Curry de casă cu orez basmati și curcan

de Cristi Roman in Curcan, 25 Ian 2010 | 4770 vizualizari

 

Influențați profund de Channel 4, canal britanic TV, care are luna ianuarie dedicată Indiei (s-au difuzat Slumdog Millionaire + documentare excepționale de călătorie, sociale și gastronomice filmate în toată India), ne-am gândit să preparăm în casă curry. Alături de orez basmati și cu carne de curcan.

Pentru cei care nu știu, curry este și o plantă/copac în sine - în Dublin am găsit de curînd un magazin care vinde chiar frunze uscate de curry. Tot de la același magazin am cumpărat și ingredientele pe care le-am folosit pentru acest curry.

 

INGREDIENTE

  • o ceapă normală;
  • două linguri ulei măsline;
  • doi căței de usturoi;
  • o lingură praf turmeric;
  • un sfert de rădăcină de ghimbir proaspăt (ginger);
  • jumătate de ardei iute chili cu semințe cu tot;
  • jumătate lingură praf clasic garam masala (amestec din coriandru, chimen, piper negru, scorțișoară, ghimbir, cuișoare, nucșoară, cardamom negru și verde, dafin);
  • 400 gr piept de curcan bucăți;
  • 200 grame orez basmati;
  • o conservă de roșii tăiate decojite;
  • o conservă 400 ml de lapte de cocos;
  • sucul de la o lămîie verde;
  • coriandru proaspăt.
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Curry de casă cu orez basmati și curcan:

Am căutat destul de mult pe net și pe forumuri pînă am găsit o rețetă care să cuprindă cât mai mult din esența bucătăriei indiene (fiindcă varietatea tipurilor de curry în India e nebănuită de către europeni și variază foarte mult chiar între diferitele regiuni culinare indiene). Și am pornit la treabă, cu ceva emoții, evident.

Pasul 1 - în tigaia specială pentru sosuri (sauce pan) am pus ceapa mărunțită, ghimbirul dat prin răzătoare, usturoiul pisat, cele două linguri de ulei de măsline extravirgin și praful de turmeric. Am amestecat cîteva minute.

Pasul 2 - am adăgat carnea de curcan și ardeiul chili tocat mărunt. Am amestecat pînă cînd s-a făcut carnea, adică pînă i-a dispărut culoarea roz. Tot acum am pus si lingurita de garam masala.

Pasul 3 - am adăugat cutia de roșii decojite și după încă două minute de fierbere am turnat în amestec și laptele de cocos. Am mai amestecat cîteva minute, pînă cînd laptele de cocos a mai scăzut un pic și consistența întregului amestec a devenit cea dorită, adică una cremoasă și mată. Acum, la final, am adăgat și sucul de la lămîia verde și am mai amestecat puțin.

În paralel, s-a fiert orezul basmati, care are o durată de fierbere mai scăzută. Coriandrul proaspăt a fost tocat mărunt și a fost pus la final de tot, peste sosul de curry, în momentul servirii. Credem sincer că ne-a ieșit excelent, termenul de comparație fiind tipurile de curry pe care le-am mai mîncat prin restaurante darși sosurile de curry care se găsesc în magazine, gata preparate. Ușor iute, însă suportabil, și ceea ce ne-a impresionat a fost că senzația ușoară de iuțime nu a durat decît 2-3 minute, după aceea a dispărut, rămănînd însă aromele diverse. Au ieșit cam 3 porții măricele. Oricum, pentru noi e clară treaba acum - vom prepara mereu curry în casă, fără discuții.

Întregul proces a durat aproximativ 30-35 de minute. Dacă aveți ingredientele necesare, atunci mersul e destul de ușor și la final veți avea un curry gustos, din produse naturale și tradiționale.

Vă doresc poftă bună gustoasă și sănătoasă!

 

TIPS-URI

1

Este obligatoriu să folosiți orez basmati.

2

Tipul de carne poate varia, însă e indicat să rămâneți în limita pui / curcan / miel.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Curry de casă cu orez basmati și curcan 14707
retete culinare - Curry de casă cu orez basmati și curcan 14708
retete culinare - Curry de casă cu orez basmati și curcan 14709
retete culinare - Curry de casă cu orez basmati și curcan 14711
retete culinare - Curry de casă cu orez basmati și curcan 14712

COMENTARII (21)

gamilici 1

25.02.2010, 16:24

vaaai ce bun trebuie sa fie

mamidesaramaria 1

24.05.2011, 12:39

Meriti toate aprecierile!!Azi mi-am facut timp si am rasfoit ce ai scris tu (cursuri..retete..)..am ramas super impresionata!!!Felicitari!!!
De mancaruri ce sa mai spun...DELICIOASE!!!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: