Rata cu portocale

de simona72 in Rata, 16 Apr 2014 | 17145 vizualizari

 

Din meniul de sarbatoare din Duminica Floriilor a facut parte si acest preparat, care a fost tare asteptat sa fie degustat. Inspiratie mi-au fost mai multe retete de pe net, de la fiecare am luat cate putin,asa ca am gatit rata de sarbatoare, rumena, dulce-picanta, aromata...ce mai, ca de sarbatoare:))

 

INGREDIENTE

  • 1 rata tanara de 2,5 kg
  • 4 portocale
  • 1 bucata de 3-4 cm de ghimbir
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper proaspat macinat
  • 1 lingurita amestec de condimente pentru rata(de la Lidl)
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • pt glazura:
  • sucul de la 2 portocale
  • 2 lingurite sos de soia
  • 2 lingurite miere sau zahar brun
  • 1 praf de ghimbir macinat
  • 1 lingurita sos dulce-picant
  • 1 praf de fulgi de chili
  • pt sos:
  • sucul de la 2 portocale
  • 1 lingura sos de soia
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingura miere sau zahar brun
  • 1 praf de piper
  • 1/2 lingurita amidon alimentar
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rata cu portocale:

Ce trebuie sa stiti de la inceput este ca va trebuie timp pentru a face aceasta friptura super delicioasa, sa fiti mai mereu cu ochii pe cuptor, sa nu va grabiti si ca aveti de spalat tot cuptorul dupa ce ati terminat :))) 

Rata musai sa fie tanara, se spala, se curata la interior si exterior si se cresteaza pielea cu un cutit bine ascutit. Intr-un castronel se amesteca sarea, piperul si condimentele pentru rata si se maseaza rata si pe exterior si pe interior cu acest amestec. Portocalele se spala, se taie in sferturi. Ghimbirul se spala, nu se curata de coaja si se taie felii. Se umple rata alternand cu cate o bucata de portocala si o felie de ghimbir. Dupa umplere se coase cu sfoara. Se stropeste cu putin ulei de masline, se maseaza rata si se da la frigider pt cateva ore sau peste noapte. 

Coacerea ratei este esentiala. Initial am vrut sa o fac intr-un vas termorezistent, dar mi-am dat seama ca nu se va rumenii asa cum mi-as fi dorit. Asa ca, am pus rata pe grilajul aragazului, cat mai la mifloc. Dedesupt am pus tava mare a aragazului in care sa se adune toata grasimea care se scurge, punem 3-4 cani de apa in tava si completam de fiecare data de cate ori scade apa. Aburul care se formeaza nu-i va da voie sa se arda si sa se rumeneasca prea tare. Setam aragazul la 180 grade pentru 15 minute, scadem temperatura la 160 grade lasam 1 ora, intoarcem rata si mai lasam inca 1 ora. Dupa expirarea timpului, rata este rumena, bronzata, dar nu foarte tare. Amestecam ingredientele scrise pentru glazura si cu acest amestec ungem rata cu o pensula. Lasam sa mai stea 10 minute la cuptor, o intoarcem, o ungem cu aceeasi glazura si mai lasam 10-15 minute. 

Pt sos: amestecam sucul de la o portocala si jumatate cu restul ingredientelor. Le punem pe foc si le lasam sa fiarba 10 minute. Dizolvam amidonul in sucul de la o jumatate de portocala si amestecam cu sosul fiert. Mai lasam sa dea cateva clocote. Acoperiti rata cu folie de aluminiu pana in momentul servirii sau o lasati in cuptorul cald si serviti cu sosul de portocale. Extrem, extrem de delicioasa... pe cuvant de bucataras!!:)) Sa va fie de bine!!!

 

TIPS-URI

1

aveti grija cata grasime taiati din jurul gatului, eu am taiat cam multa si am cam tras de piele sa o pot coase

2

daca doriti o garnitura, eu as fi servit un orez basmati fiert simplu, doar cu putina sare

3

daca folositi miere la sos, aceasta se va pune la sfarsit de tot, sa nu fiarba mierea

RETETA IN IMAGINI

Rata cu portocale-0
Rata cu portocale-1
Rata cu portocale-2
Rata cu portocale-3
Rata cu portocale-4
Rata cu portocale-5
Rata cu portocale-6
Rata cu portocale-7
Rata cu portocale-8
Rata cu portocale-9
Rata cu portocale-10

COMENTARII (36)

Satisfyyourcravings

Satisfyyourcravings 1

17.04.2014, 19:41

Sunt innebunita dupa preparatul asta!

simonacallas

simonacallas 1

18.04.2014, 17:21

Cat de bine arata si ce culoare fantastica are

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

05.05.2014, 19:06

grozava

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!