Ciulama cu pipote şi inimi

de Ancutsa in Pui, 2 Sep 2018 | 4088 vizualizari

 

Ciulama cu pipote, inimi şi mămăliguţă caldă.
Provocarea GastroArt

 

INGREDIENTE

  • 600 g pipote şi inimi,
  • 2 cepe albe,
  • 2 morcovi,
  • 1 ardei gras,
  • Sare, după gust,
  • 2 linguri de ulei,
  • 3 linguri făină,
  • pătrunjel proaspăt pentru decor,
  • aprox 1 litru apă, aprox 300 g mălai şi o linguriţă cu sare pentru mămăligă
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciulama cu pipote şi inimi:

Mai întâi se pregăteşte supa pentru ciulama. Pentru aceasta, se spală pipotele şi inimile şi se pun la fiert într-o oală pentru supă de 4 litri, cu apă şi puţină sare. Se culege spuma. Se adaugă cepele tăiate în patru, care vor limpezi supa, apoi ardeiul gras tăiat în jumătăţi şi morcovii tăiaţi în patru. 

Când este gata, se dă de pe foc şi se strecoară într-un ibric mai mare. Pipotele şi inimile se scot pe o tavă şi se lasă un pic la răcit ca să le putem tăia. Morcovii se taie rondele mai subţiri pentru a decora farfuriile (mie îmi place să-i şi mănânc, nu doar de decor :p )

Mai departe se pune la fiert apa cu sare pentru mămăligă. Eu o prepar în tuci. Când fierbe apa, se adaugă mălaiul în ploaie, până devine mai gros, ca un terci, dar mai moale, întrucât la fierbere se îngroaşă. Se lasă la fiert cam 20 minute (în funcţie timpul de fierbere, se face mai subţire sau mai vârtoasă). Când începe să clocotească, se amestecă energic unul-două minute şi se ia focul.

Între timp, se pregăteşte ciulamaua propriu-zisă: se rumeneşte uşor făina în puţin ulei încins, atât cât să devină aurie, apoi se stinge cu supă, puţin câte puţin, amestecând continuu. Se subţiază în funcţie de consistenţa dorită. 

Se adaugă în ciulama pipotele şi inimile, se mai lasă să fiarbă un pic, amestecând, iar când ciulamaua clocoteşte, este gata. Se ia focul şi se decorează cu pătrunjel proaspăt şi morcovi.

Se serveşte cu mămăliguţă caldă.

  

Timp de pregătire: 10min

Timp de gătire: aprox 2h

Porţii: 4

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:  https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/09/ciulama-cu-pipote-si-inimi.html

TIPS-URI

1

Supa pentru ciulama este gata cam într-o oră, pipotele trebuie să fiarbă bine şi să se poată tăia uşor, iar supa să iasă bună.

2

La ciulama, eu pun, de obicei, 3 linguri cu făină pentru 4 porţii şi apoi o subţiez cu multă supă, astfel încât ciulamaua să nu fie nici prea groasă, nici subţire ca un sos, ci suficient de consistentă, însă fiecare o găteşte după gust.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciulama cu pipote şi inimi" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Taci si inghite