Gogosari umpluti cu varza

de Merisor in Muraturi, 23 Oct 2017 | 23613 vizualizari

 

Nu mai făcusem de mult gogoșari umpluți cu varză, iar anul acesta am zis sa nu-i mai ratez, că tare mult ii plac lui Adi, mai ales ca rețeta o am de la mama soacră. ;)
 
Și mie îmi plac mult, iarna, mai ales cu un strop de maioneză deasupra. Daaaa, sunt tare buni cu maioneza, dar și fară, alături de orice friptură sau alte mâncăruri cu carne.

 

INGREDIENTE

  • Pentru un borcan de 4 l:
  • 10 gogoșari (2 kg)
  • 1 kg varză albă
  • 1 kg varză roșie
  • 4 morcovi(300 g)
  • 1 rădăcină țelină + frunzele
  • 1 conopidă mică
  • puțin hrean
  • 1/2 linguriță sare
  • Pentru soluția lichidă:
  • 500 ml oțet
  • 1 l apă
  • 2 linguri sare de murături(cam 50 g)
  • 1 plic condimente pentru murături
  • 2-3 foi de dafin
  • 100 g zahăr
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogosari umpluti cu varza:

Spălăm gogoșarii și cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit, decupăm câte un căpăcel, exact pe lângă cotoare.

Îndepărtăm cu grijă cotoarele, răzuim nervurile cu ajutorul unei lingurițe și îi scuturăm bine de semințe.

Varza o tocăm fideluță si o punem într-un vas încăpător, apoi presărăm sare peste ea și o amestecăm bine.

Morcovii și țelina, se dau pe răzătoarea mare, se adaugă peste varză și se amestecă.

Lăsăm salata să se odihnească 10-15 minute, apoi o scurgem ușor de zeama lăsată și umplem cu ea gogoșarii.

Așezăm la baza borcanului frunze de țelină și câteva rondele de hrean, apoi începem să așezăm gogoșarii umpluți cu varză, presându-i ușor să încapă bine.

Printre gogoșarii umpluți cu varză, vom adăuga buchețele de conopidă și frunze de țelină, precum și mici rondele de hrean.

Într-un vas, fierbem oțetul cu apa, sarea, zahărul și condimentele, pentru câteva clocote, până se topește zahărul și sarea.

Așezăm sub fundul borcanului lama unui cuțit și turnăm peste gogoșari, compoziția lichidă, fierbinte și trecută prin strecurătoare. Sunt prea multe semințe și s-ar împrăștia prin salata de varză și nu știu dacă le-am agrea.

Imediat înfiletăm capacul și agităm bine borcanul, învârtindu-l pe masă, pentru a pătrunde compoziția lichidă prin toți gogoșari.

Dacă este cazul, desfacem capacul și completăm cu lichid.

Învelim borcanul cu o pătură și îl lăsăm acolo până se răcește, apoi îl putem trece în cămară.

Dacă se dorește o soluție mai acră, se reduce cantitatea de zahăr, dar având în vedere proporția oțet/apă, nu iese prea dulce nici compoziția mea.

 

Să vă fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosari umpluti cu varza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (35)

RuxyRux 1

06.11.2017, 22:27

Ce buni arata....n-am mai mancat de ani....faceam si eu cu mult timp in urma...muraturi delicioase de toamna!

Merisor 1

06.11.2017, 22:44

Mulțumesc frumos, Rux! Sunt preferații lui Adi, așa că îi fac an de an, chiar și în cantitate mică

RuxyRux 1

25.01.2018, 21:31

Eu anul asta nu am pus...si-mi pare tare rau....

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Varză tocată murată la borcan