Baba au rhum

de Doralinda in Prajituri, 10 Mai 2013 | 7859 vizualizari

 

Dupa cum se stie, e o reteta franceza, dar se zice ca oficial, aceasta reteta a fost inventata in prima jumatate a secolului al 18-lea de catre regele polonez Stanislas, atunci duc de Lorraine, instalat fiind la Nancy, care i s-a parut aceasta briosa, putin.....seaca, atunci s-a gandit ca ar trebui sa i se adauge ceva, iar acel ceva a fost un sirop dulce, si mult, mult sirop! Deci, s-ar parea, ca in final, ar fi o reteta poloneza?! Acest desert a inceput sa fie preparat ptr diferite zile religioase, cum ar fi pastele si craciunul. Din secolul al 19-lea, a inceput sa aiba un succes imens, iar pe parcurs s-au mai adaugat mici "adaptari".


Informatiile le-am preluat de pe google.com

 

INGREDIENTE

  • 275 gr faina
  • 3 oua
  • 10 gr drojdie uscata
  • 50 ml lapte
  • 90 gr unt topit
  • 350 gr zahar
  • 70 ml rom
  • 50 gr dulceata dupa gust
  • frisca ptr decor
  • fructe proaspete sau confiate ptr decor
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Baba au rhum:

Intr-un vas punem drojdia uscata cu 2 linguri de apa calduta, amestecam pana se topeste, apoi adaugam o lingura de faina, amestecam si lasam deoparte. In bolul de la mixer, punem ouale, laptele, restul de faina si untul topit, putin zahar, putina sare si drojdia si amestecam pana se omogenizeaza bine( compozitia trebuie sa se deslipeasca usor de pe mana, daca e prea moale, mai adaugati putina faina).

Punem compozitia intr-un vas si acoperim cu un prosop umed si lasam cca 45 min. Cand si-a dublat volumul, o mai lucram putin cu mana apoi punem compozitia intr-o forma de tort sau in forme mai mici, care in prealabil, le-ati uns cu unt si presarat faina, si mai lasati acoperit cu acelasi prosop umed cca 1 ora si jumatate. Coaceti la cuptorul preincalzit cca 30 min la 200C. 

Pregatim siropul prin fierberea a 500 ml apa cu zaharul cca 10 min, apoi dam deoparte, lasam sa se raceasca putin  si adaugam romul. Puneti briosele in sirop cat sunt calde, le intoarceti pe toate partile, apoi le scoateti pe un grilaj sa se scurga.

Ptr decor, ungeti cu dulceati apoi puneti frisca si ornati cu fructe.

TIPS-URI

1

Daca vreti ca desertul vostru sa fie bine imbibat cu sirop, atunci lasati cca 30 min in sirop si apoi le scoateti. O pufasenie, va garantez!

2

Daca vi se pare mult rom, puneti doar 50 ml, dar NU mai putin, adevaratul Baba au rhum, nu trebuie sa aiba mai putin de 50 ml.

3

in cazul in care nu doriti sa puneti alcool,il puteti inlocui cu sirop de flori de portocale(esenta cred) ptr a da un miros placut.

Daca ti-a placut reteta noastra "Baba au rhum" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (44)

Doralinda 1

11.05.2013, 00:37

Dia, e atat de pufoasa si insiropata de ti se topeste in gura, si nu ca le-am facut eu!

mihaelar63 1

13.05.2013, 01:03

Eu imi ziceam intial ca o fi turceasca
Vreau si eu

Doralinda 1

13.05.2013, 08:44

Nu! E frantzuzeasca! De aici a pornit! Poate ptr ca e plina de sirop, de asta ai crezut ca e turceasca! mai am o feliuta in frigider, hai ca ti-o dau, ca noi am inceput de azi dieta.....IAR!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Savarine pas cu pas (reteta video)