Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca

de taniakswn in Dulciuri, 19 Mar 2016 | 856 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • -4 oua mari sau 5 mici
  • -400 g zahar
  • -460 ml lapte lichid
  • -230 ml ulei
  • -70 g scortisoara macinata
  • -250 g faina
  • -250 g gem caise
  • -100g nuci maruntite
  • -3 lingurite praf de copt
  • -2 lingurite vanilie
  • -1 praf de sare
  • -1/2 lingura ulei pt. uns
  • -foaie de copt
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca:

Separam albusul de galbenus si mixam albusul cu zaharul pana cand devine o spuma consistenta si nu se mai simt cristalele de zahar. 

Dupa ce compozitia a devenit ca o crema adaugam pe rand galbenusurile, praful de sare, esenta de vanilie amestecand pana cand totul devine omogen.  Peste compozitie adaugam treptat, uleiul, laptele, faina si praful de copt. Compozitia obtinuta nu este prea groasa, este un aluat mult mai aproape de aluatul de clatite decat cel de chec. Amestecam totul bine, dupa care pregatim vasul in care vom coace prajitura.

Eu am folosit o tava cu peretii detasabili, peste care am pus hartie de copt unsa cu putin ulei, ca sa fiu mai sigura ca nu se va lipi prajitura de hartie. Incalzim cuptorul la 180 de grade, avand totul pregatit incepem coacerea prajiturii.Luam din compozitie 2 polonice si le turnam in tava.Intindem bine compozitia ca sa acopere toata suprafata tavii si o dam la cuptor pana se coace, apoi rumenim putin fata si o scoatem din cuptor.Coacerea primul strat nu dureaza mult, fiind vorba de o cantitate foarte mica de aluat.Atunci cand marginile sunt aurii oprim focul jos si aprindem pe cel de sus pentru a rumeni putin prajitura, pana capata o culoare aurie. Scoatem tava din cuptor si presaram deasupra prajiturii scortisoara si cu ajutorul unei pensule din silicon, imprastiem pe toata suprafata pentru a fi uniform.

Apoi mai luam din compozitie un polonic de aluat si turnam din nou in tava, asta va fi al doilea strat, dar de data asta unul mai subtire si dam din nou la cuptor, dar flacara va fi aprinsa doar partea de sus. Lasam in jur de 1,5-2 minute, pana se face culoarea putin aurie(e bine sa urmariti si pozele postate, care sunt facute pe etape) si din nou vom scoate tava, peste care presaram scortisoara si continuam sa turnam al treilea strat tot subtire, adica un polonic de compozitie. Si din nou dam la cuptor, tot numai la flacara de sus.Procedam la fel pana se va termina toata compozitia, iar intre straturi presaram tot timpul scortisoara folosind doar flacara de sus al cuptorului pentru coacere.Numarul de straturi nu e tot timpul acelasi, depinde de marimea tavii si a polonicului folosit.In cazul meu au iesit 14 straturi, dupa cum o sa vedeti si in poze.

Dupa coacerea ultimului strat scoatem tava din cuptor, presaram cu scortisoara si lasam 10 minute sa se raceasca, dupa care desprindem marginele prajiturii cu ajutorul unei lame de cutit subtire, apoi deschidem tava(in cazul meu tava este cu margini detasabile).Rasturnam prajitura pe o farfurie plata si o ungem cu gem de caise (deasupra si desigur partile laterale).

Prajitura se orneaza cu nuca maruntita si cu jumatati de miez de nuca. Acum putem spune ca am terminat, intr-adevar este o prajitura migaloasa, dar are un aspect si un gust deosebit.Asadar merita oboseala, trebuie sa incercati si sa uimiti musafirii. Supriza placuta pentru toti va fi la taierea ei.., are un aspect deosebit de frumos.Eu nu am stiut ce nume sa-i dau si am numit-o "Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca". Este foarte gustoasa, combinatia de scortisoara, nuca si gemul de caise "dulce-acrisor" ii da o aroma "de neuitat".

Va doresc pofta buna!

Specific :Iordania

 

TIPS-URI

1

toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei

2

pentru coacere folosim o tava cu peretii tetasabili

3

ca sa fie pufos faina trebuie sa o introducem in ploaie amestecand manual cu o paleta

RETETA IN IMAGINI

Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-0
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-1
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-2
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-3
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-4
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-5
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-6
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-7
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-8
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-9
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-10
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-11
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-12
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-13
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-14
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-15
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-16
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-17
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-18
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-19
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-20
Prajitura in straturi cu scortisoara si nuca-21

COMENTARII (5)

Ksenya

Ksenya 1

21.03.2016, 17:34

si mie imi place!

Bya Ralu

Bya Ralu 1

22.03.2016, 17:04

Ina

Ina 1

23.03.2016, 19:29

Foarte interesanta prajitura
M-ai bagat putin in ceatza cu "oprim focul jos si aprindem pe cel de sus pentru a rumeni putin prajitura" . Initial m-am gandit ca jos = cuptor si sus = ochiul aragazului . M-am lamurit cu ajutorul pozelor si am inteles ca tu ai doua focuri in cuptor Eu n-am
Oricum, felicitari!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!