Crumble cu prune si caramel

de laura_n in Dulciuri, 9 Sep 2015 | 966 vizualizari

 

Crumble-ul este un fel culinar, nu ii spun desert, care poate fi facut in varianta atat dulce cat si sarata, depinde de ingrediente. Farmecul, ca sa zic asa, este ca are un aluat faramicios, de obicei un amestec de grasimi, faina si zahar tos, care se faramiteaza peste fructe sau carne, depinde de umplutura, deci nu se intinde ca in mod obisnuit. Copt, ii confera o textura crocanta la suprafata, cu un miez cremos, moale, delicios. Pentru mine, crumble-ul este un desert care imi aduce miros de toamna, asta si pentru ca de fiecare data, am preferat umpluturi din fructe tomnatice, sa zicem, mere, gutui, prune...
De data aceasta, am folosit cateva din ingredientele Cutiei Misterioase, si anume, prune, nuca, si delic
iosul caramel. Yuum! Biig yuum, atat va spun :)))

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • - 150 g unt gras
  • - 1 praf sare
  • - 300 gr faina
  • - 80 gr zahar brut
  • Umplutura:
  • - 500-600 gr prune coapte, dulci
  • - sos caramel de casa (zahar brut + lapte/ smantana dulce/apa+ un cub unt)
  • - scortisoara macinata
  • Topping
  • - 100 gr miez nuca tocata grosier
  • - 2-3 linguri zahar cu melasa
  • - scortisoara macinata (dupa gust)
  • - 2 lg pesmet de casa
  • in plus
  • - 30 gr pt uns forma
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Crumble cu prune si caramel:

Intr-un vas, punem faina, sarea si zaharul si amestecam cu o furculita ca sa se distribuie oarecum uniform. Adaugam untul si incepem sa framantam, la mana, pana obtinem un aluat nisipos, dens. Il invelim in folie si il dam la rece.

Pregatim un sos de caramel. Punem pe foc, aproximativ 150 gr zahar brut. Lasam sa se topeasca, si abia atunci incepem sa amestecam cu o lingura de lemn in el. Lasati focul la mic, sa nu se arda, trebuie doar sa se topeasca. Dupa ce s-a topit, adaugam dintr-o data o canita cu lapte dulce sau smantana dulce, sau apa, depinde cum vrem sa iasa. Lasam sa se omogenizeze, adaugam un cub mic de unt (pana in 50 gr) si omogenizam. Dam deoparte.

Spalam si curatam prunele. Alegem prune coapte, coapte, nu din cele tari si acrisoare. Presaram socrtisoara si amestecam. Lasam un pic sa se intrepatrunda aroma si apoi turnam sosul caramel peste ele si dam deoparte.

Pornim cuptorul. Pregatim o tava termorezistenta si o ungem cu unt.

Scoatem aluatul din frigider si il impartim in doua. Eu am preferat sa faramitez si baza de aluat, asa ca am format un strat din faramituri, am turnat prunele cu sosul caramel, am faramitat cealalta jumatate de aluat. Am presarat nuci tocate grosier, pesmet, scortisoara si zahar cu melasa.

Punem la copt, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, timp de aproximativ 30 minute. Cand devine rumen, inchidem focul si mai lasam cateva minute in cuptor. Scoatem apoi si lasam sa se raceasca.

Il servim simplu, sau alaturi de o cupa de inghetata sau cu frisca dulce.

O nebunie de arome si gusturi.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Crumble cu prune si caramel 400022
retete culinare - Crumble cu prune si caramel 400023
retete culinare - Crumble cu prune si caramel 400024
retete culinare - Crumble cu prune si caramel 400025
retete culinare - Crumble cu prune si caramel 400026

COMENTARII (21)

Bya Ralu 1

10.09.2015, 00:47

Delicios

MOKUSKA 1

10.09.2015, 09:43

miki_a 1

10.09.2015, 15:42

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L