PRĂJITURA DOBOȘ

de Panacris in Dulciuri, 22 Noi 2015 | 1214 vizualizari

 

O nouă provocare! De data asta dulceeeee, competiția: Rama Maestro, Redescoperă dulciurile copilariei.
Ei, grea provocare, primul gând a fost prăjitura Doboș, apoi Budapesta, sau cum i se mai spune, prăjitura Televizor ;), pe locul trei a fost Albinuța cu foi cu miere, în continuare nuci umplute, prăjitura Japoneză, Jerbo, Retezat, foi Lica umplute cu cremă caramel și multteee alte bunătăți. După un astfel de clasament, am luat caietul cu rețete, început în 1993 (după ce a venit pe lume primul Zmeișor!), și supriză Prăjitura Doboș, era nr. 2.
Cărțile au fost făcute! Prima idee, a ajuns fruntașă. Am început cu avânt, dar când am ajuns la copt foile, am avut ceva peripeții, așa că am sunat-o pe mama pentru ajutor ;) Mi s-a terminat hârtia de pergament, nu aveam timp și nici vreun vehicul, pe aproape că să ajung la un magazin. După indicațiile mamei, am trecut la forma clasică, tava unsă cu ulei, și foaia scoasă imediat după coacere, cu un cuțit lung și subțire, pe un blat din lemn. No gata cu vorbăria, să trecem la treabă!

 

INGREDIENTE

  • PENTRU FOI:
  • Ouă mari 6 bucăți,
  • Zahăr tos 170 g,
  • Sare iodată 1 praf,
  • Zeamă de lămâie de la ½ bucată,
  • Făină de grâu albă 170 g,
  • Zahăr vanilinat 1 plic,
  • PENTRU CREMĂ:
  • Ouă mari 4 bucăți,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Ciocolată neagră 200 g,
  • Rama Maestro cu savoare de unt 250 g,
  • Pudră de cacao neagră 50 g.
  • PENTRU CARAMEL:
  • Zahăr tos 1 cană,
  • Unt pt runs foaia și cuțitul cu care se va tăia caramelul.
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA PRĂJITURA DOBOȘ:

Foile:

 Albușurile se bat energic, cu un praf de sare și zeamă de la o jumătate de lămâie până ce se obține o spumă tare. Gălbenușurile se amestecă cu zahărul tos, zahărul vanilinat, energic, până se obține o cremă fină și spumoasă, apoi se adaugă făina cernută și se amestecă ușor până se înglobează și se obține un aluat omogen.

Foaie de copt se decupează pe măsura, fundului tăvii, ce o folosim pentru coacerea foilor. Aluatul se pune cu polonicul, apoi se întinde cu spatula de cofetărie, astfel încât să fie egal și unfiorm, pentru tava mea, am folosit cca. 3 polonice, pentru fiecare foaie.  Se introduce tava la copt, în cuptorul preîncins, ptr maxim 5 minute, la 180 grade, nu mai mult că este foarte subțire și se ”bronzează repejor”. Din aluatul obținut, s-au obținut 4 foi, ce apoi le-am înjumătățit. Foile se taie pe jumătate imediat ce au fost scoase din cuptor, apoi se lasă la răcit, doar când s-au răcit complet se desprind de pe foaia de copt.

Crema:

Ouăle se amestecă cu zahărul tos, zahărula vanilinat într-un vas special de fiert lapte, cu pereți dubli, în interiorul cărora se adaugă apă, sau pe Bain-Marie, până ce se dizolvă zahărul și se îngroașe ca și o budincă. Între timp se topește ciocolata, tot de Bain-Marie. Se amestecă cele două compoziții, se mai lasă pe foc cca. 3 minute, amestecându-se continuu, aopi se lasă la rece. Untul la temperature camerei se bate energic, se adaugă pudra de cacao, apoi crema de ouă și ciocolată, câte o lingură, rând pe rând până se obține o cremă pufoasă, apoi se lasă la rece cca. 10 minute.

Caramelul:

Zahărul se pune la topit într-un ibric cu fundul dublu, amestecându-se ușor. Atenție zahărul se caramelizează până ce ajunge la o nunanță aurie;)

Cea mai frumoasă foaie, se porționează dinainte, am ascultat, sfatul Timeei ;) se unge foaie de pergament cu puțin unt, apoi se toarnă caramelul și se întinde repede cu cuțitul uns cu unt, data viitoare voi lasă mai depăratate feliile :d, să nu se unească între ele ;)  

Montarea:

Se umplu cele 7 foi cu cremă în strat subțire, asta ca să ajungă crema și pentru decor. Se unge și foaia 7 cu un strat de cremă, apoi se pun ușor feliile cu glazură de caramel. Se ornează și decorează după imaginația fiecăruia. Se dă la rece ptr minim 2 ore înainte de servire. Vă asigur că prepararea în sine nu e complictă, doar timpii de preparare sunt prea lungi:D Așa că va trebuie cel puțin 2 zile pentru prepararea acestei minunății ;)

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

PRĂJITURA DOBOȘ-0
PRĂJITURA DOBOȘ-1
PRĂJITURA DOBOȘ-2
PRĂJITURA DOBOȘ-3
PRĂJITURA DOBOȘ-4
PRĂJITURA DOBOȘ-5
PRĂJITURA DOBOȘ-6
PRĂJITURA DOBOȘ-7
PRĂJITURA DOBOȘ-8
PRĂJITURA DOBOȘ-9
PRĂJITURA DOBOȘ-10
PRĂJITURA DOBOȘ-11
PRĂJITURA DOBOȘ-12
PRĂJITURA DOBOȘ-13
PRĂJITURA DOBOȘ-14
PRĂJITURA DOBOȘ-15
PRĂJITURA DOBOȘ-16
PRĂJITURA DOBOȘ-17
PRĂJITURA DOBOȘ-18
PRĂJITURA DOBOȘ-19
PRĂJITURA DOBOȘ-20
PRĂJITURA DOBOȘ-21
PRĂJITURA DOBOȘ-22
PRĂJITURA DOBOȘ-23
PRĂJITURA DOBOȘ-24
PRĂJITURA DOBOȘ-25
PRĂJITURA DOBOȘ-26
PRĂJITURA DOBOȘ-27
PRĂJITURA DOBOȘ-28
PRĂJITURA DOBOȘ-29
PRĂJITURA DOBOȘ-30
PRĂJITURA DOBOȘ-31
PRĂJITURA DOBOȘ-32

COMENTARII (48)

Panacris 1

23.11.2015, 22:47

Ruxy, mulțumescccccccccc. Super bună, super calorică, dar de nerefuzat

mihaelar63 1

26.11.2015, 17:07

Votat dar nu comentat Eu doresc doua sectiuni )

Panacris 1

26.11.2015, 19:32

Mulțumesc pentru aprecieri. dragi Bucătărași!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04