Placinte cu urda ca la mine-acasa !

de NutiR in Prajituri, 17 Mai 2014 | 497 vizualizari

 

Urda, cu gustul ei autentic de lapte dulce, cu textura cremoasa, este una dintre vedetele primaverii, care cu succes isi face loc in niste placinte burduhanoase si lucioase. Asa ca va invit sa le gustati !

 

INGREDIENTE

  • un kg faina 000 (Grania am folosit eu )
  • un cub de drojdie
  • 200 g zahar
  • putina sare
  • 150g unt
  • un pahar iaurt
  • 5 oua
  • un pahar apa calduta sau lapte cald
  • 500 g urda
  • coaja de la o lamaie
  • 40 g gris
  • 100 g stafide
  • 2 pliculete zahar vanilinat
Portii: 30
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte cu urda ca la mine-acasa !:

Faina se cerne intr-un vas incapator, iar in mijlocul ei se face o adancitura unde se dizolva drojdia in putina apa calduta si o lingurita de zahar. Se lasa maiaua sa fermenteze, aproximativ un sfert de ora. In acest timp se poate prepara umplutura, adica urda se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar,zaharul vanilinat, coaja de lamaie, un ou si la final se adauga grisul si stafidele (crema poate fi atat de dulce cat  doriti). Dupa ce a crescut maiaua, se trece la prepararea aluatului.

Se adauga la faina 3 oua batute spuma cu restul de zahar, in care se incorporeaza untul topit si putin racit ca sa nu coaguleze ouale, iaurtul, laptele sau apa calduta. Nu uitati de sare, care da savoare! Se framanta un aluat elastic, moale, usor de manevrat. Daca nu ajunge lichidul, mai adaugati lapte sau apa putin incalzite.

Aluatul se framanta pana se desprinde de pe mana si se pune la dospit, acoperit si intr-un loc cald timp de o ora. Dupa ce a crescut, cu mainile inmuiate in putin ulei, se strange aluatul si pe o planseta, putin unsa si aceasta cu ulei, se intind foi groase de 1 cm, se decupeaza cercuri cu un pahar, depinde cat de mari doriti, se aseaza umplutura, se impaturesc, se strang bine capetele, se aseaza in tava, se ung cu oul ramas batut. Daca aveti rabdare le mai lasati la dospit si in tava.  Se baga in cuporul bine incalzit. Se coc la 180 grade aprox. 45 min, pana se rumenesc. Efortul este destul de mare, dar saturi o familie numeroasa timp de cel putin doua zile. Mie mi-au iesit doua tavi.

 

TIPS-URI

1

Puteti face cantitati mai mici, iar urda se poate prepara cu marar in loc de stafide si coaja de lamaie. In loc de ou, puteti folosi lapte pt ungere si presarati zahar brun.

COMENTARII (0)

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55