Chec cu zahar ars

de mihasara in Prajituri, 24 Oct 2012 | 3709 vizualizari

 

Aceasta reteta de chec, am mostenit-o de la bunica din partea mamei.

Imi aduc aminte de parca ar fi fost ieri cum se amuza ca de cate ori venea in vizita, iar eu o rugam sa-mi faca aceasta minunatie de chec . Bineinteles ca de fiecare data il facea cu mare drag iar eu ma minunam de fiecare data de lejeritatea cu care se invartea prin bucatarie, in ciuda varstei inaintate.

Nu il pregatesc foarte des, dar de fiecare data are un succes imens si intotdeauna spun cu foarte mare mandrie ca am reteta de la bunica mea.:)

 

INGREDIENTE

  • 3 oua
  • 100 g zahar pentru ars
  • 200 g zahar
  • 250 ml lapte sau smantana
  • 3-4 linguri de ulei
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • drojdie de bere cat o boaba de mazare
  • 1 plic de zahar vanilat- facultativ-
  • nuca, stafide sau alune
  • faina cat cuprinde
Portii: 15
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chec cu zahar ars:

Punem 100g zahar intr-o cratita si il caramelizam.

Exista doua variante si anume, adaugam cana de lapte fierbinte peste zaharul ars, dar exista riscul sa se arda, desi nu influenteaza cu nimic reteta si gustul, sau lasam 15-20 de minute sa se raceasca putin zaharul ars si turnam laptele caldut. Eu, depinde cat de mult ma grabesc, uneori folosesc prima varianta, alteori astept pana a doua zi sa se topeasca caramelul.

Dupa ce s-a topit caramelul si s-a racit  trecem la urmatoarele operatiuni.

Intr-un vas amestecam usor cu telul cele 3 oua cu 200g zahar, dupa care turnam putin cate putin carmelul si amestecam.

Adaugam cele 3-4 linguri de ulei, eu pun 4 dar daca vi se par multe puteti lasa doar 3.

Adaugam si drojdia si amestecam foarte bine sa se incorporeze.

Urmeaza bicarbonatul de sodiu stins cu putin otet.

Si la final faina, in jur de 1.5-2 cani.

 De preferat sa cerneti faina intr-un castron si sa puneti cu o lingura, una catre una pentru a fi sigur ca nu o sa fie nici prea moale, nici prea tare.

Trebuie sa aiba consistenta obisnuita a unui aluat de chec.

Se incinge cuptorul.

Se ung doua  tavi de chec cu ulei si se presara faina.

Se rastoarna compozitia in tavi in mod egal si se presara nuci/alune, stafide sau ce doriti si daca doriti.

Se coace la 180 grade timp de 30 de minute.

Se face testul cu scobitoarea si daca s-a copt se scoate din cuptor, se culca tava pe-o parte si se inveleste cu un prosop curat.

Dupa ce s-a racit, se scoate din tava, se pudreaza cu zahar pudra si se serveste cu ceai de fructe sau cu lapte.

 

COMENTARII (9)

adry88 1

25.10.2012, 10:55

frumos si bun

Dana_Retetegg 1

12.12.2012, 11:49

mihasara 1

12.12.2012, 15:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D