"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe

de Mihaela11_jo in Supe, 31 Mai 2011 | 3864 vizualizari

 

Iuta (Corchorus olitorius) este o plantă anuală din familia „Malvaceae” care se cultivă pentru fibrele care se obţin din tulpina plantei care se utilizează la confecţionarea frânghiilor sau unei pânze pentru saci.
In limba araba este cunoscuta sub numele de "mlukhieh".
"Mlukhieh" este una dintre cele mai populare mancaruri din lumea araba.
Se cumpara sub forma de tulpini de 70-100 cm lungi; se culeg doar frunzele; trebuie cca 2 kg de tulpini pentru a obtine 500 de grame de frunze.
Se poate gati si cu carne de miel sau de vita.
Tara de origine pare sa fie Egiptul unde este cunoscuta inca din epoca faraonica si se prepara foarte frecvent cu carne de iepure sau crevete.
Este pregatita de patura mai saraca doar cu cuburi de Maggi de pui .
Supa ia o consistenta mucilaginoasa , asemanator supei de bame.

 

INGREDIENTE

  • 1/2 kg  frunze de nalba( l. araba:mlukhieh, nume stiintific: corchorus olitorium)  
  • 4 piepturi de pui( sau un pui intreg)  
  • 1 ceapa de marime medie taiata marunt  
  • 7-8 catei de usturoi taiat marunt  
  • 1 lingura de coriandru verde taiat marunt  
  • 3 rosii de marime medie  
  • 1 ardei iute taiat marunt( optional)  
  • 3 linguri de ulei de porumb pentru calit usturoiul si coriandrul verde  
  • 3-4 linguri de ulei de masline pentru pui  
  • 1/2 ligurita condiment mixt macinat( All spice,cuisoare,coriandru,ghimbir, cardamom,scortisoara,foi de dafin)  
  • sare dupa gust  
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 1,5 litrii de apa  
  • sucul de la o lamaie( optional)  
  • ketchup  
  • 2 fire de rozmarin
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA "Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe:

Se spala puiul si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa, rosiile intregi( doar crestate putin)  si condimentele  intr-o cratita de fiert sub presiune 30 de minute.

Cand puiul este fiert se scoate intr-un vas termorezistent, se asezoneaza cu ketchup, se sareaza si pipereaza, se stropeste cu putin ulei de masline si se pune la cuptor cu putin din supa in care a fiert si 2 fire de rozmarin. Se lasa la cuptor pana se roseste bine.

Frunzele de mlukhieh se spala, se usuca pe un prosop de bucatarie, apoi se taie marunt( manual sau cu ajutorul unui mixer). Rosiile se scot din supa, se decojesc si se readauga impreuna cu frunzele de mlukhieh taiate marunt. Se fierb bine pana supa scade( trebuie sa aiba un aspect mucilaginous).

La ultimele clocote se adauga usturoiul calit in ulei cu coriandrul verde. Se serveste  cu garnitura de orez simplu si muraturi asortate. Optional se poate adauga in farfurie suc de lamaie sau ardei iute verde.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-0
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-1
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-2
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-3
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-4
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-5
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-6
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-7
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-8
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-9
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-10
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-11
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-12
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-13
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-14
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-15
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe-16

COMENTARII (20)

Mihaela11_jo 1

06.06.2011, 21:19

Deyutzky

Doralinda 1

02.12.2012, 22:29

Da, arata bine! Dar depinde de la tara la tara. Versiunea mea e cum ai vazut din egipt si se numeste molokhia, dar eu nu gasesc aici frunze proaspete! La tine e usor in amann, dar tot e bine ca gasesc si congelata! Oricum, e foooaaaarte gustoasa!!

samira2 1

27.09.2013, 12:44

Este o mancare pe cat de gustoasa pe atat de sanatoasa,atat eu cat si membrii familiei o adoram..ce mai adaug eu in plus este zeama de la lamaie,inca odata felicitari pentru asa reteta deosebita,pupik.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Terina cu cascaval si carne de pui

Terina cu...

ieri la 15:04

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

pe 06.12 la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

pe 06.12 la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

pe 06.12 la 19:41