Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek)

de Adinuta in Supe, 9 Oct 2009 | 8083 vizualizari

 

Bialy zurek este o supa traditionala poloneza pentru cei carora le place gustul acru si putin picant. Si pentru ca am mancat zilele trecute, am intrebat cum se face, am prins curaj si-am recreat-o in bucataria mea. Sper sa va placa!

 

INGREDIENTE

  • 400 gr carnati
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 500-720 ml bors acru
  • 3 ciuperci proaspete mari
  • 3-4 oua (ele se vor fierbe si adauga felii in fiecare castron dupa preferinta, in general se pune cam un ou de portie)
  • 200 ml smantana
  • 2 lingurite maghiran
  • 2 lingurite chimen
  • sare si piper dupa gust
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa alba cu carnati si ciuperci (bialy zurek):

Pasul 1: Ouale se pun la fiert intr-o cratita. In alta cratita se pun ciupercile spalate, 2 catei de usturoi curatati si o ceapa curatata si taiata in 4, impreuna cu 3 pahare de apa. Cand incep sa clocoteasca, se adauga si cei doi carnati pe care i-am intepat din loc in loc cu furculita. Se fierb toate la foc mic timp de 40 de minute. Dupa care scoatem carnatii si ciupercile din cratita, iar supa o strecuram.

Pasul 2: Cand carnatii si ciupercile s-au racit putin, le taiem felii subtirele. Punem din nou supa la fiert si adaugam 500-720 ml bors acru, dupa gust. (Eu am pus 720 chiar daca mi s-a parut cam acru la inceput, insa fiind servit cu cartofi, a fost bun). Se pun inapoi in supa carnatii, ciupercile si se adauga condimentele (sare, piper, chimen, maghiran). Cand da in clocot, se stinge focul si se adauga smantana.

Pasul 3: Ouale fierte tari se decojesc si se taie fie in 4, fie felii si se pun pe fundul castroanelor. Peste ele se pune supa. Se poate servi simpla sau cu piure din cartofi si unt (piureul trebuie sa fie mai tare) amestecat cu pestisori de ceapa caliti usor (aurii). Se ia o gura de piure, una de supa. Astfel alternand, gustul este mai savuros. Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

Cred ca ar trebui sa precizez ceva in legatura cu borsul acru. Aici se numeste "zurek" si e facut cu fulgi de ovaz, faina de secara si de grau, dar si usturoi. Mi-am amintit ca parca la noi nu se face si cu usturoi. Oricum, la gust seamana foarte mult cu borsul nostru, e foarte acru, dar se simte si usturoiul. Daca al nostru e fara, cred ca se mai poate adauga la sfarsit, in supa, un pic de praf de usturoi pentru un gust mai intens.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Supa alba cu carnati si ciuperci  (bialy zurek) 8609
retete culinare - Supa alba cu carnati si ciuperci  (bialy zurek) 8610
retete culinare - Supa alba cu carnati si ciuperci  (bialy zurek) 8611
retete culinare - Supa alba cu carnati si ciuperci  (bialy zurek) 8612
retete culinare - Supa alba cu carnati si ciuperci  (bialy zurek) 8613

COMENTARII (14)

Luciana 1

27.10.2009, 18:18

Wowww...trebuie sa fie o bunatate, imi aminteste de borsul unei matusi din Arad, arata fix la fel, dar nu stiu ce si cum il face dansa.
Pacat ca nu am carnati in casa, ca noi nu prea mancam, as fi pus si eu sa o fac, tocmai ce am ramas fara ciorba.

Adinuta 1

30.10.2009, 10:27

Luciana sa o incerci, e tare buna Nici eu nu prea mananc carnati; in general carne de porc si vita consum cam rar, dar am mancat supa asta la cineva si mi-a placut mult. Macar din cand in cand se merita facuta.

adry88 1

08.05.2011, 16:09

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S