Desert gogosi pufoase, de post

de RODIMUR in Dulciuri, 26 Feb 2018 | 7193 vizualizari

 

Și în post sunt bune dulciurile, gogoșile, în special, pentru că nu diferă prea mult de cele de frupt. Eu chiar le prefer pe cele de post, pentru că neavând ouă, sunt foarte moi și pufoase...
Din ingredientele de mai jos mi-au ieșit 22 gogoși pufoase de post.

 

INGREDIENTE

  • Pentru gogoși:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 3 linguri de zahăr tos fin
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 1 praf de sare
  • apă caldă
  • făină albă pentru modelat gogoșile
  • ulei de floarea soarelui pentru prăjit gogoșile
  • Pentru decor:
  • 150 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de vanilie
Portii: 22
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert gogosi pufoase, de post:

Într-un vas pentru frământat se pune făina amestecată cu sare, iar în adâncitura formată în mijlocul ei se pun: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă apă caldă, puțin câte puțin, până se dizolvă zahărul și drojdia, după care se încorporează făina, încetul cu încetul, adăugând mereu apă caldă, câte puțin, în așa fel încât aluatul rezultat să fie moale și elastic. Se încorporează pe rând cele 3 linguri de ulei și se frământă aluatul până ce devine nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece, până ce-și dublează volumul.

Când aluatul a crescut, se pune pe planșeta presărată cu făină albă, se mai frământă puțin pentru a elibera aerul și pentru a-l face mai ferm, după care se împarte în două bucăți.

Din fiecare bucată de aluat se întinde o foaie groasă de 1-1,5 cm și se taie rondele, cu o formă specială.

Se prăjesc gogoșile la foc mic, în uleiul încins în prealabil, rumenindu-le frumos pe ambele fețe.

După ce s-au rumenit, gogoșile se iau cu o paletă, se lasă 1-2 minute pe hârtie absorbantă pentru a lăsa uleiul în exces, după care se presară cu zahăr pudră amestecat cu vanilie.

Sunt foarte bune, mai ales calde.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să fie bun, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Folosiți apă caldă, pentru frământat, nu fierbinte, pentru ca aluatul să nu se pripească.

3

Aluatul crește repede, dacă este ținut la căldură, ferit de curenții de aer rece.

4

Înainte de a decupa gogoșile, aluatul trebuie frământat puțin, pentru a pierde din volum, ca să devină mai ferm.

5

Înainte de a pune gogoșile la prăjit, încingeți bine uleiul.

6

Prăjiți gogoșile la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci să rămână rumene.

7

Gogoșile vor crește mai frumos, dacă le veți învârti în tigaie și nu le veți lăsa în același loc.

8

Țineți gogoșile 1-2 minute pe hârtie absorbantă, pentru eliminarea uleiului în exces.

9

Adăugați vanilie în zahărul pudră, pentru ca gogoșile să fie mai parfumate și mai apetisante.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert gogosi pufoase, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

RODIMUR 1

28.02.2018, 13:43

Mulțumesc frumos, Xana!

Corinuta 1

03.03.2018, 10:42

Bune tare, nu am mai facut demult, deci ar fi cazul sa le repet)

RODIMUR 1

03.03.2018, 11:10

Mulțumesc pentru aprecieri!

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta cu mere, de post (varianta dama cu camelii)