Gogosari marinati cu miere de albina

de anisoara in Conserve, 12 Aug 2010 | 44086 vizualizari

 

Imi place foarte mult gustul crocant a acestor gogosari marinati. Traind departe de casa, m-am acomodat sa-i prepar si aici. In portii mai mici (1kg), deoarece in orice anotimp al anului ai posibilitatea sa cumperi orice leguma si sa prepari , ce-ti doreste sufletul. Gustul lor specific si aroma foarte mult depind de gustul mierii de albine pe care o folosesti. De aceia , daca simtiti , ca mierea de albina are un miros foarte accentuat si specific decat cea cu care v-ati obisnuti mai bine inlocuiti-o in aceasta reteta cu zahar. De asemenea va recomand in toate retetele , unde folositi otetul - folositi numai otet de masa de culoare foarte deschisa sau de vin alb. Mirosul specific al otetului din vin rosu , poate strica gustul acestei marinate pentru gogosari sau ardei dulci mari.

 

INGREDIENTE

  • 5-6 kg de gogosari sau ardei dulci carnosi ( necuratati)
  • 300-500 gr de usturoi 

Marinata:

  • 1 litru de ulei fara miros
  • 0.5 l de otet de masa 
  • 150 gr de miere de albina
  • 2 lingurite de sare
  • 10 frunze de dafin
  • 20 de boabe de piper aromat
  • crengute de telina sau leustean ( optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosari marinati cu miere de albina:


Se spala gogosarii si se usuca bine. Se taie in jumatati si se curata de seminte si peduncul. Dupa preferinta se mai impart in felii mai mici. Usturoiul se curata tot. Borcanele  si capacele  se strerilizeaza si se pun cu fundul in sus pe un prosop sa se scurga bine de apa . Borcanele le arnajati sa va fie la indemana.

Intr-un vas aparte, preparati toata marinata fara frunza de dafin si piperul aromat. Amestecati bine . Mierea de albina , in prealabil topiti-o si amestecati cu uleiul si otetul. Multe gospodine adauga apa in marinata. Mie nu-mi place  gustul gogosarilor preparati.

Intr-un ceaun mai mare se toarna o parte din marinata preparata, cateva frunze de dafin, boabe de piper aromat, catei de usturoi si se pune la fiert la un foc mare. In momentul, cand incepe sa fiarba , se adauga o parte din ardeii sau gogosarii feliati sau taiati in jumatate. Se amesteca foarte bine pentru ca sa se incorporeze in marinata pe toate partile si se lasa ceaunul sa fiarba la foc mare. Din  momentul cand incepe sa fiarba marinata cu gogosarii, focul se scade la  jumatate . Se fierb cca 4-5 minute. Poate se pare la prima vedere ca sunt tari , dar asa trebuie sa fie. In timpul fierberii , amestecati dupa fiecare minut pentru  ca gogosarii sa se incorporeze bine in marinata pe toate partile.
Daca marinati ardei dulci, atunci timpul de fierbere este de 3-4 minute, deoarece ei sunt mai subtiri la coaja.
 
Alaturi de aragaz , sa aveti la indemana un fund de lemn mai mare, pe care se vor pune borcanele , ca sa nu crape in timpul, cand se va turna gogosarii cu marinada. P earagaz e necesar sa aveti un castron mic su apa clocotita , in care sa fie puse cateva capace, sa se sterilizeze, si asa procedati la fiecare portiune.
Se i-a borcanul sterilizat si caldut si se adauga in el felii de gogsari fierbinti cu o lingura deaceia mare lungareata. Pe momentul , cand se toarna in borcan , se mai apasa usurel deasupra lor , ca sa incapa mai multi gogosari sau ardei dulci. Printre ele sa se strecoare, usturoi, frunze de dafin si boabe. Daca va place aromatul de telina sau  leustean, inseamna ca adaugati o creanga de verdeata, care a fost in prealabil , oparita. Borcanul se umple PANA LA LINIA DE SUS- ochi, asa i se spune in popor, se apasa bine , si se mai toarna  marinada. Cand se pune capacul sterilizat fierbinte , sa fie pus pe lichid. Adica nu SE LASA AER IN BORCAN .
inca un moment, dupa ce ati implut borcanul, poate sa apara in unele cazuri putina spuma ( de la mierea de albina fearta)la suprafata borcanului, inlaturati, sa pamana marinada limpede. Se umple celelalte borcane si se dau deoparte. In ceaun se adauga putina marinada, frunze de dafin, boabe , si usturoi, se adauga alta portiune de gogosari taiati , se amesteca bine, si se lasa sa inceapa sa fearba la foc mare.Peurma se scade. Se procedeaza la fel pana se termina marinada si gogosarii.

Se trag bine capacele cu masina speciala si repede se aranjeaza sub o plapuma foarte calduroasa (cat dedesubt , asa si deasupra) , cu capacele in jos.
SUB ACEASTA PLAPUMA E NECESAR SA FIE TINUTE BORCANELE TIMP DE 48 DE ORE.
Este o conditie foarte stricta. La aceasta temperatura care se creaza   se petrecere procesul de sterilizare mai lung , procesul de marinare, gogosarii isi imbiba marinata in ei, si elimina sucul lor. Nu uitati  alta conditie  stricta pentru toate conservele- IN MOMENTUL , CAND TURNATI GOGOSARII FELIATI, MARINATA SA FIE LIMPEDE , NU TULBURA.

urmariti pozele.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosari marinati cu miere de albina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

anisoara 1

16.08.2010, 21:58

Nadina salut.. ma mir a, ca nu ai stiut ca gogosarii se prepara cu miere de albin? mie mi se pare, ca tu stii totul incearca , o portiune mica pe tigaie, si lasa in frigider pana a doua zi sub capac sa se marineze.

anisoara 1

16.08.2010, 21:58

Vera cu drag,

adry88 1

23.05.2011, 11:35

foarte buni bravo

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
SALATA DE VINETE LA BORCAN