Brates,Chichis,ilieni-Cavasna

-Papusi de cas:Ilieni-Covasna

-Smantana:Coltesti-Alba,Bobalna-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Bodia,Girbou,Jibou,Zalau-Salaj,Sibiu-Sibiu

-Smantana fermentata:Blaj-Alba,Bratca-Bihor

-Unt:Craciunelul d ejos-Alba,Belin-Covasna

-Urda:Blaj-Alba,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

4.Bauturi spirtoase:

-Horinca:Carmazana-Satu-Mare

-Palinca:Mediesu Aurit,Carmazana,Vama-Satu-Mare

-Palinca de prune:Lungasu de Jos-Bihor

-Rachiu de fructe:Talmaciu-Sibiu

-Rachiu de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica:Talmaciu-Sibiu

-Tuica de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica de Transilvania:Mediesu Aurit-Satu-Mare

5.Alte produse:

-Miere-Sibiu-Sibiu

-Zacusca ardeleneasca:Sibiu-Sibiu

Lectura placuta !

Va urma....

Comentarii (16)

18.04.2013, 19:43

Tabita,am spus ca va urma,aici e doar Ardealul.....

18.04.2013, 22:21

Pai si Maramuresu, nu-i in Ardeal???

19.04.2013, 06:26

Asa era impartit in cartea de unde am preluat articolul,deoarece si Maramuresul are specificul sau mai bine conturat decat in alte parti....

Adauga comentariu
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Paine cu masline si fulgi de ovaz

de Rocsi 9

Paine cu masline...

ieri la 21:23

Briose din cartofi si branza in crusta de cascaval

de Rux 9

Briose din...

ieri la 19:37

Negresa cu glazura de ciocolata

de Aletta 4

Negresa cu...

ieri la 16:55

Friptura de porc in sos dulce acrisor

de stefy_a 3

Friptura de porc...

ieri la 12:01