Prăjitură cu fructul dragonului

de simonacallas in Prajituri, 6 Mai 2014 | 1977 vizualizari

 

Este pentru prima dată când mănânc acest fruct – pitaya. Mai înainte citisem destul de multe despre el. Ştiam că nu e spectaculos dacă îl mănânc separat. L-am gustat şi într-adevăr aşa este: gustul său nu e unul care să impresioneze, nici nu poate fi definit. E prea delicat pentru papilele noastre obişnuite cu aromele mai tari. Reţetarul internautic pentru acest fruct este extrem de sărac. Găsisem ceva interesant, dar utiliza pitaya cu miezul roz, şi m-am rugat ca ceea ce cumpărasem eu să aibă miezul roz; dar n-a fost aşa, am nimerit pitaya cu miezul alb. Aşa că mi-am bătut capul o zi întreagă cum să-l gătesc. Şi am ales să îl combin cu ciocolată şi cu vişine. Rezultatul este inimaginabil. Savoarea ciocolatei amare, cu gustul dulce-acrişor al cremei de vişine, sunt minunat întregite de cuburile de pitaya, care, în acest context, se percep ca o boare umedă şi zglobie, în arşiţa verii…

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 ouă
  • 8 linguri zahăr
  • 200 g ciocolată amăruie
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 100 g unt/margarină
  • Pentru cremă:
  • 150 g vişine fără sâmburi
  • 7 linguri cu vârf de zahăr
  • 1 plic gelfix
  • 400 ml lapte
  • 2 gălbenuşuri
  • 3 linguri amidon
  • 200 g unt/margarină
  • 2 fructe pitaya (fructul dragonului)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitură cu fructul dragonului:

Preparare blat: 

Am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am mixat bine gălbenuşurile cu 3 linguri zahăr şi coaja de lămâie, până când am obţinut o cremă. Albuşurile le-am bătut cu un praf de sare până când au devenit spumoase, apoi le-am bătut bezea cu restul de zahăr. Ciocolata împreună cu untul le-am topit la microunde. Am adăugat în albuşuri crema de gălbenuşuri, apoi ciocolata topită cu untul şi am amestecat cu spatula, uşor, prin răsturnare. Am turnat compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi am introdus în cuptor, la foc mediu, timp de circa 30 minute. După ce s-a copt, am scos tava şi am lăsat-o să se răcească.

 

Preparare cremă de vişine: 

Vişinele le-am tocat mărunt la blender, le-am amestecat cu 3 linguri de zahăr şi le-am pus pe foc. Când au început să fiarbă, am adăugat conţinutul plicului de gelfix, am omogenizat bine şi am mai lăsat pe foc 1 minut, până s-a legat ca un piure, apoi am luat vasul de pe foc şi am lăsat să se răcească. Am pus la încălzit laptele. Gălbenuşurile le-am amestecat cu restul de 4 linguri de zahăr şi amidonul. Am turnat peste ele laptele clocotit şi am omogenizat, apoi am pus la baie de aburi, amestecând continuu, până când s-a legat crema. Am luat de pe foc, am adăugat untul şi am omogenizat, apoi am adăugat piureul de vişine.

 

Asamblare: 

Am turnat crema de vişine peste blatul de ciocolată şi am pus deasupra cuburi de fruct pitaya. Am dat la rece pentru câteva ore. Am tăiat şi am servit cu mici cuburi de pitaya deasupra.

 

TIPS-URI

1

Am folosit o tavă rotundă cu diametrul de 28 cm; la o tavă mai mică, blatul ar fi ieşit mai înalt.

2

Nu am utilizat făină în blatul de ciocolată.

3

Dacă se taie ciocolata topită, turnăm puţin unt fierbinte şi amestecăm energic; îşi va reveni spectaculos.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316950
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316951
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316952
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316953
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316954
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316955
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316956
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316957
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316958
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316959
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316960
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316961
retete culinare - Prăjitură cu fructul dragonului 316962

COMENTARII (32)

Xandrinne 1

11.05.2014, 10:17

La favorite

simonacallas 1

11.05.2014, 11:11

Mokuska

Xandrinne

noiinbucatarie 1

08.10.2016, 16:36

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S