Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura)

de Lia_ in Muraturi, 7 Sep 2013 | 33111 vizualizari

 

Dragilor, a venit toamna peste noi! Frumos constata Radu Anton Roman: "orice gospodina geto-latina prevazatoare muta în octombrie-noiembrie, o micã toamnã în camari: murãturi, „zacusti“, vinete tocate-n ulei, zarzavat si verdeturi în sare sau otet, si altele, destule. De aici nu pot lipsi ardeii de umplut". Au trecut multi ani de cand nu am mai pus astfel de ardei dar am prins super-oferta la supermarket la aceste legume si m-a apucat nostalgia pentru ca mama o facea negresit an de an, era delicatesa in neamul muraturilor. Eu o voi prepara asa cum o facea mama (am imbunatatit insa metoda de conservare), pentru a regasi gustul copilariei dar va dau si un tips ca sa nu aveti probleme sa se fleosteasca peste iarna, desigur, fara a pune conservant.

 

INGREDIENTE

  • pentru 2 borcane de 4 kg
  • ardei gras-3kg (28 bucati)
  • varza-2kg (cui ii place poate sa faca jumatate si cu varza rosie)
  • morcov-1.5 kg
  • boabe de mustar
  • dafin
  • hrean-4 buc
  • usturoi 3 catei/borcan
  • optional marar (eu nu am pus pt ca nu agreem gustul, izul amarui)
  • ZEAMA
  • apa 4l
  • sare pentru muraturi (neiodata de preferinta) 4 linguri (1/1)
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura):

ARDEII UMPLUTI

Incepem prin a toca varza doar. Punem robotul la treaba. Eu nu tai cu razatoarea cu perforatii ca pt. morcovi (se rad prea mici) ci pentru feliat.

Se colecteaza intr-un lighean (evident destinat doar prepararii de mancaruri) si se freaca cu 1 lingura de sare pana se inmoaie ca sa o putem indesa compact in ardei.

Se spala ardeii, se scot cotoarele si vinisoarele. In varf se taie un capacel doar pe jumatate (cat mai mic) atata cat sa permita sa circule saramura si este de ajutor atunci cand ii scoatem sa-i mancam, ca se scurge pe acolo zeama care nu ne trebuie.

Unii ii mai freaca cu sare la interior. Nu este nevoie, conservam altfel mai sigur (voi explica la final).

Se rad 2/3 din morcovi la robot pe razatoarea cu orificii pt taiat morcov. Restul se vor taia pe lung in 4 sau 6 (depinde de grosimea lor) ca sa fie pusi printre ardei.

Umplem ardeii cu amestecul de varza, morcov si un pic de sare, fara nimic altceva.

Pe fundul borcanului se pun cateva boabe de piper+putine boabe de mustar+1 frunza de dafin.

Ii asezam in borcan cu gura in sus.

La fiecare strat de ardei inseram pe langa peretii borcanului morcovi taiati pe lung in 4 sau 6, depinde de marime, mai rarut fasii de hrean si cate 1 catel de usuroi (3/borcan mare).

In gura borcanului mai punem cateva boabe de piper, 1 frunza dafin si baghete de hrean in crucis.

ZEAMA

Se fierb 4 l de apa cu sare 1/1 (1 lingura sare la 1 litru apa) timp de 5 minute.

Ca sa nu crape borcanul, se inveleste intr-un prosop ud atunci cand turnam saramura fierbinte. Mama punea doua cutite uscate sub fundul borcanului dar mai sigur e cu prosopul.

Se toarna fierbinte peste ardei.

Se pune capacul si se lasa asa pentru 1 zi.

A doua zi, se surge saramura intr-o oala si se mai fierbe iar, completand cu apa si sare ceea ce s-a evaporat. Se toarna inapoi fierbinte.

Se insurubeaza capacul si se mai lasa 1 zi.

Iar scurgem saramura intr-o oala si o mai dam cateva clocote.

Se toarna inapoi fierbinte, completand la fierbere cu apa si sare ceea ce s-a evaporat.

Timp de aproximativ 5 zile vom sta cu ochii pe borcane pentru ca se produce procesul de fermentatie. Vom continua sa scoatem saramura de mai multe ori pe zi ca sa se vanture si s-o punem la loc pana termina cu fermentatul (cam 5 zile).

Se capacesc definitiv si se depoziteaza in camara. Iarna eu ii scot in balconul inchis unde e mai rece. La mine nu ingheata.

Urez sa va stea bine muraturile peste iarna! :)

 

TIPS-URI

1

Ca sa nu crape borcanul, se inveleste intr-un prosop ud atunci cand turnam saramura fierbinte. Mama punea doua cutite uscate sub fundul borcanului dar mai sigur e cu prosopul ud.

2

Nu tai morcovii odata cu varza pt ca nu am vrut sa-i frec impreuna cu sare pt. ca isi schimba varza culoarea in portocaliu si imi place contrastul.

3

Se refierbe saramura a doua si a 3-a zi ca sa nu se fleosteasca peste iarna.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258144
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258145
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258146
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258147
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258148
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258149
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258150
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258151
retete culinare - Ardei gras umplut cu varza si morcov (muratura) 258152

COMENTARII (26)

Lau 1

12.09.2013, 13:20

ce bine arata

Krystyan Trendy 1

16.11.2013, 09:50

grozavi ardeii

Lia_ 1

17.11.2013, 05:40

krysty, ce bine ca mi-ai amintit sa spun cui vrea sa-i faca, pentru ca inca mai este varza pe piata la pret bun, ca am inceput sa consumam din ei si stau foarte bine in conditii de bloc, foarte buni si la gust;

sa nu va speriati ca in primele 7-10 zile saramura e foarte tulbure dar se limpezeste perfect dupa acest timp

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D