Tort “Medovik” a la Natalia

de Bucataras in Torturi, 29 Apr 2009 | 58090 vizualizari

 

Vreau sa particip la concurs cu o reteta de tort. Semnatura de pe poze imi apartine, iar reteta am publicat-o mai demult pe forumul desprecopii.com, apoi pe blogul personal.
Tort “Medovik” (adica tort cu miere, reteta ruseasca).

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 2-3 oua
  • 1 pahar de zahar (200 g)
  • 2-3 linguri pline cu miere
  • 60 g margarina
  • 1 lingurita cu putin virf de bicarbonat de sodiu
  • faina cit cuprinde (cam 3-4 pahare)
  • Pentru crema:
  • 1.5 kg smintina fermentata (acrisoara), cantitatea este minima, recomandarea e sa aveti 2 kg de smintina
  • * Merge si smintina dulce de frisca, dar cu cea clasica foile se inmoaie mai bine, datorita continutului mai mare de zer
  • 1 pahar zahar
  • nuca macinata si/sau lamiie
  • vanilie
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort “Medovik” a la Natalia:

Intr-un ibric se bat impreuna ouale, zaharul, margarina si mierea. Se pune la bain-marie si se amesteca pina incepe sa fiarba apa, iar zaharul din compozitie s-a topit. Se adauga bicarbonatul, se amesteca bine si se mai tine putin pe baia de abur. Compozitia devine spumoasa si creste in volum.
Intr-un bol se pune faina (nu toata, cam 2-3 pahare), se toarna amestecul de mai sus si se omogenizeaza.

Se framinta si se adauga faina, cit sa iasa un aluat ca plastilina (merge de minune framintatul in masina de piine, programul “aluat de taitei”, in acest caz se procedeaza astfel: se toarna amestecul fierbinte in cuva masinii si se porneste framintatul, adaugindu-se faina pe parcurs, pina aluatul capata consistenta potrivita).

Se imparte in 10 parti egale, care se tin acoperite cu folie, sa nu se usuce. Din fiecare bucata de aluat se intinde o foaie subtire, cit e posibil de subtire, sa se vada masa. Se presara faina dedesubt, sa nu se lipeasca. Se taie foaia cu o forma rotunda sau patrata (de ex. cu un platou), se ia de pe masa si se transfera pe tava (in care se pune hirtie de copt). Resturile de la taiat se pun si ele in tava, dupa ce se vor coace, se macina la robot, ca sa se orneze tortul cu firimiturile.

Foile se coc la foc mediu spre mare (180-200 C), efectiv citeva minute, cit sa devina foaia auriu-maronie. Atentie, se ard foarte usor. Foile se pot decupa si imediat dupa copt, cit sint inca moi. Dupa ce se racesc, devin crocante.
Tip: aluatul se intinde mai usor cind e cald. Daca s-a racit intre timp, e suficient sa se incalzeasca fiecare bucata de aluat cam 10 secunde la microunde, inainte de a fi intinsa.

Pentru crema se bate smintina cu zaharul si se adauga, dupa preferinte, nuca macinata sau lamiie data prin masina de tocat, sau vanilie.

Pentru asamblarea tortului, se ung foile din belsug cu crema si se pun una peste alta. Nu se apasa cu nimic, foile se voi inmuia de la crema si se vor aseza ele singure. Resturile de blat coapte se macina in robot si se orneaza tortul cu ele, de preferat a doua zi.
Se poate tapeta o oala cu folie si sa se asambleze tortul in ea, ca sa nu se scurga crema dintre foi. A doua zi se rastoarna tortul pe platou si se orneaza.

Desi reteta cere timp destul pentru a fi preparata, merita sa o incercati, iese un tort absolut delicios.

Natalina N.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort “Medovik” a la Natalia" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Reteta de tort Irina cu crema de afine de padure