Pastrama din piept de pui

de Lia_ in Mezel de casa, 25 Aug 2013 | 19509 vizualizari

 

Dupa ce am descoperit aceasta reteta si mi-am propus sa o incerc, am cercetat in arhiva bucataras.ro si am mai vazut 3 astfel de propuneri dar pentru ca erau diferite ca ingrediente, consider ca aduc ceva nou.
La mine este o necesitate ca sa o prepar deoarece nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an (doar pastrama am luat din comert).
Imi trebuie pentru salata "Musafirii fericiti" :), pt. micul dejun de la Bunica, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala (o voi repeta cand va incepe) sau serviciu
Se feliaza frumos si calda si rece.
Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat.
Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert dar e ok.
Eu am preparat-o in varianta originala dar va modific ingredientele in felul urmator: de pus musai o capatana de usturoi in prima marinada, am redus mierea de la 2 la 1.5 lingura,de asemenea zaharul de la 2 la 1.5 lingura si sosul de soia de la 1 lingura la 1/2 lingura.
Le-am redus pt. ca mi s-a parut usor dulceag invelisul iar soia avea aroma prea pregnanta.

Am inteles ca se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc.
Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la macerat.

 

INGREDIENTE

  • Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
  • Sare 2 linguri
  • Frunza de dafin 2 buc
  • Zahar 1.5 linguri
  • Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
  • O capatana usturoi.
  • Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
  • Miere 1.5 linguri
  • Ulei de masline 2 linguri
  • Sos de soia 1/2 linguri
  • Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
  • Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
  • piper negru macinat dupa gust
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pastrama din piept de pui:

1.Carnea se va macera in 2 pasi - facem acum prima marinada:

- intr-un bol se pun: 1.5 linguri zahar+2 linguri sare+1 capatana usturoi zdrobit+2 foi de dafin+1 lingurita ienibahar.
   
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
   
Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine - se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
   
2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
   
3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura - se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.
Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.

4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.
   
5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr-o tava  - si dati la cuptor, cam la 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.
La inceput sa fie semi-protejata cu folie deasupra dar sa rasufle totusi.
   
Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.
Descoperiti complet carnea de folie.
Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.
Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.
   
6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca - minim 10 minute.
   
7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.

Savurati cu placere!

 

TIPS-URI

1

Eu am facut o prostioara ca in ultimele minute am vrut sa o rumenesc la grill dar in 3 minute deja incepuse sa se innegresca (am mai pus-o si pe raftul de sus ca desteapta). E cam prea bruneta pe alocuri dar voi veti avea grija sa n-o ardeti.

2

Am pus un pahar greutate cand carnea era in prima saramura ca sa stea scufundata. Se ridica la suprafata.

3

Nu puneti boape de piper zdrobite, alegeti-le intregi altfel vor ramane prinse fragmente si copiii vor protesta.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Pastrama din piept de pui 254474
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254475
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254476
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254477
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254478
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254479
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254480
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254481
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254482
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254483
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254484
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254485
retete culinare - Pastrama din piept de pui 254486

COMENTARII (55)

Krystyan Trendy 1

30.10.2013, 08:51

foarte interesanta reteta

Anett 1

01.01.2015, 11:25

monik80 1

19.03.2015, 15:35

foarte buna,mai ales ca e facuta in casa,nu cu toate porcariile in ea din comert

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D