Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)

de Mihaela11_jo in Mancaruri de post, 13 Iul 2011 | 2150 vizualizari

 

Lubiya sau “fasolea cu ochi negru” este cunoscuta sub numele stiintific de Vigna unguiculata si este o fasole foarte populara in Africa de vest, numeroase tari asiatice( mai ales India si Vietnamul), Cipru, Grecia si Portugalia.
Inca din secolul al 17-lea a fost introdusa si in Statele Unite ale Americii unde se consuma in mod specific cu carne de porc, sos de chilli, mamaliga sau orez si este socotita mancarea specifica statelor din sud.
Este considerate un simbol al bogatiei si fertilitatii ; in multe regiuni este mancarea specifica de Anul Nou.
Pastaile sunt lungi si mai subtiri decat cele de fasole verde.
Este foarte aromata si nutritiva, cu un continut crescut de calciu, acid folic si vitamina A.
In tarile arabe este gatita atat cu carne de miel , cat si de post –mancare scazuta, care se serveste ca garnitura langa ficat prajit.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg lubiya  
  • 4-5 rosii mari  
  • 1 ceapa de marime medie  
  • 4-5 linguri ulei de masline  
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia):

Lubiya se curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese  indeparteaza si se folosesc doar boabele. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Ceapa se taie marunt si se caleste in uleiul de masline pana devine sticloasa; se adauga lubiya si rosiile si se mai amesteca putin. Se sareaza si pipereaza dupa gust; se inchide cratita de fiert sub presiune . Se fierbe la foc mic 40 de minute. Se serveste cu lipie araba simpla si masline negre sau ca garnitura langa ficatei de pui prajiti. Pofta buna!      

 

RETETA IN IMAGINI

Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-0
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-1
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-2
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-3
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-4
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-5
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-6
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-7
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-8
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-9
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-10
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-11
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-12
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-13
Mancare scazuta  de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)-14

COMENTARII (29)

aziz 1

17.07.2011, 17:41

DELICIOASA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mihaela11_jo 1

17.07.2011, 22:58

Mona te invit la o portie, mai ales ca sotului tau nu ii plac ierburile

retetepersane 1

19.10.2012, 22:00

Wow, arata super! Multumesc pentru mesaj, abia acum l-am vazut.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04