Retete traditionale din Iran
Din Orientul indepartat bucatarasii nostri ne impartasesc minunate retete exotice: orez iranian cu apa de trandafir si sofran, pui iranian sau supa de linte cu tamarind si usturoi... Haideti sa invatam sa preparam delicii orientale din vechea Persie!
Retete iraniene de la profesionisti
Fie ca ati vizitat tarile arabe, locuiti sau ati dori sa locuiti acolo, aveti prieteni sau rude in Iran, va invitam sa ne impartasiti retetele traditionale iraniene pe care le-ati incercat!
Pui iranian - Morgh
Postat de: retetepersane1. Puneti carnea de pui intr-o oala impreuna cu toate ingredientele, adaugati apa cat sa acopere carnea, puneti capacul si lasati sa fiarba 20 min sau pana cand carnea s-a facut. Pulpele s-ar... Citeste continuarea
Supa de linte cu tamarind si usturoi - Dal Adas
Postat de: retetepersane1. Se calesc in ulei ceapa taiata fin si usturoiul tocat, se condimenteaza cu turmeric si boia de ardei, amestecandu-se sa nu se arda. 2. Se adauga pasta de tomate, apoi lintea, se completeaza... Citeste continuarea
Cartofi la cuptor cu marar
Postat de: mitinitaSe da tava la cuptor cu uleiul.Cand e fierbinte se adauga cartofii. Cand incep sa se rumeneasca,se adauga sarea,piperul si mararul. Se mai tin 5 minute pana cand cartofii sunt rumeniti bine.... Citeste continuarea
Sabzi polou - Orez iranian verde cu ierburi
Postat de: mitinitaToate ierburile si ceapa verde se toaca marunt si se pun intr-un bol. Se pune untul intr-o oala si se topeste. Se da cu unt marginile oalei si se pune jumatate din orez. Se adauga... Citeste continuarea
Omleta cu vinete
Postat de: mitinitaSe curata vinata de coaja si se taie in cubulete. Se curata ceapa,rosiile si ardeii si se vor taia tot in cubulete. Se caleste ceapa,apoi se adauga pe rand vinetele, ardeii si rosiile. Se... Citeste continuarea
Curmale cu nuci
Postat de: mitinitaSe scoate samburele din curmala,avand grija sa nu rupeti curmala de tot. In locul in care a fost samburele se pune un sfert de nuca. Se poate presara cu nuca de cocos. Citeste continuarea
Gratar din ficat de manzat
Postat de: mitinitaSe spala ficatul si se taie in cuburi. Se adauga pe bete,apoi se sareaza si se pipereaza. Se da focul de la aragaz la tare si se tin betele cu ficatul peste flacara. Se tin pana... Citeste continuarea
Sholezard - Orez iranian cu sofran si apa de trandafir
Postat de: mitinitaSpala orezul bine in trei ape. Se da orezul la fiert cu 4 cani de apa si zaharul. Se amesteca des ca sa nu se lipeasca. Cand incepe sa dea in clocot se da la foc mediu si se mai tine pe... Citeste continuarea
Paine de casa cu lapte
Postat de: retetepersaneIn primul rand, dati drumul la cuptor. 1. Intr-un castron facem maiaua - dizolvam drojdia in lapte caldut si adaugam o mana de faina si lingura de zahar, amestecam si lasam la caldurica vreo... Citeste continuarea
Salata de fructe persana
Postat de: mitinitaSe curata si se taie toate fructele. Se stoarce limeul,ca sa nu se oxideze fructele. Se adauga apa de trandafir si se amesteca putin. Se da la rece cateva ore. Se presara cu boabe de rodie sau... Citeste continuarea
Bautura racoritoare din fructe uscate
Postat de: mitinitaSe pun fructele in apa si se lasa peste noapte. Se pot servi a doua zi dimineata. Citeste continuarea
Vinete Prajite
Postat de: mitinitaVanata se curata de coaja si se taie in felii longitudinale - stiu ca suna aiurea,de aceea nici nu cred ca e corect(wink). Se presara cu sare si se lasa cam jumatate de ora,ca sa iasa sucul amar... Citeste continuarea
Salata Olivieh
Postat de: retetepersane1. Intr-o tigaie se caleste ceapa cu putin ulei pana devine aurie, se adauga turmericul si pieptul de pui, se completeaza cu apa si se lasa la fiert 20 min. Se poate folosi si piept de pui fiert... Citeste continuarea
Oua cu marar
Postat de: mitinitaPrajeste ouale ochi sau amesteca-le. Presara marar dupa cum iti place. Adauga sare si piper. Citeste continuarea
O cina usoara , dulce si ...cam orientala :D
Postat de: jurnalulaneiSe pune laptele la fiert, iar cand ajunge la punctul de fierbere se adauga zaharul ( indulcitorul praf), apoi cana cu faina de orez - in ploaie- si se amesteca continuu pentru a nu se forma... Citeste continuarea
Khoresht-e Bademjan - Mancare cu vinete si carne
Postat de: retetepersane1. Se coc vinetele, se curata, se presara cu sare si se lasa sa se scurga. In varianta originala, vinetele se curata, se taie felii, se sareaza si se prajesc in ulei - destul de mult - mancarea... Citeste continuarea
Rug (reteta arabeasca)
Postat de: jurnalulaneiAmestecam carnea cu legumele, dupa care formam cu mana chiftele mai mari, pe care le "tasam" ( le aplatizam) si le punem in grill pentru a se frige. Trebuie sa arate ca niste snitele... Citeste continuarea
Orez dupa metoda Iraniana
Postat de: mitinitaSe spala orezul in doua ape si se lasa in apa cu sare cam o ora. Nu am mereu timp pentru asta,deci nu e obligatoriu. Se pune orezul la fiert in multa apa cu sare pana e fiert al dente,sa fie... Citeste continuarea
Clatite Iraniene/Persane
Postat de: mitinitaSe amesteca toate ingredientele. Se prajesc si se servesc cu frisca sau miere sau gem sau sirop. Citeste continuarea
Shole Zard - Budinca de orez cu sofran
Postat de: retetepersaneIntr-un vas se aduce la fiert apa si se adauga si orezul care a fost spalat. Se fierbe pana cand orezul se inmoaire, aproximativ 20-25 min, amestecandu-se ocazional si indepartandu-se spuma. Se... Citeste continuarea