Sfaturi practice in bucatarie - partea a II -a

Postat de Dya Daniela Andrei in Tipsuri pe 28 Apr 2011, 13:38

 

Cum "populam" frigiderul

 

  • alimentele proaspete nu trebuie sa vina in contact cu cele congelate
  • legumele si fructele trebuie spalate si sterse inainte de a fi asezate in frigider
  • ouale trebuiesc spalate si asezate intr-un compartiment special (inchis)
  • preparatele (mezeluri, carne etc.) trebuiesc invelite in folii alimentare si asezate separat de celelalte produse
  • branza si produsele lactate trebuiesc asezate in cutii speciale (inchise ermetic) sau invelite in folii de aluminiu, intrucat prezinta un mediu propice dezvoltarii bacteriilor
  • carnea cruda de porc sau de vita trebuie tinuta la o temperatura cat mai scazuta  si nu trebuie pastrata mai mult de 3 zile in frigider (nu congelator)
  • pestele crud isi mentine prospetimea doar pentru 2 zile (in frigider)
  • carnea tocata nu trebuie sa depaseasca 24 de ore in frigider
  • interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fapt pentru care trebuie
  • evitata pastrarea lactatelor sau a carnii aici
  • sticlele (de suc, bere, vin etc.) trebuiesc spalate inainte de a fi introduse in frigider
  • interiorul usii frigiderului este cea mai putin rece, fiind locul ideal pentrupastrarea vinului sau a sucurilor

 

Congelarea,,,

 

  • fasolea verde, varza, morcovii, conopida, guliile si spanacul trebuiesc fierte inainte de congelare
  • legumele se fierb pentru trei minute in apa usor sarata, apoi se clatesc cu apa cat mai rece – astfel spatiile de aer din legume si fructe se ingusteaza  ceea ce incetineste oxidarea, iar actiunea bacteriilor scade
  • salata verde, castravetii si strugurii nu se congeleaza datorita continutului ridicat de apa
  • capsunile pot fi congelate doar in amestec cu branza de vaci, crème sau  spume dulci
  • alimentele congelate trebuie sa fie impachetate cat mai bine, pentru a evita deprecierea lor prin contactul cu aerul
  • un aliment decongelat nu trebuie niciodata recongelat
  • daca un aliment a fost contaminat cu mucegai sau bacterii, acestea vor reveni active in momentul decongelarii
  • niciun aliment nu trebuie pastrat in congelator mai mult de 6 luni
  • decongelarea in apa calda trebuie evitata intrucat exista riscul deteriorarii alimentelor

 

 

Prepararea

 

  • cotleltul nu se usuca daca inainte de condimentare este tinut penrtu 20-25 minute in apa cu otet
  • daca oul se fierbe la foc iute in apa clocotita, albusul va fi mai tare iar galbenusul mai moale
  • varza acra dobandeste o aroma deosebita la gatit daca se adauga suc de mere sau citronada (suc de oprtocale, lamai si apa)
  • un pui dezosat poate fi folosit pentru 6 portii, un pui intreg, doar pentru 4 oprtii
  • glazura prajiturilor plesneste adesea in timpul prepararii – acest fapt se opate remedia prin adaugaera unei linguri de iaurt in compozitie
  • pentru ca placinta sa nu iasa uscata la suprafata se unge cu un amestec ou si smantana sau iaurt
  • cozonacul uscat se poate reimprospata astfel: se unge din belsug cu lapte dupa care il punem la cuptor penrtu 5 minute
  • pentru perpararea aluaturilor se foloseste apa calda, nu fierbinte, deoarece proprietatile drojdiei vor fi diminuate
  • prajiturile care contin praf de copt trebuiesc perparate imediat, in caz contrar dobandind un gust amar

 

 

Curatarea si dezinfectarea fridigerului. Mirosurile neplacute

 

  • putem folosi o solutie obtinuta din apa si otet sau bicarbonat de sodiu – o parte otet/bicarbonat si 8 parti de apa; limpezirea se face doaar cu apa curata
  • daca pentru spalare folosim detergent de vase (in combinatie cu o cantitate mare de apa), limpezirea trebuie facuta cu apa si otet
  • carbunii de lemn au capacitatea de a  absorbi mirosurile neplacute
  • bicarbonatul de sodiu, asezat pe o farfuriuta si schimbat regulat, absoarbe mirosurile
  • cafeaua sau zatul proaspat tin departe de preparate orice fel de mirosuri neplacute
  • lamaia taiata in bucati neutralizeaza, de asemenea, mirosurile neplacute

Comentarii (8)

29.04.2011, 23:24

Rocsi

01.05.2011, 19:08

sfaturi utile pentru fiecare

01.05.2011, 23:51

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola