Prajitura cu crema de nuca si gris

de Valclaudia in Prajituri, 29 Sep 2014 | 1757 vizualizari

 

INGREDIENTE

Blat:

  • 5 oua de casa
  • 5 linguri de lapte rece
  • 150 gr. unt la temperatura camerei
  • 150 gr. zahar tos
  • un praf de sare
  • 2 linguri karob
  • 1/2 plic praf de copt
  • 260 gr. faina alba proasat cernuta

Crema:

  • 250 gr. nuca macinata
  • 400 ml lapte
  • 4 linguri gris
  • 150 gr. unt
  • 120 gr. zahar tos
  • 1 esenta de rom

Sirop:

  • 100 ml lapte+3 linguri miere

Glazura si decor:

  • 150 gr. ciocolata amaruie topita in 3 linguri de lapte
  • 100 gr. ciocolata alba cu alune de padure
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu crema de nuca si gris:

Pentru blat procedam dupa cum urmeaza: separam albusurile de galbenusuri.

Albusurile se bat spuma cu praful de sare.

Galbenusurile se mixeaza cu zaharul pana isi dubleaza volumul, apoi adaugam untul la temperatura camerei, praful de copt si pudra de roscove (karobul).

Mixam pana obtinem un amestec spumos, adaugam apoi rand pe rand laptele.

Punem peste acest amestec cate putin din amestecul de albusuri cu sare si 2-3 linguri de faina, pana incorporam toate cantitatile, pentru aceasta operatie renuntam la mixer in favoarea unei linguri de lemn.

Preincalzim cuptorul la 175 grade.

Ungem tava cu ulei, o tapetam cu faina.

Turnam amestecul in tava, coacem blatul la temperatura medie cca 35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.

Lasam blatul la racit si ne ocupam de crema.

Punem laptele la foc mic cu 120 grame zahar si o esenta de rom.

Cand laptele atinge punctul de fierbere, adaugam grisul in ploaie si amestecam pana se ingroasa.

Indepartam vasul de pe foc, adaugam nuca macinata si lasam la racorit.

Laptele pentru sirop se amesteca lafoc mic cu mierea, pana se topeste. Se lasa la racorit, apoi scoatem blatul din tava, turnam siropul, asezam iar blatul in tava peste sirop si lasam sa se absoarba in timp.

Peste blat ungem un strat generos de crema de nuca cu gris, iar deasopra ungem cu glazura obtinuta din topirea bucatilor de ciocolata amaruie in 3 linguri de lapte.

Decoram cu bucatele de ciocolata alba cu alune de padure.

Lasam 2-3 ore sa se intareasca bine crema, portionam si servim.

Pofta buna!

 

 

RETETA IN IMAGINI

Prajitura cu crema de nuca si gris-0
Prajitura cu crema de nuca si gris-1
Prajitura cu crema de nuca si gris-2
Prajitura cu crema de nuca si gris-3
Prajitura cu crema de nuca si gris-4
Prajitura cu crema de nuca si gris-5
Prajitura cu crema de nuca si gris-6
Prajitura cu crema de nuca si gris-7
Prajitura cu crema de nuca si gris-8
Prajitura cu crema de nuca si gris-9
Prajitura cu crema de nuca si gris-10
Prajitura cu crema de nuca si gris-11
Prajitura cu crema de nuca si gris-12
Prajitura cu crema de nuca si gris-13

COMENTARII (16)

anca_rm

anca_rm 1

30.09.2014, 08:39

foarte buna

babi5

babi5 1

30.09.2014, 10:09

Buna

Andreea Caroline

Andreea Caroline 1

30.09.2014, 12:06

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!