Jumari de porc

de merisor in Aperitive / Garnituri, 5 Dec 2013 | 6302 vizualizari

 

Este o reteta banala, dar produsele finite sunt tare, tare bune, fie consumate cu mustar, sau ceapa, ori usturoi, dupa gustul fiecaruia.
Cele mai bune jumari ies preparate in tuci la foc de lemne , asa cum de fapt le face si mama mea, dar noi ne multumim si cu cele facute pe aragaz.
Mie imi plac cel mai mult calde, cu mustar!

 

INGREDIENTE

  • 5 kg slanina de porc cruda
  • 3-4 linguri sare grunjoasa
  • 100 ml apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Jumari de porc:

In zona noastra se foloseste pentru jumari 3/4 din grasimea porcului, iar din 1/4 se face sunca.

Se taie grasimea curatata de sorici in fasii subtiri de 4 cm, iar fasiile se taie in cuburi cu laturile cam tot de 4 cm fiecare, cu aproximatie.

Se pun cuburile intr-un vas, se presara sare peste ele si se dau la rece de pe o zi pe alta, astfel sarea va patrunde in grasime.

Eu le mai amestec din cand in cand sa se sareze uniform.

A doua zi se pun cuburile intr-un vas pe foc, de preferinta un tuci mare si incapator, daca avem, daca nu, se pot pune in orice vas cu fundul mai gros, se stropesc cu apa si se acopera vasul cu capac.

Lasam vasul la foc mic pentru 5-10 minute sa se inabuse putin jumarile, apoi se inlatura capacul, se amesteca  cu o spatula de lemn si se mareste intensitatea focului.

La interval de 10-15 minute mai amestecam cu spatula prin jumari sa se patrunda toate uniform.

Le lasam pe foc pana cand se usuca si se coloreaza frumos, nu trebuie sa se mai vada grasimea prin ele, altfel sunt putin gretoase.

Daca pe langa grasime mai exista si o fasiuta de carne, jumarile vor iesi foarte bune.

Cand erau baietii mei mici, mancau doar acea fasie de carne de pe jumari, restul gaseam la cosul de gunoi, dar si acum procedeaza cam la fel, numai ca lasa restul in farfurie pentru ca le plac foarte mult pogacelele, unde folosesc acele resturi.

Cand sunt gata jumarile, cam in 40-45 de minute, le luam din grasimea lichida, cu ajutorul unei strecuratori si le lasam la scurs intr-o sita.

Grasimea o punem in vase cu capac, o dam la rece si o intrebuintam la diverse aluaturi, sau la friptura. Eu o pastrez in borcane de 800 gr pe care le tin in camara din balcon(asa spun eu la dulapul din balcon).

 

TIPS-URI

1

Se pot pudra jumarile cu piper sau boia de ardei, dupa ce au fost bine scurse de grasime.

2

Jumarile pot fi folosite fie ca aperitive alaturi de ceapa rosie, in special, fie in diverse combinatii de saleuri.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Jumari de porc 282545
retete culinare - Jumari de porc 282546
retete culinare - Jumari de porc 282547
retete culinare - Jumari de porc 282548
retete culinare - Jumari de porc 282549
retete culinare - Jumari de porc 282550
retete culinare - Jumari de porc 282551

COMENTARII (48)

Andreea Caroline 1

06.12.2013, 20:56

Le ador !!!

Lia_ 1

06.12.2013, 21:08

chiar ca mi-ai facut pofta

xana 1

11.12.2013, 00:31

wow, ce bine arata!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21