Dulceata de prune cu vanilie

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Dulceata / Gem, 22 Sep 2013 | 1323 vizualizari

 

Dulceturile, gemurile, conservarea prin fierbere in general, este o metoda neagreata in bucataria mea. Si va zic si de ce: pentru ca nu ma impac cu ideea de a fierbe fructele timp de minim o ora si pe care sa le inec in zahar, cand pot foarte bine sa le consum proaspete. Prin fierbere, proprietatile nutritive ale fructelor se pierd si ramanem doar cu o zeama de fructe cu multe calorii. Cu foarte putine exceptii si in cantitati foarte mici, mai fac dulceata dar cum ziceam, rareori si obligatoriu usor condimentata.
Factorul decisiv in acest caz au fost primele prune din gradina proprie, din soiul Tuleu Timpuriu, zemoase, gustoase, aromate, declansatoare ale efectului non-stop-eating-plums. Am gasit ca si potrivita combinatia intre prune si vanilie, exceptionala chiar. O dulceata perfecta pentru clatite, pancakes si orez in lapte. Ah si se combina nemaipomenit si cu inghetata. Un deliciu, va zic! Cat despre culoare, nu stiu ce sa zic, a fost pura magie!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg prune (fara samburi);
  • 4-5 linguri zahar alb bio;
  • zeama de la o jumatate de lamaie;
  • 3 pastai de vanilie; 
  • 1 fiola esenta de vanilie;
  • 2 lingurite extract de vanilie.
Portii: 5
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de prune cu vanilie:

  1.  Prunele se spala, se indeparteaza codita si se scot samburii. Am cantarit prunele dupa ce am scos samburii. 

2. Se aseaza in oala, se adauga zaharul, extractul de vanilie, pastaile de vanilie si zeama de lamaie.

3. Se fierb la foc mic pentru minim o ora.

4. Intre timp se sterilizeaza borcanele (metoda mea: intr-o tava asez un servet de bucatarie umezit, pun borcanele si las in cuptorul incalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute. Borcanele au fost in prealabil spalate si uscate).

5. Dupa ce s-a fiert dulceata, se scot pastaile de vanilie, se despica si se extrag samburii de vanilie. Extractul din pastai se reintroduce in dulceata. Se adauga esenta de vanilie si se amesteca.

6. Dulceata se toarna in borcane, capacele se strang etans si se lasa rasturnate pana a doua zi, acoperite cu patura.

Am zis si mai repet: nu am folosit niciun conservant si am dulceata din primavara in camara care a ramas intacta si nevatamata. So, aveti curaj si renuntati la conservanti.

 

RETETA IN IMAGINI

Dulceata de prune cu vanilie-0
Dulceata de prune cu vanilie-1
Dulceata de prune cu vanilie-2
Dulceata de prune cu vanilie-3
Dulceata de prune cu vanilie-4

COMENTARII (17)

JamilaCuisine 1

22.09.2013, 23:22

Foarte buna reteta!

anca_rm 1

23.09.2013, 12:49

Buna reteta ta

Bya Ralu 1

23.09.2013, 16:23

super

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04