Tort pascal

de anisoara in Torturi, 24 Mai 2010 | 4091 vizualizari

 

Din anumite motive si imprejurari nu am avut posibilitati si timp sa coc cozonac de Sfintele Paste si m-am gindit sa coc repede o torta , care va inlocui la masa de sarbatoare cozonacul. Am copt o torta de 3.8 kg cu crema de ciocolata cu gust de rom. A avut un succes enorm- nu a mai ajuns pentru a 2 zi. Am ramas singura uimita, de aceea am hotarit sa-i dau denumirea de Torta Pascala.La gust aceasta torta seamana cu gustul la Pannetone italiana cu ciocolata si rom.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blaturi
  • 4 oua mari
  • 4 linguri mari, pline de miere de albina naturala
  • 100 gr de unt
  • 300 gr de zahar
  • 3 lingurite mici de bicarbonat de sodiu nestins
  • 500-600 gr de faina de calitate superioara
  • 100 gr de faina pentru intinderea blaturilor de tort
  • putin ulei de uns tava de la cuptor
  • Pentru crema
  • 1 l de lapte
  • 4 oua
  • 300 gr de zahar
  • 400 gr de unt
  • 4 linguri cu virf de maizena sau faina de porumb
  • 150 gr de ciocolata neagra
  • un pliculet cu vanilina
  • rom pentru aroma ciocolatei
  • visina fara simburi ( dupa preferinta )
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort pascal:


Modul de preparare :

Se pregatesc 2 vase pentru bain mare - vasul mai mare se pune cu apa la foc pt ca sa fiarba apa. In cel mai mic vas se adauga ouale si zaharul si se amesteca bine cu o lingura de lemn, se adauga untul si mierea de albina si se pune vasul cu ingredientele in vasul cu apa, care a inceput sa fiarba. Treptat ingredientele se topesc , si amestecind intr-una cu lingura de lemn primim o compozitie omogena.Aceasta procedura dureaza undeva 10-12 minute. Dupa aceia se scoate vasul si se adauga in el bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine, si se adauga treptat faina , amestecand mereu cu lingura de lemn, pina se primeste un aluat care se dezlipeste de peretii vasului usor. E posibil, ca vom folosi un pic mai mult faina - totul depinde de calitatea ei. Aluatul se primeste molcut si caldut. Se pune vasul pentru 20 de minute ca sa se raceasca putin aluatul. Intre timp va ocupati de prepararea cremei pentru torta.

Dupa ce s-a racit aluatul,,nu pe deplin, se rastoarna pe masa tapetata bine cu faina
si se framinta usor formind o rulada lungareata cam de 40-45 cm si inaltimea de 5-6 cm. Atentie- e posibil ca dupa ce se va raci aluatul el va fi inca foarte molcut, se va lipi de maini,- adica depinde de calitatea fainei, in asa caz mai adaugati putina faina la framintat ca sa primiti un aluatul molcut. Inveliti rulada de aluat intr-un servetel de bumbac si lasati-l sa se odihneasca pt vreo 2 ore. Numai sa nu-l puneti in frigider. Numai la temperatura camerei, deoarece daca se va raci in frigider ,va fi greru se intindeti foile de aluat pentru coacere.

Se incalzeste cuptorul pina la 200 C. Din rulada de aluat se taie cite o bucata de aluat de grosimea de 2-3 cm , se presoara bina cu faina aluatul pe ambele parti si se intinde cu sucitorul. Eu intind aluatul foarte subtire , si pe urma atent il iau de pe masa si il pun in tava incalzita bine ,si unsa cu ulei fara miros. Dar in alte cazuri intind acest aluat mai grosut, si dupa coacere foile sunt mai groase. Adica la dorinta le intindeti. Unica va spun , e posibil uneori sa se rupa dupa coacere foile de torta, nu e nimic , se poate modela in torta fiecare foaie de torta.
In cuptorul incalzit se coc foarte repede - pina la 2 minute. Daca aveti 2 tavi , va este mai usor si mai repede sa coaceti foile de tort. Urmariti ca de fiecare data sa fie unsa tava cu ulei sau margarine putina. Pentru acest tort am copt 12 foi rumenite cu d=27cm. 10 foi le-am folosit pentru ungerea tortei, 2 le-am farimitat si am acoperit torta de jur-imprejur.

Prepararea cremei :

Se pune laptele la fiert. Intre timp se bat ouale cu zaharul si se adauga Maizena sau faina de porumb - sau i se mai spune amidon de porumb,in rusa i se spune KRAXMAL daca cineva ma va corecta , voi fi multumita, deoarece nu cunosc traducerea corecta. Se amesteca foarte bine, si cind laptele a fiert se toarna peste compozitia amestecata treptat si mereu amestecand cu o lingura de lemn. Se pune din nou cratita la foc si se amesteca mereu cu o lingura de lemn , pina se ingroasa toata compozitia. Nu o lasam sa fiarba. O rasturnam intr-un vas sa se raceasca . Dupa ce s-a racit ( este putin, putin calduta) adaugam ciocolata topita ( pe deplin) cu putin unt la microunda, romul, vanilia, si untul molcut. Totul se bate bine pina primim o crema de grosimea smantanei.

Pe un suport de torta se aranjeaza cite o foaie si se unge cu putina crema fiecare in parte, pina ungem toate foile. Foile faramate le faramitam mai marunt si acoperim toarta din toate partile.
Dupa cum observati in taietura , foile de jos au fost unse cu mai multa crema si de aceia s-a lasat putin. Aceasta torta a fost preparata in 2 ore, cu unele intreruperi.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort pascal 33615
retete culinare - Tort pascal 33617
retete culinare - Tort pascal 33618

COMENTARII (14)

housy 1

27.06.2010, 18:28

pe langa faptul ca gatesti frumos, vorbesti si foarte frumos.

anisoara 1

27.06.2010, 22:28

Wow, asta e o noutate foarte importanta pt mine, pt ca am facut o pauza mare de 8 luni pe blogul meu din cauza limbajului. Am citit in acest rastim foarte multa literatura in romana , sa-mi imbogatesc limba. Iti multumesc din suflet

nadina73 1

27.06.2010, 22:45

super bine arata felicitari 5 furcu

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: