Tort "Black forest"

de mihaelaradu in Torturi, 22 Ian 2012 | 4291 vizualizari

 

Cu ocazia aniversarii zilei de nastere a nepotelului meu, Nicholas, am pregatit un tort ciocolatos, asa ca sa-l incante pe sarbatorit.
Tortul este o "colectie" de retete adunate si alipite de pe bucataras.ro si alte bloguri.

 

INGREDIENTE

Blat: 

  • 1/2 cana de cacao
  • 3/4 cana de apa clocotita
  • 6 oua mari 
  • 1, 1/2 cani zahar (cca 300 gr)
  • 2 cani faina (nu indesate)
  • 1 plic praf de copt

Ingredientele pentru blat sunt calculate pt o tava rotunda cu diametrul de 26 cm.

Creme:

  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 gr ciocolata neagra
  • 400 ml frisca lichida

Ornat:

  • 4-5 linguri visine/cirese din compot
  • 4-5 linguri dulceata de fructe de padure (eu am avut de strugurei/coacaze rosii)
  • siropul de la visine
  • esenta de rom
  • 150 ml frisca lichida batuta tare (eu asta am folosit pt ca cineva aka sotul a rasturnat glazura pe mobila mea alba de bucatarie)
  • glazura de ciocolata la plic
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Black forest":

Blatul: 

 

Pudra de cacao se dizolva cu apa fierbinte si se lasa la racit.

Albusurile se bat spuma cu jumatate din cantitatea de zahar.

Galbenusurile se freaca cu restul de zahar. Se adauga uleiul, faina amestecata cu praful de copt si siropul de cacao.

Incorporam, prin rasturnare, spuma de albusuri.

In tava tapetata cu ulei/faina sau cu folie de copt, rasturnam aluatul. Batem usor cu palma in masa ca bulele de aer din aluat sa iasa la suprafata.

Introducem in cuptorul preincalzit si lasam la foc mediu pt 40 minute. Se face testul cu scobitoarea.

Dupa ce blatul s-a racit se sectioneaza in 3 parti egale.

 

Cremele ganache :

Cremele se fac pe abur (bain marin). Incepem cu cea alba. 200 ml frisca lichida se pune la fiert intr-un vas. Cand frisca s-a incalzit bine, adaugam ciocolata alba rupta bucatele si amestecam pana se ingroasa, pana cand ciocolata se topeste complet. Racim si batem compozitia pana se intareste precum frisca. (Procedam la fel si cu cea de-a doua crema).

Insiropam blatul cu sucul lasat de visinele din compot, pe care il diluam cu 2-3 linguri de apa si in care adaugam 2 lingurite de esenta rom sau lichior de cirese.

Ungem feliile de blat cu dulceata (strat subtire), peste care intindem crema. Ornam cu visine. Eu am uns prima felie de blat cu crema alba, insa puteti schimba ordinea.

Tortul se aseaza pe un gratar (de la aragaz, frigider, etc)  pentru a permite "imbaierea" in glazura. Din pacate, sotul meu s-a invartit ca pisicul printre oale si a rasturnat glazura. 

Am batut urgent niste frisca si am imbracat tortuletul in haina alba..

 

TIPS-URI

1

Asezati prima felie de tort pe o farfurie intinsa pe care sa o puteti muta cu usurinta pe gratar atunci cand turnati glazura.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort "Black forest" 141946
retete culinare - Tort "Black forest" 141947
retete culinare - Tort "Black forest" 141948
retete culinare - Tort "Black forest" 141949
retete culinare - Tort "Black forest" 141950
retete culinare - Tort "Black forest" 141951
retete culinare - Tort "Black forest" 141952
retete culinare - Tort "Black forest" 141953
retete culinare - Tort "Black forest" 141954
retete culinare - Tort "Black forest" 141955

COMENTARII (15)

mihaelaradu 1

23.01.2012, 21:05

Multumesc fetelor atat pt aprecieri, cat si pt urari!
Diaconta a glazurat tot dulapul si neuronul meu de gravida in 8 luni jumate a explodat

Dar s-a revansat el saracu'

Bya Ralu 1

18.03.2013, 21:54

delicios

nicolle 1

07.06.2014, 12:30

Bună, am si eu o întrebare. La blat scrie sa punem uleiul dar nu scrie nicăieri cantitatea.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55