Desert tort diplomat

de Oana in Torturi, 22 Mai 2017 | 13615 vizualizari

 

Tortul diplomat cu portocale este un preparat elaborat, un desert fin si elegant si merita tot efortul, garantat!
Reteta video, pas cu pas, o gasiti mai sus!

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 4 oua
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala
  • un praf de sare
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 lingurita praf de copt

Crema:

  • 5 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 1 lingura faina
  • 500 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 800 ml smantana pentru frisca
  • 1oo gr zahar pudra
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja confiata de portocala
  • stafide lasate la inmuiat in lichior de portocale
  • 20 gr gelatina granulata

In plus:

  • zahar pudra
  • felii de portocala pentru décor
  • frunze de menta
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort diplomat:

Blat

Pune ouale intregi in vasul robotului, adauga un praf de sare, coaja de portocala si mixeaza-le impreuna cu zaharul tos si zaharul vanilat. Lasa-le un minut la viteza medie, apoi doua minute la viteza mare, pana obtii o crema deschisa la culoare, aproape alba, ca o spuma. Muta apoi totul intr-un castron. Amesteca faina cu praful de copt si cerne deasupra compozitiei, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus. Umezeste fundul unei forme de copt rotunde, cu pereti detasabili si tapeteaz-o cu hartie de copt

Toarna aluatul in forma si coace blatul la 180 de grade, aproximativ 30 de minute. Fa testul cu scobitoarea si scoate-l din cuptor. Lasa-l putin la racit, desprinde marginea cu un cutit si scoate cercul formei. Rastoarna blatul pe hartie de copt si pune deasupra o cana cu apa, ca sa se preseze bine si lasa-l la racit.

Crema:

Pune laptele intr-o craticioara, adauga pastaia de vanilie crestata, plus semintele si lasa-l sa se infierbante bine. Strecoara laptele si scoate pastaia de vanilie. Amesteca galbenusurile cu zaharul si faina si toarna peste ele laptele fierbinte, putin cate putin. Muta amestecul inapoi in craticioara si lasa-l pe foc mic pana se ingroasa, amestecand continuu. Rastoarna crema intr-un castron incapator, incorporeaza coaja rasa de portocala, stafidele inmuiate in lichior si portocala confiata, apoi lasa totul la racit.

Intre timp, prepara frisca. Mixeaza la viteza mica smantana rece, de la frigider, iar cand incepe sa se intareasca mareste viteza si adauga zaharul pudra, putin cate putin. Patreaza putina frisca pentru décor, direct in poshul de ornare.

Hidrateaza gelatina in apa rece conform indicatiilor de pe ambalaj. Pune apoi bolul in apa clocotita si cand devine lichida adauga putin cate putin in crema de vanilie racita. Incorporeaza apoi frisca batuta lingura cu lingura si crema este gata.

Asamblare:

Indeparteaza hartia de copt de pe blat si taie-l pe orizontala in doua. Pune un blat pe platoul de tort, asaza deasupra inelul detasabil si rastoarna putina crema. Pune pe margine felii de portocala, apoi rastoarna restul de crema.

Taie al doilea blat de tort in 12 felii si asaza-le deasupra. Lasa tortul diplomat la frigider cel putin 8 ore sau mai bine peste noapte.

La final decoreaza tortul cu frisca, zahar pudra si felii de portocala.

TIPS-URI

1

Se poate face cu piscoturi pe margine in loc de blat, ananas sau alte fructe proaspete sau din compot

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort diplomat" nu uita sa-i faci un review.
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Tort cu fructe de padure