Prajitura Punsch

de Moni_alex in Dulciuri, 15 Iun 2015 | 753 vizualizari

 

Prajitura de origine germana cu glazura roz, bine insiropata cu gust de rom si lamaie.

 

INGREDIENTE

  • 7 oua
  • 180 grame de zahar
  • 4 linguri de apa rece
  • un praf de sare
  • 175 de grame de faina
  • 120 de grame de nuci macinate
  • 150 de grame de gem de caise
  • coaja razuita fin de la o lamaie
  • 40 de grame de stafide (optional)
  • 4 linguri de rom
  • 80 de grame de zahar pudra
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • un strop de suc de sfecla rosie
Portii: 25
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura Punsch:

Se separa ouale, 6 albusuri cu cele 4 linguri de apa rece si un praf de sare se bat spuma tare (un albus se pastreaza separat pentru glazura). Se adauga o lingura de zeama de lamaie apoi treptat cate o lingura 120 de grame de zahar si se bate tare cu telul pana cand se obtine o spuma tare care nu mai cade de pe tel si zaharul s-a dizolvat complet.

Cele 7 galbenusuri se bat putin cu furculita si se adauga peste albusurile batute spuma, impreuna cu faina si coaja rasa de lamaie. Se amesteca  usor cu o spatula sau o lingura pe verticala. 

Compozitia se toarna intr-o tava de 25/35 cm care se tapeteaza cu hartie de copt si se niveleaza bine. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace 25-30 de minute.Se face testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci e copt blatul.

Blatul se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet. 

Cat timp se coace blatul, se pregateste umplutura: gemul de caise se amesteca cu nucile macinate apoi se adauga stafidele (optional) inmuiate in rom si bine scurse.

Pana se raceste blatul, se pregateste un sirop astfel: 100 de ml. de apa se fierb cu 60 de grame de zahar pana se dizolva complet zaharul. Se da la o parte de pe foc si se adauga o lingura de zeama de lamaie si romul. 

Cu o forma de  aprox 5 cm. diametru se decupeaza bucatele rotunde din blatul racit.

 Toate resturile de blat ramase se rup in bucatele mici si se pun intr-un castron. Se insiropeaza bucatelele de blat cu 2/3 din siropul pregatit si se amesteca cu compozitia de gem si nuca.

Rondelele decupate se taie in doua pe latime. Se aseaza in forma cu care s-au decupat sau intr-un pahar mic cu aceeasi dimensiune o jumatate de rondeluta si se stropeste usor cu siropul ramas sau cu pensula. Se preseaza deasupra cate o lingura de umplutura (ar fi bine sa se imparta umplutura dinainte in parti egale cate rondele s-au decupat) iar deasupra se pune cealalta  jumatate de rondea de blat, se preseaza bine si se insiropeaza usor.

Albusul ramas se freaca intr-un castron cu zaharul pudra si o lingura de zeama de lamaie pana cand compozitia se ingroasa si se coloreaza cu suc de sfecla rosie pana se obtine o culoare roz si se glazureaza prajiturelele pe partea superioara si putin pe lateral.

 

TIPS-URI

1

in functie de dimensiunea tavii si a formei de decupat se obtin mai multe sau mai putine prajiturele

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Prajitura Punsch 385943
retete culinare - Prajitura Punsch 385944
retete culinare - Prajitura Punsch 385945
retete culinare - Prajitura Punsch 385946
retete culinare - Prajitura Punsch 385947
retete culinare - Prajitura Punsch 385948

COMENTARII (9)

Moni_alex 1

16.06.2015, 10:02

mutumesc!

Rocsi 1

16.06.2015, 20:17

Ce grozava este!

Andreea Caroline 1

16.06.2015, 20:44

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D