Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci

de Mihaela11_jo in Salate, 25 Mai 2011 | 3208 vizualizari

 

Am primit o multime de comentarii si intrebari referitoare la laptuci.
Laptuca mai este cunoscuta si sub numele de salata verde cu frunza mica; frunzele si tulpinile sunt foarte suculente.
Laptuca nu este doar un aliment racoritor; în primul rând, ea este o planta bogata în elemente minerale: fier, potasiu, magneziu, zinc, cupru, iod, fluor (care faciliteaza cresterea osoasa), clorofila, carbonat de calciu... Vitaminele A, B, C si D.
Dar elementul caracteristic al acestei legume este lactucarium-u\, foarte pretios în : insomnie, colici, tuse nervoasa, tuse convulsiva, palpitatii .
Anticii o foloseau si pentru a combate incontinenta urinara. In zilele noastre, aceasta proprietate, la fel ca cele precedente, a fost confirmata de medicina moderna.
Cei care consuma cu regularitate laptuca apreciaza si efectul sau laxativ; celuloza pe care o contine combate constipatia, stimuleaza intestinele lenese si împiedica fermentatia intestinala.
Saraca în hidrocarbonati, laptuca va fi un deliciu pentru diabetici, care o pot consuma fara grija.
Sub forma de decoct, laptuca este un remediu care favorizeaza evacuarea tubului digestiv, alina tusea nervoasa si provoaca somn. Totodata, este eficienta în afectiunile în care ficatul este marit (hepatomegalie). Reteta este folosita de secole: se pune o laptuca într-un litru de apa. Se fierbe timp de 45 de minute. Se beau trei pâna la patru cesti pe zi, dupa masa. Cei care au insomnii pot bea înca o cana cu 20 de minute înainte de culcare.
Este foarte populara si pentru uz extern/
Ten uscat: se fierb doua laptuci cu cotor cu tot, în 1,5 I de apa, timp de 25 minute. Se strecoara. Se toarna lichidul într-o sticla închisa ermetic. Se utilizeaza ca lotiune, dimineata si seara. Acest decoct nu se pastreaza mai mult de trei zile.
Lotiunea calmeaza iritatiile, elimina roseata, combate acneea.

Insolatii: se fierbe o laptuca la foc mic, timp de o ora. Se strecoara. Se aplica din abundenta pe partile afectate, cu un tampon curat. Se reia operatia de doua ori pe zi.

Oftalmie: se fierbe o lingurita de seminte de laptuca într-un castron cu apa, timp de zece minute. Se strecoara. Se lasa sa se raceasca. Se aplica pe ochi sub forma de comprese.

 

INGREDIENTE

  • 1 legatura de laptuci( cca 300 grame)  
  • 2-3 fire de ceapa verde  
  • 4 linguri ulei de masline  
  • 2 linguri de zahar  
  • 1oo ml bere cu aroma de mere-nealcoolica ( adaptata la tarile arabe)  
  • 3 linguri otet balsamic  
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust  
  • 4 linguri miez de nuca zdrobita ( nu prea marunt)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci:

Laptucile se spala , se taie cozile si se pun intr-un bol de salata.

Nucile se zdrobesc si se adauga laptucilor.

Ceapa verde se taie marunt si se caleste in uleiul de masline 2-3 minute; se adauga zaharul, otetul balsamic si berea.

Se potriveste de sare si piper si se lasa sa fiarba 5 minute.

Se adauga in bolul de salata dupa ce s-a racit si se amasteca bine.

Se decoreaza cu jumatati de nuca sau dupa gust.

Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-0
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-1
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-2
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-3
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-4
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-5
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-6
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-7
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-8
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-9
Salata de laptuci cu ceapa verde si nuci-10

COMENTARII (57)

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

27.05.2011, 20:35

Mamaieelena

-Miti-

-Miti- 1

28.05.2011, 09:58

de abia acum am vazut-o si eu ce introducere n-am mancat niciodata,dar sigur arata bine

Mihaela11_jo

Mihaela11_jo 1

28.05.2011, 20:34

Adina

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!