File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite

de Lia_ in Somon, 10 Ian 2015 | 3813 vizualizari

 

Reteta este de la Radu Popovici. Ii multumesc si aici.

 

INGREDIENTE

  • 400 g file de somon (eu un cod cam nefericit)
  • PENTRU POSAREA PESTELUI
  • putina apa
  • sare
  • 10 boabe de piper negru
  • 1 lingurita de boabe de coriandru
  • 3 frunze de dafin
  • 1 1/2 lingura de otet de vin alb
  • 3 linguri de vin alb
  • piper alb macinat
  • SOS OLANDEZ
  • 2 galbenusuri de ou
  • 1 lingura de apa rece
  • 1 lingura de suc de lamaie
  • coaja rasa de la o jumatate de lamaie
  • 1/2 pachet de unt topit la temperatura camerei
  • 1 lingurita de boabe de piper negru si roz zdrobite grosier
  • (am avut mix de boabe in 4 culori: alb, negru, rosu, verde)
  • GARNITURA
  • 1 ardei gras rosu taiat bucati
  • 1 dovlecel taiat batoane
  • am pus si vanata cateva batoane a la Gordon Ramsay
  • sare, piper proaspat macinat
  • patrunjel tocat pentru servit
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite:

Scoti untul din frigider ca sa se mai incalzeaasca.

POSAREA PESTELUI

1. Intr-o craticioara cat sa incapa pestele, pune foarte putina apa, la final trebuie doar sa cuprinda pe jumatate pestele ca sa nu fiarba in sec.

2. Adauga sare, otet, vin alb, boabe de piper, boabe de coriandru si frunzele de dafin.

3. Dai lichidul in clocot si lasi sa fiarba circa 2 minute.

4. Stingi flacara, acoperi craticioara si lasi la infuzat 20-30 de minute.

GARNITURA

Intre timp pregatesti un aburitor (steamer). Pui 2 cani de apa in vas.

1. Spala, curata de cotor si taie legumele cum vezi in poze.

2. Le sarezi si piperezi.

3. Aseaza-le in sita steamerului. Daca nu ai steamer, improvizezi dintr-un cos de bambus sau sita metalica cu orificii mari pe un vas cu apa care fierbe si etansezi cu un capac. Se gatesc legumele in aburi, la foc mic, circa 15 minute, sau pana ce sunt fragede, dar raman al dente, pastrand o textura placuta.

4. Pune din nou craticioara cu infuzie pe foc si dai in clocot molcom.

5. Micsorezi flacara cat se poate de mult, astfel ca apa sa se mentina la o temperatura de 80-90 °C.

6. Introduci in lichid bucatile de somon posezi circa 10-15 minute, sau pana ce sunt facute. Verifici acest lucru inserand un cutit mic in zona groasa a fileului, daca acesta este somon (mai gros decat alte fileuri). Carnea trebuie sa fie alburie si opaca, nu roz.

7. Scoti fileurile si le scurgi bine de lichid.

SOSUL OLANDEZ

1. Cat timp se gatesc fileurile, incinge un strat de apa de 3-4 cm grosime intr-o craticioara foarte mica si la foc mic.

2. Amesteci galbenusurile cu 1 lingura de apa rece, intr-un castron metalic, eu am un fel de ibric larg cu coada lunga si este foarte comod pentru asa ceva. Cel cu care turnam glazura la prajitura Piernik de pe blog. Foloseste un tel, cu miscari rapide rotunde, pana ce mixtura se face spumoasa si isi dubleaza volumul.

3. In acest stadiu se pot adauga si 1-2 picaturi de suc de lamaie.

4. Aseaza castronul peste craticioara in care apa fierbe foarte molcom. Mai amesteci ouala 1-2 minute, pana ce s-au ingrosat putin.

Stinge flacara sub craticioara, dar pastreaza castronul deasupra.

5. Adauga untul in transe mici, amestecand constant. Daca adaugi untul prea repede, emulsia se va taia. Pe masura ce sosul se ingroasa, se pot mari transele de unt topit. Dupa ce a fost incorporat tot untul, adauga sucul si coaja rasa de lamaie, plus boabele de piper negru si roz.

6. Gusti si potrivesti de sare. Sosul trebuie servit imediat. Asezi fileurile pe sau langa legumele aburite si le stropesti din belsug cu sosul olandez si fiecare mai stropeste, dupa gust, cu zeama de lamaie de la feliile pe care le vei asocia mancarii.

Sa va fie de folos!

 

TIPS-URI

1

Am avut file de cod pentru prima oara si nu este grozav, luati somon sau crap, astea sigur imi plac fara rezerve. Sosul e demential.

2

Ca sa nu se subtieze mult sosul, pune mai putin din zeama de lamaie si lasa pe cel care mananca sa stropeasca cu restul, direct la servire, in farfurie.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite 361857
retete culinare - File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite 361858
retete culinare - File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite 361859
retete culinare - File de peşte poşat, cu sos olandez şi legume aburite 361860

COMENTARII (28)

Adele 1

26.03.2015, 18:43

Panacris 1

18.11.2015, 08:12

noiinbucatarie 1

22.08.2016, 13:53

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!