Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone

de simona72 in Torturi, 22 Ian 2015 | 3017 vizualizari

 

A fost cu dedicatie pentru tatal meu...

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  • 5 oua
  • 5 linguri zahar
  • 5 linguri ulei
  • 5 linguri pline de faina
  • 1 lingura praf de copt
  • coaja rasa de la 1 portocala
  • 2-3 linguri suc proaspat de portocala
  • faina si ulei pentru tapetat tava
  • pentru umplutura si crema:
  • 1 portocala
  • suc proaspat de la 2 portocale
  • 1 plic gelatina granule(10 gr)
  • 4 galbenusuri
  • 5+1 linguri zahar
  • 500 ml lapte
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 200 gr mascarpone
  • 100 gr unt moale
  • 2-3 linguri zahar pudra cu aroma de vanile
  • 1 lingura esenta de portocale
  • pentru decor:
  • coaja confiata de portocala
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone:

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se mixeaza albusurile cu un praf de sare, se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea. Adaugam galbenusurile treptat si mixam dupa fiecare galbenus. Adaugam uleiul in fir subtire, ca la maioneza si mixam la viteza medie. Stingem praful de copt in suc proaspat de portocala, il adaugam la ingredientele mixate, coaja rasa de portocala si faina adaugata in ploaie. Mixam la viteza mica sau folosim un tel tip para si amestecam usor, de jos in sus pana la incorporarea ingredientelor. Am folosit o tava de tarte pe care am tapetat-o bine cu ulei si faina. Am pus compozitia de blat in tava si am dat tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 25-30 minute. Se face testul cu scobitoarea.

Am scos blatul din forma si l-am lasat sa se raceasca. Am insiropat blatul cu suc proaspat de portocala. Am curatat o portocala mare si am rupt-o in felii. Am pus feliile intr-o craticioara, am adaugat sucul de la 1 portocala si 1 lingura zahar. Am pus craticioara pe foc si am lasat sa fiarba 2 minute, pana feliile de portocala sau inmuiat putin. Am scos feliile de portocala deoparte si le-am lasat sa se raceasca.Am pus gelatina la hidrata in 50 ml apa rece si am adaugat gelatina hidratata in sucul cald in care am fiert feliile de portocala. Am amestecat pana la dizolvarea gelatinei. Am lasat sa se raceasca.

Pentru crema: am amestecat galbenusurile cu zaharul, am adaugat 250 ml lapte cald peste galbenusuri si am amestecat cu un tel. Am transferat compozitia intr-o craticioara cu fund dublu. Peste laptele rece ramas am adaugat amidonul, am amestecat si l-am turnat peste galbenusurile din craticoara. Am lasat sa fiarba pana crema s-a ingrosat, iar in tot acest timp amestecam sa nu se prinda crema. Lasam sa se raceasca.Mixam untul moale cu zaharul pudra, adaugam treptat in timp ce mixam din crema racita, apoi mascarponele, esenta de portocale si la urma sucul de portocale in care am dizolvat gelatina.

Peste blatul insiropat punem feliile de portocala, un strat de crema care sa le acopere, iar cu un pos facem cateva moate din crema. Pentru decor si un plus de savoare presaram bucatele de coaja confiata de portocala. Datti tortul la frigider pentru cateva ore sau peste noapte.Sa va fie de folos!!

 

TIPS-URI

1

se poate folosii o tava normala de tort cu inel detasabil

RETETA IN IMAGINI

Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-0
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-1
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-2
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-3
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-4
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-5
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-6
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-7
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-8
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-9
Tort cu portocale si crema de vanilie cu mascarpone-10

COMENTARII (25)

elucubratiiculinare

elucubratiiculinare 1

23.01.2015, 15:05

racoritor

simona72

simona72 1

23.01.2015, 16:31

mihaelar63

mihaelar63 1

27.01.2015, 00:20

Ce mult imi place

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!